Bevisat: samband mellan vaccin och narkolepsi

2013-03-26 07:39:15

Tre g nger s stor risk att unga drabbas Den stora registerstudien som L kemedelsverket presenterar bekr ftar den kade risken f r narkolepsi bland barn och ungdomar efter vaccination med Pandemrix. Studien visar ocks p en risk kning bland unga vuxna, 21-30 r.

Publicerad 26 mars 2013 - 10:16 Uppdaterad 26 mars 2013 - 11:24

Risken att drabbas av narkolepsi av vaccinet Pandemrix avtar med stigande lder, visar studien.

St rst risk att drabbas hade barn och ungdomar, d r r risken var tre g nger s h g, j mf rt med ovaccinerade.

I den aktuella studien har 3,3 miljoner vaccinerade svenskar j mf rts med 2,5 miljoner som valde att inte vaccinera sig.

Av de vaccinerade hade 126 personer f tt diagnosen narkolepsi, av de ovaccinerade hade 20 f tt diagnosen.

ven bland personer 21-30 r finns en risk kning, om n l gre. Risk kningen avtar successivt med stigande lder och det r inte m jligt att n rmare precisera en lder d det inte finns en kad risk.

Hos unga vuxna (21-30 r) s gs en tv faldigt kad risk f r narkolepsi medan risk kningen i ldersgruppen 31-40 r inte r s kerst lld. Ingen risk kning noterades f r individer ver 40 r.

Det r en l ttnad

Det r sk nt att det bekr ftades, det r en l ttnad, s ger Elisabeth Widell som var 20 r n r hon vaccinerades. Nu hoppas jag L kemedelsf rs kringen tar tag i den h r studien s jag f r den ers ttning jag hoppas p .

Trots den trefaldiga risk kningen f rsvarar professor Ingemar Persson massvaccineringen.

N r vi stod i den situationen fanns ett ansvar att ta ett beslut att skydda befolkningen. Narkolepsi-problemet kom som en total verraskning och eftersom det r en s ovanlig sjukdom var det heller inget vi hade kunnat ta reda p innan.

D remot kan studien inte visa p risk kningar f r ett flera andra neurologiska och autoimmuna sjukdomar, som multipel skleros (MS), ansiktsf rlamning, diabetes, epilepsi eller ledg ngsreumatism.

Det r mycket sv rt att dra en slutsats om orsaksamband. Vi kan inte utesluta ett samband, men i s fall r p verkan mycket liten, s ger Ingemar Persson om de sjukdomar ut ver narkolepsi som studien har tittat p .

Nils Edman

nils.edman@svt.se