#MoocBot: introducció a la programació i robòtica educativa

2015-09-19

Avui comença un curs del Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación de Profesorado del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (INTEF) titulat: “Cómo introducir la programación y la robótica en todas las materias”. S'usa l'etiqueta #MoocBot.

Curs MoocMoot

Objectiu

L’objectiu del curs és el fomentar el pensament computacional a l’aula a través de la programació i la robòtica educativa. El curs, que ha estat dissenyat per un equip multidisciplinar, té una durada de 6 setmanes i aporta metodologies actives per tal de conèixer millor la relació de la programació i la robòtica amb altres disciplines: literatura de ciència-ficció, matemàtiques, inclusió social, disseny geomètric, etc. A més, cosa bona, hi ha quatre nivells de participació. Cada setmana es llançarà un repte en comunió amb el nivell de cada participant.

Reptes

  1. NooBot

Per als més neòfits. Les personetes que escoltin per primera vegada el concepte de pensament computacional o algorítmic i se’ls posin els pèls de punta, potser millor que escullin aquest primer nivell iniciàtic. Res de suors fredes! Des del més novell fins al més experimentat hi són benvinguts.

  1. BoldBot

Si ets de les personetes valentes que, encara que no en tinguin ni idea, “tiren milles” i almenys ho proven, potser aquest nivell és per a tu.

  1. WorkBot

Si ja tens una mica d’experiència en el tema però encara no t’has atrevit a fer el salt professional ni les teves pròpies creacions, aquest nivell és per a tu.

  1. ProBot

Si ets professional del tema i dissenyes les teves creacions, aquest serà el bon nivell per a tu.

Insígnies

Com era d’esperar, hi ha badges o insígnies digitals per competències i es poden exportar a “motxilles de coneixements” com a EducaLab, Mozilla Backpack, i altres plataformes digitals que cada cop són més les que adopten el sistema de badges. En termes de metadata, els badges es presenten com una proposta ambiciosa per a configurar una mena mapa del coneixement humà mundial. Al curs, els badges s’aniran adquirint a mesura que duen a terme els reptes de cada setmana.

A més, cada setmana tindrem una xerrada amb profes i professionals: moderarà Pau Nin.

Continguts del curs

Recursos

Al curs, INTEF proporciona un bon grapat de referències.

Lectures

Article de Jeannette M. Wing sobre pensament computacional.

Definició de Jesús Moreno, de Programamos.

Investigació de René F. Zúñiga y Julio A. Hurtado sobre nens d’entre 10 i 12 anys usant Scratch 2.0.

Notícia d’un algoritme desenvolupat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Article de Félix Palazuelos a Hipertextual sobre l’algoritme que dota als robots de reconeixement visual desenvolupat per la Universitat de Rutgers, als Estats Units.

Propostes implementades a les aules

Projecte de Marta y Sara Reina per al desenvolupament d’habilitats, capacitats i competències clau resolent reptes de robòtica i programació dels alumnes del CEIP Antonio Machado (Madrid).

Exemples per aprofitar la robòtica a l’aula.