Jobbdebuten avg r hur det g r sedan

2011-05-05 06:44:12

Publicerad 2011-05-04 11:46

Foto: Erik Svensson / Scanpix

Det g ller att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Den som inte har haft ett jobb tidigt har mycket sv rare att f ett jobb senare. Den erfarenheten delar b de unga och personalchefer i en unders kning som Novus har gjort p McDonalds uppdrag.

 Alla erfarenheter r knas. Det r viktigt att f in det t nket tidigt, s ger arbetsmarknadsminister Hillevi Engstr m.

Enligt unders kningen tycker 80 procent de 200 personalchefer man talat med att ungdomar f r det mesta har tillr cklig utbildning, men att det brister n r det g ller erfarenheter fr n arbetslivet.

Annons:

Det visar sig ocks att 47 procent av ungdomarna i unders kningen r oroliga f r att inte f ett jobb. Men Hillevi Engstr m vill tona ned oron f r ungdomarnas situation p arbetsmarknaden.

 Siffrorna p ungdomsarbetsl sheten r h ga, men man ska veta att av dem som r knas som arbetsl sa i statistiken g r h lften p gymnasiet och vill ha ett extrajobb. De flesta ungdomar g r det bra f r. De r visserligen arbetsl sa oftare, men det r i kortare perioder. Det r de som l mnar gymnasiet utan godk nda betyg som jag oroar mig f r, s ger hon.

Hon betonar ocks vikten av att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

 Vuxenv rlden m ste vara noga med vilka signaler vi skickar. Det finns inga d liga jobb.

Den som r p jakt efter sitt f rsta jobb m ste ocks vara beredd att s ka jobben d r de finns, ven om det inneb r att man m ste flytta, anser hon.

Ett av regeringens medel f r att skapa fler jobb t unga r en s kning av arbetsgivaravgiften f r den som anst ller n gon som inte fyllt 26 r.

Ylva Johansson, som r socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, menar att det r pengar som kastats i sj n.

 Det r b ttre att s tta in resurser p dem som r arbetsl sa n att satsa 10 miljarder om ret p alla, s ger hon.

Hon tycker ocks att utbildning r en nyckelfr ga n r det g ller ungas arbetsl shet.

 Men det r cker inte att ha en utbildning. Det m ste vara r tt utbildning ocks . Utbildningssystemet har inte r tt verktyg f r att skapa verg ngar fr n skolan till arbetslivet. H gskolesystemet r ofta f r in triktat och inte anpassat till arbetslivet, s ger hon.Ett av regeringens medel f r att skapa fler jobb t unga r en s kning av arbetsgivaravgiften f r den som anst ller n gon som inte fyllt 26 r.

Bosse Andersson

bo.andersson@dn.se