💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2015-11-22_uocscratch_videojoc captured on 2024-12-17 at 10:04:55. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
En aquesta tercera setmana del curs de programació amb Scratch de la UOC, se’ns proposa pensar un projecte personal. Tenim dues opcions: un videojoc i un joc educatiu. Llà stima que no n’hi hagi més d’opcions. Diguem que he triat el videojoc: faré un Baby Foodie 2 amb 3 nivells de dificultat :)
Consulta els continguts del curs
El joc tracta d’agafar o evitar aliments en funció del consum diari recomanat per la Generalitat de Catalunya a la “Pirà mide de l’alimentació saludable”. Un ninotet serà el que recullirà o evitarà els aliments i tindrà 3 vides al començar. Hi ha 3 nivells de joc i la duració total de la partida será d’un mà xim de 90 segons. L’objectiu del joc és arribar als 90 segons sense esgotar les 3 vides.
Amb cada nivell de joc s’incrementa la dificultat a travĂ©s de la velocitat de caiguda dels aliments i l’augment el nombre d’Ătems diferents a recollir o evitar. OriginĂ riament crec que ho havia programat per assolir una puntuaciĂł determinada en un lĂmit de temps.
Autorreferencials: El primer Baby Foodie el vaig programar l’any passat amb Gameblox però em fa il·lusió dissenyar-lo i programar-lo amb Scratch. A més, hi afegiré nivells i, per tant, altres dibuixets i programes. El tema dels embotits va una mica per la conya del #FreeBacon / #JeSuisPanceta sobre la OMS a Twitter :)
Doncs ara mateix no sabria quina dir… La de “Menja fruita” d’en LluĂs Gili ja la vaig fer servir en un altre joc de “Fruites de Temporada” (m’agrada anar provant diferents maneres de fer les mateixes coses…) Però com nomĂ©s Ă©s de fruita…La de “Mezcla tu sabor” del Payaso Plim Plim no estĂ malament… però la de “Para crecer debemos comer” trobo que tĂ© mĂ©s contingut! Una mica llarga pel joc però bé…no es pot tenir tot… Si en trobo una altra potser la canvio.
Faré una petita presentació i s’haurà de clicar un botó a la pantalla per començar a jugar. El joc no será multijugador. Només serà per jugar-hi a una personeta. Potser més endavant es pot incorporar un altre personatge que actui igual que el ninotet però que tingui un marcador propi…De moment, un/a jugador/a.
He pensat reciclar elements que vaig usar a Gameblox: ninotets, fons, potser fruitetes i hamburguesa. I tambĂ© els del projecte de “Fruites de temporada”, que vaig fer un raĂŻm, una taronja, una sĂndria i cireres.
El ninotet és controlat pel jugador i només es mou en l’eix X (part inferior de l’escenari) i d’esquerra a dreta i viceversa. Els aliments, embotits i llaminadures simulen gravetat i cauen de forma autònoma de dalt a baix. Si toquen el terra o el ninotet desaparèixen. Es crearan clons dels personatges fent que es canvïi el vestit a l’atzar, és a dir, que dins d’un mateix objecte tindrem aparences diferents.
Com tots els clons actuaran de la mateixa manera (cauran del cel i desapareixeran si toquen el ninotet o el terra) i no caldrà que facin coses diferents, ja servirà . El problema és quan vols que dos o més clons facin coses diferents…
Apareixeran els aliments dels que es recomana consumir de 4 a 6 racions dià ries (arròs, cereals, pa, pasta…) i els de 5 racions dià ries (fruites, verdures, oli d’oliva…). Comptaran 5 punts cadascun a l’agafar-los. També cauran embotits. Si el ninotet els toca perdrà vides i, com en té tres, si toca tres vegades un embotit, s’acabarà el joc i s’haurà de recomençar.
Augmentarà la velocitat de joc i s’introduiran nous aliments, els de 2 a 4 racions dià ries (llet, formatge, iogurts…) i els de 2 racions dià ries (peix, carn, ous, fruits secs…). Comptaran 3 punts cadascun a l’agafar-los. En aquest nivell apareixerà una pilota negra que representarà un à tom de carboni. Si el ninotet aconsegueix tocar l’à tom, guanyarà una vida.
Augmentarà encara més la velocitat de caiguda dels aliments i, a més de tots els que ja sortien, cauran llaminadures. Si una llaminadura toca el ninotet i la puntuació total és menor de 40 punts, s’acaba el joc. Si la puntuació és 40 o més, el joc continua.
Hi haurĂ 2 elements especials que cauran de tant en tant durant tots els nivells. Cauran gotes d’aigua/gots d’aigua (representen la hidrataciĂł) o bicicletes/raquetes de tenis/etc. (encara no sĂ© què hi posarĂ© però representaran l’activitat fĂsica). Quan el ninotet toqui aquestes elements, creixerĂ uns segons o canviarĂ d’aparença i desprĂ©s tornarĂ a la seva aparença normal. Al joc antic, aquest efecte del ninotet el feia el plĂ tan de CanĂ ries.
Finalització del joc: o bé el ninotet perd les 3 vides o toca una llaminadura amb menys de 40 punts i perds el joc o bé sobreviu les 3 pantalles durant 90 segons. Al final s’indicarà la puntuació obtinguda. No crec que pugui arribar a guardar les puntuacions al cloud per fer un rà nquing o guardar puntuacions. Serà simple, al finalitzar el joc es diran els punts de partida i prou.
Coses: m’agradaria programar-ho per percentatges i aixĂ podria jugar mĂ©s amb les llaminadures però Ă©s nomĂ©s una idea… De moment es queda aixĂ.
Com es veu als dibuixets, l’escenari del joc és blau amb unes rodonetes que simulen núvols. Probablement acabi posant més escenaris: per la presentació o per dir si es guanya o es perd, per exemple. Seran en uns colors/estil similars però si no ho tinc clar és perquè no estic programant-ho i em resulta més fà cil “in situ” veure si m’és més prà ctic un escenari Game Over o afegir un personatge amb text…