💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2015-05-13_edat_or_tv captured on 2024-12-17 at 10:02:32. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Comença el MOOC “La 3ÂŞ edad de oro de la televisiĂłn” a la plataforma MirĂadaX. El curs dura 8 setmanes, Ă©s gratuĂŻt, en espanyol i conduĂŻt per dos professors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF): Carlos A. Scolari. professor del Departament de ComunicaciĂł i Jorge CarriĂłn, escritor i professor del Departament d’Humanitats. Scolari investiga els mitjans i els seus ecosistemes, com tambĂ© la narrativa transmèdia; CarriĂłn veu en les noves tendències televisives una amplificaciĂł del fenomen narratiu.
Comenten els autors que, en els darrers anys, les sèries de televisió han cobrat un nou protagonisme i representen un fenomen moltinteressant. Convergeixen els dos professors enl’opinió que bona part de la millor narrativa contemporà nia passa per la televisió. Per això no és casualitat que molts guionistes s’expressin en aquest mitjà .
A més, en el mercat televisiu també apareixen nous actors, com Netflix o Amazon, operant com a factors disruptius en la producció televisiva.
Hi ha sèries que resulten ser fenòmens socials, internacionals i generen una comunitat de fans molt productiva. Si bé en el MOOC es parlarà de sèries nord-americanes per ser Hollywood la indústria impulsora d’aquesta tendència, comenten els autors que també a d’altres indrets d’Europa (brità nics i nòrdics, principalment) es fan sèries de gran qualitat.
1. PresentaciĂł del MOOC[1]
2. La primera i segona edat d’or de la televisió: “Twin Peaks” i “The X-Files”[2]
3. L’inici de la sèrie: “The Sopranos” i “The Wire”[3]
4. El personatge: heroi o antiheroi: “Six Feet Under” i “Dexter”[4]
5. La ciutat i la frontera: “Breaking Bad” i “Mad Men”[5]
6. Móns fantà stics: “Lost” i “Fringe”[6]
7. Ficcions històriques: “Games of Thrones” i “Rome”[7]
8. ComunicaciĂł i polĂtica: “The West Wing” i “Newsroom”[8]
9. Finals i conclusions[9]
1: /blog/2015-05-14_edat_or_tv_1/index.html
2: /blog/2015-05-16_edat_or_tv_2/index.html
3: /blog/2015-05-23_edat_or_tv_3/index.html
4: /blog/2015-06-01_edat_or_tv_4/index.html
5: /blog/2015-06-08_edat_or_tv_5/index.html
6: /blog/2015-06-16_edat_or_tv_6/index.html
7: /blog/2015-06-22_edat_or_tv_7/index.html
8: /blog/2015-06-29_edat_or_tv_8/index.html
9: /blog/2015-07-05_edat_or_tv_9/index.html
Cada mòdul tindrĂ uns 45 minuts de vĂdeo en total: s’iniciarĂ amb un diĂ leg entre els professors que tindrĂ una durada de 15 minuts. El diĂ leg permetrĂ introduir la reflexiĂł en la que cada alumne pot profunditzar a partir de les dues lectures que es proposen. DesprĂ©s, dues entrevistes a especialistes que parlaran de dues sèries en particular. Al final de cada mòdul trobarem exercicis d’autoevaluaciĂł.
Els llocs mĂ©s idonis per a debatre i compartir experiències seran el blog i el fòrum. Com no es pot tractar totes les sèries, ells n’han triat algunes per la seva rellevĂ ncia. S’anuncia que no es parlarĂ en profunditat de House of Cards ni de True Detective ni de The Walking Dead. Tot i aixĂ, seran introduĂŻdes als diĂ legs.
No fa falta haver vist totes les sèries per a fer aquest MOOC, tot i aixĂ, es recomana haver vist al menys algunes de les que es parla: s’anuncien spoilers.
Comenten en Carlos i en Jorge que si s’han decidit a fer aquest MOOC ha estat per apropar a tothom el que fan a la universitat i per interactuar amb les persones que estiguin interessades en el món de la comunicació audiovisual i trasmèdia. A més, però, aquà també convergeixen les humanitats, la literatura, l’art, la cultura. És a dir, que les sèries televisives permeten la interacció d’elements multidisciplinars.
Es pretĂ©n escapar de la pedagogia tradicional i per això es presentaran vĂdeos originals que, d’altra banda, no podrien haver estat possible sense la col·laboraciĂł de l’equip dirigit per Loránd János, de la UPF. TambĂ© Carme Rovira ha assessorat a nivell pedagògic i a nivell mĂ©s institucional, han comptat amb el suport de Manel JimĂ©nez. Amb tot plegat, han intentat crear una experiència educativa de mĂ xima qualitat.
Per a finalitzar, els autors agraeixen la col·laboració de la Universitat i de la Generalitat. I també dediquen un espai als partners: Editorial Errata Naturae, Editorial Deusto, Grupo Planeta, la revista Jot Down, a Canal +. I anuncien sorpreses i regals als participants.
Per part meva, destacar que s’estan duent a terme moltes iniaciatives relacionades amb les narratives transmèdia: una d’elles, la comunitat internacional Storycode. Els dos professors del curs, juntament amb altres investigadors, professors i experts, van inaugurar la primera trobada de l’StoryCodeBCN el 20 de març. La propera, se celebra el 29 de maig.