2011-10-27 05:33:40
Publicerad 2011-10-26 17:16
Soffpotatisar kan sl nga sina antidepressiva mediciner och i st llet b rja motionera. Men den som idrottar f r h rt kan i st llet drabbas av depression. Lagom r b st , s ger Peter Hassm n, professor i idrottspsykologi.
Det handlar om signalsubstansen serotonin. Av dem som drabbas av depression har 40 procent en obalans i signalsubstanssystemet i hj rnan, de har f r l g niv av signalsubstansen serotonin.
Inaktiva personer, som drabbas av depression, kan i st llet f r att ta antidepressiva mediciner b rja motionera f r att f upp serotoninhalten.
Men de som tr nar f r mycket och f r en depression beh ver medicin f r att terskapa balansen, men beh ver ocks dra ner p tr ningen, s ger Hassm n.
Idrottare som r ett med sin idrott, det vill s ga har en ensidig idrottsidentitet, l per st rre risk att drabbas av depression n idrottare som har ett liv utanf r idrotten.
Detta g ller framf r allt om det uppst r n got problem, som en l ngvarig skada.
Tr nare och coacher b r vara medvetna om att det finns en riskfaktor d idrottaren r mycket sin idrott och har sj lvk nslan bunden till prestationen och blir skadad.
Den personen beh ver sannolikt mer st d och hj lp n idrottaren som har en mer varierad idrottsidentitet och som har en h g grundsj lvk nsla i vilken man k nner ett v rde som individ oavsett vad man g r, s ger Hassm n.
Hassm n s ger att elitidrottare som blir deprimerade n r de slutar med sin idrott, kan ha haft l g grundsj lvk nsla och stark idrottsidentitet.
Det r viktigt att tr nare och ledare hj lper idrottarna att se fram t i livet. H r i Ume jobbar vi mycket med att utveckla m jligheterna f r v ra elitidrottare att kombinera sin idrott med studier, just f r att vi vet att idrottare som har en trygghet i sin vardag och en trygghet efter karri ren, de presterar oftast b ttre i idrottskarri ren, s ger han.
Ingela Ahlberg/TT
Fakta: Serotonin
Serotonin r en signalsubstans som till en mindre del finns i hj rnan. 40 procent av alla individer som drabbas av n gon form av depression har en obalans i signalsubstanssystemet i hj rnan.
Flertalet antidepressiva medel r serotoninh jande.
En m ttlig dos fysisk aktivitet kan ocks h ja serotoninniv n. Ibland ordineras d rf r motion i st llet f r medicin till deprimerade.
F r h rd fysisk aktivitet kan ge obalans i signalsubstanssystemet med depression som f ljd. (TT)