Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Tutorial Snap! Converses

Resum

Fins ara, hem fet una introducció als llenguatges de programació visual, a la configuració i l’entorn d’Snap!, i hem trastejat totes les categories de blocs:

També:

Si bé l’última entrada, doncs, ja introduïa els blocs d’enviar i rebre missatges fent un truc de màgia, posarem un altre exemple: una conversa entre dos personatges. Al nostre projecte, veurem una escena protagonitzada per dos personatges: la Paca i en Napoleó, que tindran una petita conversa. De fons, sona una cançó que fa joc amb l’escenari i posa en context els personatges :)

Objectiu

L’objectiu d’aquesta pràctica és doble: d’una banda, com no, consisteix en trastejar una mica més amb els blocs que ja coneixem d’altres pràctiques, en especial, els blocs d’enviar i rebre missatges. Però, sobretot, veurem com es pot fer ús dels llenguatges de programació visuals per fer més transversals totes les matèries. Veurem com és possible, per exemple, introduir la programació en l’aprenentatge d’idiomes.

Snap! està traduït a moltíssims idiomes! Avui mirava la conferència d’en Jens Mönig (principal desenvolupador d’Snap!) a la #RoboEduc16 i deia que n’hi ha 38! Imaginem que hi ha un grup de personetes que vol aprendre francès. Si, a més (o enlloc) de les classes “normals”, es planteja un itinerari per projectes de programació visual, a més d’aprendre francès, aquestes personetes aprendran a programar. WIN-WIN.

De fet, fa uns mesos, al curs d’economia social i solidària organitzat per l’Impuls a Can Batlló, ho vaig proposar a la futura cooperativa Aula d’idiomes. La setmana passada, Aula d’idiomes va guanyar la beca Micaela Chalmeta i, ara, es podrà constituir com a cooperativa. Enhorabona! Si us animeu per fer un experiment d’idiomes amb programació, m’aviseu!

Escenari

Al començar el nostre projecte tot clicant la bandera verda, veiem que l’escenari canvia a un vestit, el del dibuix paisatgístic de París. Després, es mostra, s’espera 1 segon i envia el primer missatge del projecte “Envia a tots “Action!”. El faig esperar una mica perquè així es veu el dibuix (net, sense els personatges), que és molt xulo: l’he tret de Freepik.

L’escenari, quan rep el missatge que ell mateix envia, toca el so de la cançó de l’Edith Piaf: “La vie en rose”.

Blocs-converses-escenari [IMG]

Paca

Paca vestits [IMG]

L’objecte Paca té tres vestits o aparences.

La Paca, que l’he reciclat de l’acudit de “Se abre el telón: Paca”, s’amaga quan es clica la bandera verda però, de seguida, quan rep el missatge “Action!” que han enviat l’escenari, fa dues coses simultàniament:

1. Canviar de vestit i mostrar-se

2. Posicionar-se a l’escenari i lliscar

blocs-converses-paca-rep [IMG]

Napoleó

Napoleó vestits [IMG]

L’objecte Napoleó té tres vestits o aparences.

En Napoleó també s’amaga quan es clica la bandera verda i també fa dues coses simultàniament quan rep el missatge “Action!” que ha enviat l’escenari:

blocs paca envia bonjour [IMG]

Paca Bonjour!

Si el primer missatge que trobàvem al projecte (Action!) l’ha enviat l’escenari i l’han rebut tan l’escenari com la Paca com en Napoleó, aquest segon missatge del projecte que envia el personatge de Napoleó, “Paca diu bonjour”, només el rep la Paca.

Al rebre el missatge, la Paca, que vol practicar idiomes amb aquest senyor tant simpàtic,

blocs-converses-napoleo-diu [IMG]

Napoleó respon

En Napoleó és l’únic que rep aquest missatge. Al rebre’l,

Fi

La Paca és l’única que rep aquest missatge de “Fi”. Al rebre’l,

blocs-converses-fi [IMG]

Tenim blocs d’aparença que fan parlar els personatges, però també blocs d’aparença que fan pensar els personatges. La diferència, com a qualsevol altra historieta, és que canvia la cua de la bafarada on posem el text: com sempre, la de pensar té rodonetes i la de parlar és punxeguda.