💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2021-04-03_dortmund_lliure captured on 2024-12-17 at 10:07:06. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Free software becomes a standard in Dortmund, Germany[1]
Autor: Mike Saunders per blog.documentfoundation.org, 2 d'abril de 2021
NT: notes de traducció
LibreOffice és programari lliure i obert 1[2], que vol dir que és molt més que cost zero. Qualsevol pot estudiar com funciona, modificar-lo i compartir aquestes modificacions amb altres persones usuàries. (Així que "lliure" es refereix més a la llibertat que al preu 2[3] [NT1]
2: https://en.wikipedia.org/wiki/Free_and_open-source_software
3: https://fsfe.org/freesoftware/freesoftware.en.html
Hi ha molts altres projectes de programari lliure, com el del sistema operatiu GNU/Linux, el navegador Firefox i el gestor de correu Thunderbird. El programari lliure ajuda a empreses, organitzacions i governs a reduir costos, a millorar la fiabilitat i a alliberar-se de la dependència d'un sol proveïdor.
Ara, el consell de la ciutat alemanya de Dortmund ha anunciat que migrarà a programari lliure i obert, sempre que sigui possible. Aquí una traducció de l'entrada original en alemany 3[4] [NT2]
4: https://blog.do-foss.de/beitrag/freie-software-ist-von-jetzt-an-standard-in-dortmund/
El Consell de Dortmund Council ha declarat que la digitalització és una tasca de lideratge polític al seu Memoràndum de 2020 a 2025. En aquest sentit, l'11 de febrer de 2021 es van prendre dues resolucions centrals, les actes de les quals van ser publicades el 30 de març:
Amb aquesta resolució, la política de la ciutat assumeix la configuració de la sobirania i la participació digital. La resolució significa una girada de truita a favor del programari de codi obert - i en detriment del programari privatiu. En el futur, l'administració tindrà que justificar per què una solució de programari de codi obert no pot ser usada per a qualsevol programari privatiu. Segons l'informe de l'administració de la ciutat de Dortmund sobre la investigació dels potencials del programari lliure i dels estàndards oberts, el programari de codi obert s'entén en el sentit del programari lliure.
I així, la decisió del Consell s'alinea amb les preocupacions de la campanya "Diner públic? Codi públic!" 4[5]. El que es financia amb diner públic hauria d'estar a disposició del públic general per al seu ús. Per al programari, això s'aconsegueix posant una llicència lliure. Amb aquesta resolució, els polítics asseguren que la ciutat de Dortmund no només es nodreix de la comunitat del programari, sinó que a més hi contribueix. D'aquesta manera, es poden aconseguir sinergies intercomunitàries a través del lema "desenvolupar juntes, usar individualment".
A través de la Carta Digital de Dortmund Charter 2018-2030, entre altres coses, els estàndards oberts van ser establerts com a requeriment per a una major digitalització.
La resolució per al programari lliure lliure és recolzada per una àmplia base política. La moció va ser aprovada unànimement per l'Ajuntament de Dortmund. La moció de digitalització va ser presentada conjuntament pels següents grups parlamentaris: CDU, SPD, Die Grünen (Els verds) and Die Linke (L'esquerra).
La ciutat de Dortmund ha marcat un punt d'inflexió i ha començat a sortir de l'era privativa. Ara és important que la ciutat trobi els mitjans adequats per a implementar aquest procés pràcticament, a través d'una estratègia per a treure programari privatiu i diluir els bloquejos dels proveïdors existents. Per a Do-FOSS 5[6], la decisió del Memoràndum de 2020 a 2025 és el resultat d'un discurs local democràtic que funciona. El treball pràctic de la gestió del programari lliure compta amb el suport polític necessari per a tenir èxit.
6: https://blog.do-foss.de/en/
[NT1]: En anglès, "free" tant pot ser equivalent de "lliure" com de "gratuït".
[NT2]: La traducció en català ha estat feta a partir de la traducció en anglès. I l'anglesa, a partir de l'alemanya.