💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 03 › 06_mailbox › index.gmi captured on 2024-12-17 at 10:00:01. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
<magaz@linux.gr> Μαρ 1998
Και αυτό το μήνα είχαμε "ηλεκτρονικά γράμματα" από αναγνώστες του περιοδικού, κυρίως με ερωτήσεις. Επίτηδες παρελήφθησαν ορισμένα e-mails τα οποία απαντήθηκαν μεν, αλλά ήταν πολύ ειδικές λύσεις προβλημάτων και θα κούραζαν. Επίσης παρελήφθησαν (όχι επίτηδες) όσα e-mails "χάθηκαν" κατά το τελευταίο crash ενός δίσκου :-(
1. FTP πρόσβαση στο περιοδικό.
2. Ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις...
3. Γράμματα σε συνέχειες...
4. Περιοδικό έντυπο
5. Πρόβλημα με ελληνικά στη Web page σας.
6. Μικρή ερώτηση (που έγινε μεγάλη).
7. Linux Distributions
8. SOS- help me
9. Συνεργασία
10. Συγχαρητήρια για το περιοδικό σας!
Νομίζω πως καλή ιδέα θα ήταν να υπάρχουν τα html και οι εικόνες του περιοδικού σε κάποιο συμπιεσμένο αρχείο (κατά προτίμηση στο ftp) έτσι ώστε να μπορούμε να το κατεβάσουμε ολόκληρο και να το αρχειοθετήσουμε.. Επίσης το ftp νομίζω ότι είναι καλύτερη θέση για ένα τέτοιου είδους αρχείο μιας και είναι διαθέσιμο σε περισσότερους ανθρώπους και είναι πιο μόνιμη θέση από μια http διεύθυνση.
Όπως ίσως θα είδες, στην πρώτη σελίδα του περιοδικού, υπάρχει η δυνατότητα download ενός συμπιεσμένου αρχείου, το οποίο περιέχει τα τρία πρώτα τεύχη. Θα ακολουθήσει η "διάθεση" των τευχών και κατ' αυτή τη μορφή. Επί τη ευκαιρεία, να σας πληροφορήσουμε ότι το περιοδικό είναι (κατά την πάγια φιλοσοφία του Linux) copyleft! Αν κάποιος θέλει, μπορεί να το βάλει (εν είδει mirror) στο site του. Είναι τέτοια η δομή των αρχείων, ώστε να μην χρειάζεται καμία αλλαγή! Μία παράκληση μόνο, αν κάποιος κάνει κάτι τέτοιο, να μας ενημερώσει ούτως ώστε να αναφέρουμε κάπου και τα mirrors.
Επίσης, θα θέλαμε να μην γίνονται αλλαγές στα πιθανά mirrors, αλλά αντ' αυτού οι προτεινόμενες αλλαγές να στέλνονται σε εμάς με e-mail.
Γειά σας και εύγε γιά το περιοδικό!!!
Λοιπόν είμαι ένας υπερnew user του Linux και όπως καταλαβαίνετε έχω μεγάλη ανάγκη απο help :((((((((((((((((
Χτύπησες την σωστή πόρτα. :-)
Έχω το Red Hat 5.0 στο σκληρό αλλά και το Slackware 3,2 και το MCC 1,0, και το Debian 1,2,13 σε CD. Από τα τελευταία είχα βάλει μόνο το Slackware. Από ότι διάβασα -και είδα- το Red Hat είναι το πιο εύκολο και το συνιστώ σε όλους τους newbies. Έχω όμως πρόβλημα με το CD-ROM drive. Πώς μπορώ να το κάνω να κάνει mount στο boot ?? Και αφού το κάνω mount με το χέρι μετά δεν κάνει eject.'Η μάλλον γενικά δεν κάνει eject στο Linux. Απο ότι έχω καταλάβει όμως το CD-ROM δεν μπορεί να κάνει mount-unmount αυτόματα, έτσι δεν είναι ??
Αυτά που ζητάς είναι εφικτά, αλλά πρέπει να ξέρεις τα εξής:
Κατ' αρχήν το Linux όταν του βάζεις ένα cdrom, πρέπει να το κάνεις εσύ mount εκτός και εάν έχεις έναν automounter daemon (amd). Ξέρω ότι αρκετοί έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό έτσι, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν αξίζει τον κόπο, καθώς μέσα από το γραφικό περιβάλλον συνήθως μπορείς να κάνεις εύκολα mount/umount. Επίσης στο Linux όταν κάνεις mount ένα cdrom (πχ mount /dev/hdc /cdrom -t iso9660), το λειτουργικό κλειδώνει (lock) την μονάδα του οπτικού δίσκου, για αυτό δεν μπορείς να το βγάλεις. Η άποψή μου είναι ότι αυτό είναι πολύ λογικό, όσο λογικό είναι ότι δεν βγάζεις τον σκληρό δίσκο την ώρα που δουλεύει ο Η/Υ. Για να αλλάξεις το δισκάκι, απλά κάνε umount. Αντίστοιχο φαινόμενο εμφανίζεται με το floppy όπου εάν βγάλεις την δισκέτα και δεν έχει γίνει umount προηγουμένως, το λειτουργικό μπερδεύεται στην χρήση της δισκέτας.
Δεύτερη ερώτηση. Ποιά είναι η διαφορά των files /X11, /XFree86. (Δεν ξέρω άν τα έγραψα σωστά).
Στον δίσκο σου πρέπει να έχεις ένα ή παραπάνω directories από τα: /usr/X11, /usr/X11R6, /var/X11. Αν μιλάς για αυτά, τότε όλα είναι το ίδιο (βασικά το ένα είναι directory και τα άλλα symlinks, ή shortrcuts για τους Win95 users. Αν τώρα μιλά γενικά, το X11 είναι το X Window περιβάλλον από το X Consortium, ενώ το Xfree86 είναι η υλοποίηση του X11 για i386 συμβατούς υπολογιστές.
Ερώτηση 3. Ρε παιδιά εγώ είμαι ένας κακόμοιρος Windoze user. Όπως όλοι του είδους μας είμαστε καλομαθημένοι με τα αυτόματα install και configuration utilities. Για παράδειγμα πώς μπορώ να εγκαταστήσω ένα προγραμμα απο το CD σε περιβάλλον Χ???
RPM, είναι η μαγική λέξη που πρέπει να ψάχνεις. Είναι μια ειδική δομή αρχείου εγκατάστασης, που κάνει την εγκατάσταση πακέτων παιχνιδάκι. Δυστυχώς μόνο το RedHat, Caldera και Suse Linux, υποστηρίζουν εγγενώς το rpm (στα άλλα γίνεται με λίγη δουλίτσα και όχι απαραίτητα με τον καλύτερο τρόπο). Ψάχνε πάντα για το πακέτο που σε ενδιαφέρει σε rpm μορφή. Νομίζω ένας λογικός τρόπος για να το ψάξεις είναι να πας στην σελίδα του προγράμματος που σε ενδιαφέρει, να βρεις το ακριβές όνομα του πιο πρόσφατου rpm, και να το ψάξεις στο http://ftpsearch.ntnu.no[1], πρώτα στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό. Ακόμα η εμπειρία μας με τα rpm δεν είναι μεγάλη, όμως αργά ή γρήγορα θα δείς ένα αρθράκι στο magaz.
Ή πώς μπορώ να κάνω ένα "shortcut" ενός προγράμματος στο "desktop"?? Όπως βλέπετε αυτό που ζητάω είναι να έχω τα καλά των Windoze με τη σταθερότητα και την ταχύτητα του Linux (πρέπει να το δείτε να τρέχει τον Pentium II που έχω!!!!!!!!!!!!!! :))))
Εάν έχεις KDE είναι απλό (κάνε δεξί κλικ στο πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει), εάν έχεις Redhat με fvwm-95 νομίζω δεν είναι απλό :-(. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να το καλύψει κανείς εδώ και εν συντομία σου λέω τα εξής:
H ιδέα του shortcut στα UNIX-like (άρα και στο Linux) λειτουργικά υλοποιείται σε επίπεδο filesystem, με τους συνδέσμους (links). (πχ γράψε ln -s /home/ftp/pub /spiti, ls -las /, cd /spiti). Οι σύνδεσμοι του UNIX παρέχουν πολλές ευκολίες για την διαχείριση του συστήματος και λύνουν πολλά προβλήματα με κομψό τρόπο.
Ερώτηση quattro (έχω σπουδάσει στη Ιταλία βλέπετε). Οι window managers είναι μία έκδοση των Χ σαν το MetroX που περιέχεται το RH 5??
Ο Xserver (Xfree86, AcceratedX, MetroX) είναι το πρόγραμμα που παρέχει τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών για υψηλές αναλύσεις, και άρα η βάση του γραφικού περιβάλλοντος. Οι δυο τελευταίοι που ανέφερα είναι εμπορικοί αλλά τείνουν να είναι και πιο γρήγοροι, υποστηρίζοντας πολύ μοντέρνες κάρτες. Οι window managers είναι η πρώτη εφαρμογή που τρέχει στο γραφικό περιβάλλον για να μπορεί ο χρήστης να ζητήσει τις υπόλοιπες υπηρεσίες και εφαρμογές, όπως περίπου είναι το λειτουργικό σύστημα για τον υπολογιστή. Ο window manager (twm, kde, fvwm, fvwm-95, ovwm κλπ) είναι ουσιαστικά ένα απλό πρόγραμμα και υπάρχουν κατάστάσεις που λείπει παντελώς και στην θέση του είναι για παράδειγμα ένα xterm (παράθυρο με shell για να γράφεις εντολές). Εάν γράψεις απλά X (κεφαλαίο), λογικά θα δεις ένα άδειο dekstop (xserver χωρίς window manager) που μπορείς να "σκοτώσεις" με ctrl+alt+backspace (πρόσεξε: backspace).
Ερώτηση 5 (cinque). Επειδή το WWW το χρησιμοποιώ κατα κόρον πείτε μου σας παρακαλώ πώς να κάνω το πιγκουϊνάκι να κάνει dial up. Απο ότι διάβασα υπάρχει ένα προγραμματάκι που κάνει αυτή τη δουλειά, έτσι δεν είναι?
Το Redhat υποθέτω έχει το δικό του εργαλείο. Εάν έχεις KDE είναι πολύ απλό να μπεις στο Internet μέσα από το Kppp (για να μην πω πιο εύκολο από τα windows, ιδιαίτερα στο scripting). Υπάρχει και το XISP του Δημήτρη Μπούρα που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος και στο εξωτερικό, χρήσιμο ειδικά αν στήσεις slackware.
Ερώτηση 6. Υπάρχει κάτι που αντιστοιχεί στο defrag των Windoze?? Aν χρειάζεται βέβαια ;)
Όχι δεν χρειάζεται, γιατί το filesystem ext2, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να έχει ελάχιστο fragmentation, και αυτόματο έλεγχο λογικών λαθών (αυτό που αργεί μερικές φορές στην εκκίνηση, σπαστικό μεν σωτήριο δε).
Ερώτηση sette, εφτά, ευτά (7). Μπορώ να κάνω install διάφορα προγράμματα εκεί που θέλω εγώ και όχι στα διάφορα /bin, /etc, /usr, και τα λοιπά? Αυτό το λέω γιατί εκει πέρα έχει τόσα πολλά που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Μάλλον όχι και δεν θα πρέπει και να σε ενδιαφέρει. Συνήθως μπορείς να επιλέξεις να βάζεις τα δικά σου προγράμματα στο /usr/local. Εκεί έχει θέσεις για τα πάντα πχ bin,lib,man,src κλπ και εάν χρειαστεί μπαίνει και κάνα netscape :-). Να αφήνεις τα υπόλοιπα σημεία του λειτουργικού ανέγγιχτα για να έχεις έλεγχο της κατάστασης, εκτός και εάν ξέρεις τι κάνεις.
Ερώτηση 8. Ρε παιδιά γίνεται να μας πείτε μερικά προγράμματα γενικής χρήσεως όπως editors κ.λ.π και πώς τα χρισιμοποιούμε γιατί έχω μπλέξει τα μπούτια μου??
Λοιπόν προτείνω να δεις αυτά:
2: http://members.xoom.com/tucols/main.html
Question 9. Τί θα πεί custom Kernel?? Αντιστοιχεί στο Autoexec και στο config?? (sorry για την αντιπαράθεση αλλά όπως εξήγησα είμαι τελείως γκάγκα με τα non Bill OS).
Στο Linux το λειτουργικό είναι ο πυρήνας, και για αλλάξεις τις ρυθμίσεις του ξαναφτιάχνεις πυρήνα (καλά στον Pentium II, θα θέλει κάνα 3λεπτο... ). Αυτό χρειάζεται συνήθως όταν αλλάζεις κάρτα ήχου, γραφικών, ή θες να κάνεις κάτι εξεζητημένο στο λειτουργικό. Στο Redhat Linux πολλά πράγματα γίνονται αυτόματα και μάλλον δεν χρειάζεται να φτιάξεις πυρήνα αρχικά, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα σου χρειαστεί. Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη αλλά μεγάλη και θα αναλυθεί κάποια στιγμή από στήλη του περιοδικού.
10. Με το Wine τί γίνεται? Όχι τίποτα άλλο αλλά θα ήθελα να παίζω και κανένα game;)
Μην βασίζεσαι και πολύ σε αυτό ακόμα. Υπάρχει και το Wabi, που τρέχει αρκετά win 3.11 apps, αλλά εάν με ερωτήσεις, η κατάσταση στα windows είναι τόσο κλειστής αρχιτεκτονικής (doc: τι έχει μέσα το doc?), που πρέπει να είμαστε σκεπτικοί απέναντι τους. Απεναντίας μπορείς να βασίζεσαι στο DOSEMU, που -το έχω ξαναπεί- τρέχει πολύ DOS λογισμικό: μου έχουν τρέξει κάτι ελληνικές εφαρμογές γραμμένες σε clipper που δεν τρέχαν κάτω από win95 dos box! Επίσης κάτω από αυτό έχουν τρέξει πολλά δύσκολα παιχνίδια όπως το Doom (τότε).
Προς το παρόν αυτά (χεχεχεχεχεχεχεχε satanik γέλιο) και θα ήθελα να προτείνω κάτι. Θα μπορούσα να βοηθήσω ώς πηγή ερωτήσεων νέων χρηστών. Δηλαδή να σας στέλνω ερωτήσεις και να τις "δημοσιεύετε" σε μία στήλη. Σαν να λέμε ένα F.A.Q. αλλά για τους πολυυυυυυυ άσχετους. Θα μπορούσε δηλαδή η στήλη να λέει τί είναι και πώς χρησιμοποιήται το fdisk (το ξέρω ότι υπάρχει man για αυτό αλλά πάλι πως βλέπω τις man pages??). Καταλάβατε τι εννοώ? Αυτό το λέω γιατί υπάρχουν χρήστες οι οποίοι ναι μεν θέλουν Linux αλλά δέν μπορούν λόγω γνώσεων ή χρόνου να το ψάξουν τόσο πολύ.
Φίλε μου καλώς ήρθες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από άτομα που μπορούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και σίγουρα η απάντηση εδώ είναι θετική. Γράψου στην linux-howto, και δήλωσε παρών και άνεργος.
Ευχαριστώ για το χρόνο και την υπομονή σας. (κλάψ, λύγμ)
Πσσσσσσσσσσσσσ. Αυτό είναι.
Φιλικά
Γεωργάτος Φώτης
Γεια σας.
Τελικά κατέληξα μετά από αρκετή σκέψη στο redhat, αφού σύμφωνα με τις πιο πολλές απόψεις είναι το πιο εύχρηστο για έναν αρχάριο στο linux. Μετά από καμιά δεκαριά αποτυχημένες εγκαταστάσεις του ( :))) τελικά κατάφερα να το κάνω να δουλέψει.Παρόλα αυτά όμως, δεν ξέρω πως να φτιάξω μια dial-up σύνδεση στο internet. Έχω σύνδεση στην acropolis και μετά μάλλον θα πάρω στη hol η στη kapatel.Μπορείτε να βοηθήσετε?
Acropolis, έχω σύνδεση και εγώ και είναι πανεύκολο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι το πακετάκι XISP το οποίο ή θα το έχουν τα CD της REDHAT, ή θα το βρεις από το http://users.hol.gr/~dbouras[3]. Όταν το πάρεις επικοινώνησε πάλι μαζί μας να σου πούμε τις ρυθμίσεις σύνδεσης.
3: http://users.hol.gr/~dbouras
Ακόμα,δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τους dos-emulators για το shell η τα X-windows, ενώ τα έχω installarei. Όταν είμαι στο shell και γράφω dos μου βγάζει κάτι μηνύματα του στυλ ERROR in module /usr/f60 ή κάπως έτσι. Έχετε καμιά ιδέα για το που οφείλονται αυτά?
Από dos emulator δεν έχω ιδέα. Sorry
Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορω να δω τα περιεχόμενα μιας δισκέτας,του cd-rom, καθώς και το πόσο χώρο καταλαμβάνει κάθε αρχείο στο δίσκο, πως μπορώ να διαβάσω ένα δίσκο με FAT32 Η FAT16 μέσα από linux? Τέλος, πως μπορώ να αλλάξω το default λειτουργικό, από το οποίο ξεκινά το lilo??
Περιεχόμενα με ls αφού το έχεις κάνει mount.
man mount
man ls
Το πόσο χώρο πιάνει στο δίσκο, ls -l
Για το lilo, μια ματιά στο /etc/lilo.conf θα σου λύσει την απορία.
Θα ήθελα ακόμα να πω ότι μια καλή ιδέα για άρθρο θα ήταν να μας παρουσιάσετε τους εαυτούς σας :)) Πόσοι είστε, πως σκεφτήκατε να κάνετε το περιοδικό, κτλ. Αλήθεια,στο irc έρχεστε?
Η παρουσίαση των αρθρογράφων είναι άσχετη με το περιοδικό, αλλά αν γίνουμε διάσημοι θα το μάθετε:-)
Εγώ δεν μπαίνω στο irc (έλλειψη χρόνου) αλλά άλλοι μπαίνουν. Το linux-gr δενξέρω σε ποιο δίκτυο είναι, αλλά το βρίσκεις στον server irc.forthnet.gr
Υ.Γ. Όλο λέτε για τα windows και τα αποκαλείτε winbloze όμως ξεχνάτε ότι και το linux έχει τα x-windows :))
Ναι αλλά το ένα είναι λειτουργικό ενώ το άλλο gui.
Υ.Γ.2 Τελικά στις mailing-lists πως μπορώ να εγγραφώ?
Στείλε mail στο majordomo@argeas.argos.hol.gr και στο body γράψε:
subscribe linux-greek-users
Eπειδή σκέφτομαι να ξαναπεράσω το linux για να του δώσω πιο πολύ χώρο στο δίσκο (εχω 1gb και θα του δωσω 400mb),τι partitions με συμβουλεύετε να φτιάξω και πόσα mb το καθένα? (έχω 64mb ram,αν έχει κάποια σημασία).
Με τόση Ram, 50 Mb swap πρέπει να είναι και περισσευούμενη (εγώ έχω 32 Mb Ram και 80 swap και δεν εχω ΠΟΤΕ πρόβλημα - ούτε όταν δεν είχα καθόλου swap είχα πρόβλημα, αλλά σε ένα compilation ενός ΤΡΟΜΕΡΑ απαιτητικού προγράμματος μου χτύπησε με ένα message "virtual memory exhausted" και τα πήρα στο κρανίο που λέμε, οπότε...)
Partitions:
/ (root) ας είναι και 30 Mb
/var (το var) ας είναι και 30 Mb
/usr (to usr)
/opt (τα προγράμματα που δεν μπαίνουν στο usr)
Στα δύο τελευταία χώρισε 60 (usr) - 40 (opt) τον εναπομείναντα χώρο.
Κατάφερα να σετάρω το linux και είμαι για αρκετό διάστημα στο internet. Τώρα το πρόβλημά μου είναι ότι στο web δεν μπορώ να δω ελληνικά παρόλο που στον comunicator 4.04 του βάζω επιλογή για greek enconding.
Και έχεις εγκαταστήσει τα greek fonts[4] του NTUA πιστεύω???
Αν θέλεις βοήθεια για το πως να στήσεις τα fonts, στείλε ξανά mail.
4: ftp://ftp.ntua.gr/pub/fonts/
Καλημέρα σας,
Θέλω να ρωτήσω εάν το περιοδικό του Linux κυκλοφορεί στα περίπτερα ή από που θα μπορούσα να το προμηθευτώ.
Όχι, λυπάμαι αλλά το περιοδικό "κυκλοφορεί" μόνο στο Internet. Βλέπετε, συντηρείται από ερασιτέχνες και δεν έχει οικονομικούς πόρους, οπότε μια έντυπη έκδοση θα ήταν αδύνατη (λόγο κόστους και χρόnου μόνο. Η τεχνογνωσία υπάρχει).
Βρε παιδιά, προσπαθώ να διαβασω τα magazines σας, αλλά δεν μπορώ (μόνο το index του 1ου τεύχους μπορώ να διαβάσω) Μήπως τα' χετε βγάλει σε IBM 437 ?? Ναι, έχω Elot-928 fonts...
Δεδομένα:
Απορία:
Εσύ χρησιμοποιείς "Greek" document encoding, ή "English".?
Δοκίμασε να επιλέξεις " View | Document Encoding | Greek (iso-8859-7) " και μάλλον θα δεις ελληνικά...
Πραγματικά αξίζετε συγχαρητήρια για την φοβερή σας δουλειά.
Ε, μην υπερβάλλουμε κιόλας (άκου φοβερή), αλλά ευχαριστούμε :-)
Γράφω αυτό το mail καθώς είμαι αρχάριος στο Linux και έχω αρκετές απορίες, αλλά η σημαντικότερη παραμένει αναπάντητη
Πως στο διάλο θα συνδεθώ στο Internet?
Πραγματικά έχω φάει τον κόσμο να το καταφέρω, έχω κατεβάσει άπειρα προγράμματα που υπόσχονται άμεση σύνδεση με ευκολία, αλλά και έχω διαβάσει αρκετές σελίδες που λένε πως γίνεται με διάφορα scripts κτλ και δεν γίνεται τίποτα. Το μόνο που έχω καταφέρει είναι να συνδεθώ με το modem, αλλά και πάλι (εκτός του ότι το minicom για κάποιο ηλίθιο λόγο σέρνεται) ούτε login και password μπορώ να δώσω.
a) Aς τα πάρουμε από την αρχή: μιλάς για σύνδεση από κονσόλα ή από X-windows?
b) Τι πρωτόκολλο authentication χρησιμοποιεί ο Internet provider που έχεις?
c) Ποια προγράμματα δοκίμασες, και τι εννοείς όταν λες δεν δουλέψανε
d) Ποια προγράμματα έχει τώρα στον H/Y σου (μήπως και βολευτούμε με αυτά)\
Προτείνω μια στήλη στο magaz για τον αρχάριο στο Linux. Θα ήμουν και ευγνώμων αν είχα μια απάντηση καθώς και mail έχω στείλει σε διάφορους αλλά απάντηση δεν έχω λάβει καμία.
Καλή ιδέα, μας το έχουν ξαναπεί, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε. Θα το δούμε για το μεθεπόμενο τεύχος ίσως :-)
Ευχαριστώ πολύ
Antony
Any time
Magaz
Γειά σας,
Λέγομαι Χριστοδουλάκης Αλέξανδρος από το Ηράκλειο Κρήτης και αρχάριος στο Linux. Όταν διαbασα το άρθρο σας στο Linuxmag αποφάσισα να προμηθευτώ το LDR Linux. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι δεν το βρίσκω.
Το LDR Linux που λες είναι το "Linux Developers Resource" της Infomagic. Αυτό είναι μια συλλογή από 6 CD, που έχει μέσα αρκετά distributions (συνήθως 4 διαφορετικά distributions υπάρχουν εκεί μέσα), και mirrors σε CD από τα δύο πιο σημσντικά ftp-sites του Linux, το "sunsite.unc.edu" και το "tsx-11.mit.edu". Αν περιμένεις λιγάκι ακόμα, θα αρχίσει να κυκλοφορεί η έκδοση του Φεβρουαρίου 1998, γιατί μόλις αυτή την Δευτέρα άρχισε η Infomagic να κάνει "shipping" τα δισκάκια. Αυτή η έκδοση έχει μέσα τα εξής (όπως φαίνονται και στις σελίδες της Infomagic[5]
Red Hat 5.0 for Intel (installs kernel 2.0.32)
Slackware 3.4 (installs kernel 2.0.30)
SuSE 5.1 (installs kernel 2.0.33)
Metro X-Server from MetroLink (version 4.1 complete commercial version - NOT a demo!)
Kernel source trees include up to 2.0.33 (stable sources) and up to 2.1.79 (beta sources)
XFree86 3.3.1(X-Windows) Binaries and sources included with all distributions
RedHat's Powertools 5.0 (with sources)
Linux archives from tsx-11.mit.edu and sunsite.unc.edu
Γεια χαρά.
Είμαι σε ένα μικρό νησί της Δωδεκανήσου την Πάτμο και αποφάσισα να ασχοληθώ με το linux. Όπως καταλαβαίνετε βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά....
Έχω κατεβάσει από το ftp σας το redhat το 5.0 (ολόκληρο 237mb) και έχω ένα πρόβλημα με την εγκατάστασή του. Το p.c μου έχει δύο σκληρούς δίσκους. Το linux βρίσκεται σε αυτόν που τρέχει win95, έχω κάνει τα απαραίτητα partition στον άλλο δίσκο και μου ζητάει να δηλώσω που βρίσκονται τα αρχεία από όπου θα γίνει η εγκατάσταση... ότι και αν δοκίμασα απέτυχε (π.χ. /dev/hda1/i386/redhat και άλλα). Τι να κάνω έχω κολλήσει.
Στο redhat από ότι θυμάμαι υπάρχει μία επιλογή για "mounted partition". Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις "mount" το partition που έχει τα install αρχειάκια του RedHat. Για να κάνεις mount ένα partition (π.χ. το /dev/hda1) πρέπει να υπάρχει ένα directory που θα το κολλήσεις πάνω του, (π.χ. /win95)... έτσι κάνεις:
root:darkstar: # mkdir /win95
root@darkstar: # mount -t vfat /dev/hda1 /win95
και τότε το /dev/hda1 το βλέπεις σαν ένα directory του συστήματός σου (συγκεκριμένα το /win95). Οπότε αν κάνεις, π.χ.:
root@darkstar: # ls -F /win95
θα δείς: total ???
. .. Program\ Files/ My\ Documents/
Μετά από όλα αυτά, στο RedHat δίνεις σαν source directory του installation σου ένα "mounted partition" και όταν σου πει για τα directory δίνεις το "/win95/RedHat/" (ή ότι άλλο, ανάλογα με το που έγραψες τα αρχεία του RedHat με το FTP).
Θέλω να ξέρεις ότι θέλω να το στήσω σαν webserver, είναι κάτι άλλο που πρέπει να κάνω αργότερα;
Πρέπει να εγκαταστήσεις και να "φτιάξεις" λιγάκι ένα web-server. Επειδή του δείχνει προτίμηση πάνω από το μισό Internet, και είναι και τσάμπα, θα σου προτείνω τον Apache[6]. Και βέβαια στείλε μου mail με ό,τι θέλεις να ρωτήσεις (με Cc: στο magaz@linux.gr βέβαια).
Σε ευχαριστώ πολύ
Μιχάλης Μπάχας - Πάτμος
Παρακαλώ, κι ό,τι άλλο θελήσεις μην διστάσεις να ρωτήσεις. Εμείς οι σχετικά παλιοί γι' αυτό είμαστε εδώ πέρα :)))
Γεια σας
Γράφετε στο δεύτερο τεύχος ότι το περιοδικό θέλει μεταφραστή και διορθωτή - επιμελητή. Κάνω ένα master στη γλωσσολογία στην Αγγλία. Αν σας ενδιαφέρει, φαντάζομαι ότι μπορώ να μεταφράζω κάποιο/α άρθρο/α από κάθε τεύχος και να κοιτάω τα κείμενα που θέλετε για λάθη. Για να κατοχυρώση αυτή την επίζηλη θέση θα μεταχειριστώ και πλάγια μέσα, δηλαδή τη γνωριμία μου με τη Σανιδά και τον Παπακώστα. Ρωτήστε τον τελευταίο να σας πει για την καταχώριση, για την καταχώρηση, το καταχωρίζω και το καταχωρώ :-) Δεν ξέρω αν θα αποτελέσει πρόβλημα ότι τώρα τελευταία ασχολήθηκα με Linux. Ως εκ τούτου δεν έχω ακόμη καταφέρει να γράψω ελληνικά στα X ή στην κονσόλα, αν και βλέπω, π.χ. στο Netscape. Πιστεύω να το φτιάξω κι αυτό.
Χαιρετισμούς.
Προκόπης.
Φοβερό το περιοδικό, παιδιά! Πολύ *με* άρεσε! ;-)
Είδα λοιπόν, πως χρειάζεστε βοήθεια με τη μετάφραση των σελίδων και είπα να lend you a hand. Θα χαιρόμουν, λοιπόν, να βοηθήσω αλλά... με το μαλακό, ε! Έχω και ένα διδακτορικό να φροντίσω, καμιά 50αριά παιδιά που με κυνηγάνε στο φροντιστήριο και ανά τη Θεσσαλονίκη, τη λίστα με τους κομπιουτερολινουξάδικους όρους που πρέπει να μεταφράσω από τα αγγλικά στα ελληνικά και που δεν έχει προχωρήσει και αυτή πολύ πέρα από την πρώτη της έκδοση, κλπ. κλπ. ;-)
Τα λέμε.
Κύριοι, παιδιά, magez, ή ότι προτιμάτε ως προσφώνηση, ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά. Πράγματι είναι θετικό για μας να βλέπουμε τόσο σύντομη απάντηση (και μάλιστα από δύο άτομα, όχι από ένα ή κανένα όπως περιμέναμε). Σας έχουμε στα υπόψην, όταν το περιοδικό γίνει (αν γίνει κάποτε) δίγλωσσο (ή και τρίγλωσσο, όλα παίζουν αν έχεις τρέλλα) θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τις λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι τρία άτομα φτάνουν για αυτή τη δουλειά της μετάφρασης, οπότε με λίγη βοήθεια και από μας δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Παρά ταύτα, σκεφτήκαμε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για κάτι τέτοιο. Αντ' αυτού όμως, εφόσον υπάρχει από σας διάθεση βοήθειας, θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην μετάφραση των FAQs, ΗΟWΤΟs και λοιπών documents, από τα ελληνικά στα αγγλικά. Λεπτομέρειες στη λίστα greek-howto@argeas.argos.hol.gr.
Και πάλι ευχαριστούμε για την προσφορά.
Τυχαία λοιπόν αποφάσισα να κάνω ένα web search για linux στην Ελλάδα και να σου τα πρώτα αποτελέσματα. Μετά από μια αρκετά εκτενή ματιά βλέπω ότι το περιοδικό σας είναι πολύ καλά στημένο με περιεχόμενο και φιλικότητα προς όλες τις ομάδες χρηστών του Linux. Εύχομαι χάρις σε εσάς ο αριθμός users του Linux στην Ελλάδα να μεγαλώσει και άλλο, και να μάθει επιτέλους ο κόσμος τις δυνατότητες αυτού του φοβερού λειτουργικού :-)
Πολλά χαιρετίσματα!
Pestilence
Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Ελπίζουμε να βοηθάμε και να ενημερώνουμε όλες τις ομάδες χρηστών, όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Χαιρετίσματα και από μας