Història humanitat: La revolució cognitiva

2013-09-08

Introducció

Per a qui vulgui seguir el curs A Brief History of Humankind (Una breu història de la humanitat), aquí resumeixo La revolució cognitiva, segona part del primer gran tema: La revolució cognitiva.

Resum del curs

Continguts

Tecnologia i extinció?

Segons les troballes arqueològiques del Líban, Jordània, Israel, fa 100.000 anys els homo sapiens (que eren físicament iguals a nosaltres) van migrar a aquelles terres i van ser vençuts pels neandertals. No seria fins fa 70.000 anys que hi tornarien per vèncer. Quina evolució hi ha va haver en aquests 30.000 anys per fer-los superiors?

Cada cop que els sapiens arriben a algun indret, s’extingeixen les altres espècies (genocidi?). Extincions, fa:

  • 50.000 anys: HOMO SOLOENSIS
  • 30.000 anys: HOMO NEANDERTHALENSIS
  • 40.000 anys: HOMO DENISOVA
  • 12.000 anys: HOMO FLORESIENSIS

El sapiens arriba a Austràlia fa uns 45.000 anys i a Amèrica fa uns 15.000 anys. Algunes ESPECULACIONS TECNOLÒGIQUES per desenvolupament constant (ganivets de pedra, etc.):

  • Vaixells des de potser fa uns 50.000-45.000 anys
  • L’agulla. Clau per teixir roba, tendes, xarxes, botes, veles
  • Làmpades d’oli. Revolució artística (pintar a les coves i veure les pintures)

De fa 70.000 anys tenim les primeres evidències de l’aparició de l’art, la joieria, del comerç, de societats complexes i religions. Noves maneres de pensar i parlar?

REVOLUCIÓ DE LES ACTIVITATS COGNITIVES (s’especula un canvi intern en l’estructura del cervell. Una possible mutació genètica?)

La imatge anterior correspon a la Cova de Chauvet, a França. l’únic que ha pogut entrar a gravar ha estat Werner Herzog que es va oferir a treballar pel govern per 1€ (i pagant impostos). D’aquesta experiència, Herzog roda “Cave of forgotten dreams” (La cova dels somnis oblidats).

El llenguatge humà

Tipus de llenguatge:

  • Per sons o veu (humana)
  • Per química (insectes)
  • Per ones (balenes i elefants encara incomprensible)

La vocalització no ens distingeix (lloros que poden vocalitzar com un humà). “Green monkeys” (serp, àliga, lleó: patrons de sons amb diferents significats per a cada depredador.

Què és especial del nostre llenguatge?

  • Nivell de complexitat

Ens permet intercanviar informació molt detallada per a finalment transformar el món. Un nombre limitat de sons es combinen en múltiples variants i matisos.

  • Safareix

Animal social + informació per estratègia, cooperació, confiança.

El llenguatge simbòlic

Parlar de coses que no existeixen.

El llenguatges simbòlic crea idees comuns que fan possible la cooperació flexible de grans grups de persones. Si no coneixes a algú però hi tens en comú la teva creença religiosa, encara que no et coneguis pròpiament, formes part de la mateixa religió i et reconeixes, empatitzes, hi pots confiar.

Cooperació animals:

  • Insectes: grans grups però no flexibilitat.

  • Elefants, chimpanzés: flexibilitat però no en grans grups. Mascle Alfa. Busca coalició de mascles i femelles que li donen suport. Es fan favors mutus, comparteixen menjar, es desparasiten.

  • El xafardeix. Eina social que aporta informació personal sobre els altres individus de la comunitat i que pot ser usat estratègicament. Un màxim aproximat d’un grup de 150 individus per a un xafardeig efectiu.

No sabem organitzar-nos d’una altra manera, sense usar els mites fundacionals d’enginyeria imaginària col·lectiva. El món modern està fundat en aquests mites de la nostra imaginació.

Conceptes imaginaris

Què és una empresa? Comença plantejant el professor en aquest segment. I com conclueix?, doncs que una empresa, com un déu o un sistema de govern són realitats que es projecten des del nostre llenguatge simbòlic. I són idees que són possibles perquè hi creiem. Quan no hi creiem, desaparèixen. Fascinant.

Posa com a exemple una marca de cotxes I diu: “Què és una empresa? Els seus cotxes, o treballadors, o directius o fàbriques? No. La idea del negoci que sobreviu generacions. Una empresa és la seva història“. El que és difícil és convèncer als demés sobre la nostra història.

Déus, nacions i empreses

El “hocus-pocus” en anglès és el nostre “abracadabra”, quan les coses es transformen com per art de màgia o aparèixen i desaparèixen davant nostre sense explicació aparent. A l’Edat Mitja, els feligresos es feien tal embolic pronunciant el llatí : “Hoc est corpus meum” (aquest és el meu cos – el que es diu a la missa al ritual de la transubtanciació). I van acabar pronunciant Hocus-pocus.

Dualitat de la realitat

  • Natura
  • Realitat imaginada on s’estructuren les nostres societats i que esdevé una força real al món.

Adaptabilitat dels sàpiens als canvis de sistema. Exemple dona nascuda a Alemanya al 1900 viu cent anys i mor al 2000. Passa per 5 estats de govern ben diferenciats. Canvien les històries sobre la història.

Superioritat sàpiens

Els sapiens canviem la nostra manera d’organitzar-nos per adaptar-nos al món. L’evolució cultural és molt ràpida. Comparant-nos amb els neandertal, tenim capacitat d’organitzar-nos en grups més grans i ens adaptem summament ràpid a noves condicions o organitzacions. Som més versàtils i més innovadors. Resum teories de la superioritat sobre les altres espècies:

  • Intercanviem més informació sobre el món, important per sobreviure i reproduir-se.

  • El xafardeig ens ajuda a abastir-nos d’informació rellevant sobre els altres.

  • El llenguatge simbòlic obre la via de la cooperació entre un gran nombre d’estranys i la via cap a canvis d’organització que succeeixen ràpidament.