💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2014-09-27_meridiano_cero captured on 2024-12-17 at 10:00:41. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
O potser els ministres espanyols viatgen en el temps? La ficada de pota del ministre d’indústria m’ha fet recordar “La Raya“, un curtmetratge rodat al 1997 per Andrés M. Koppel que parla sobre la història del meridià de Greenwich, des del 1885 meridià zero. Abans, però, el meridià zero sà passava per Canà ries.
Estaran contents els anglesos: que si Gibraltar, que si el meridiĂ zero… Fa uns dies, sortia el ministre espanyol d’indĂşstria, JosĂ© Manuel Soria, demanant al president del Govern de CanĂ ries, Paulino Rivero: “que no dijera disparates. Alguien le tiene que explicar lo que es el meridiano de Greenwich, que alguien le diga que pasa por una serie de paĂses, entre ellos España, y que pasa tambiĂ©n por Canarias“.
Però per què un ministre espanyol no hauria de saber que el meridiĂ de Greenwich no passa per CanĂ ries? Jo, personalment, crec que el bon home tĂ© problemes amb els fusos horaris: Greenwich Ă©s a Anglaterra, a Anglaterra hi ha una hora menys i a CanĂ ries tambĂ©. VoilĂ còctel geogrĂ fic! Perquè fa 200 anys, el meridiĂ zero passava per CanĂ ries. AquĂ el vĂdeo de les declaracions del ministre d’indĂşstria retornant el meridiĂ a les illes CanĂ ries…
'El meridiano de Greenwich pasa por Canarias' José Manuel Soria
Ja al segle I, Claudi Ptolomeu situava el primer meridiĂ a l’oest de les illes Afortunades, teòricament, les CanĂ ries. Tot i aixĂ, segons els entesos, probablement foren les illes de Cap Verd a on es referiria el primer meridiĂ 0 de Ptolomeu. Al segle XV es va configurar un mapa mundi segons els coneixements de Ptolomeu. Seguint les teories d’Aristòtil (segle IV aC), Ptolomeu va completar la teoria geocèntrica i en ella es va creure fins al segle XVI.
Abans del 1492, -com a les “finis terrae” bretones i gallegues-, al Hierro també es pensava que allà era la fi del món perquè, a l’època, pensaven que el món era quadrat i que si navegaves en aquella direcció, després de topar amb centenars de monstres marins, en un moment donat el món s’acabava en sec a mode de salt d’aigua. Queies i mories. Aixà que a ningú li feia especial il·lusió embarcar-s’hi…
Al 1634, quan ja sabien que ningĂş es fotia daltabaix de l’oceĂ , el govern francès, sota la figura del poderĂłs cardenal Richelieu -que va ser bisbe als 22 anys-, decideix reuniar als matemĂ tics i astrònoms europeus per a determinar la ubicaciĂł exacta del meridiĂ 0. Respectant el que creien com les coordenades de Ptolomeu, van posar la tradicional ratlla del meridiĂ zero a l’illa del Hierro, en concret a la Punta de la Orchilla per ser el punt mĂ©s occidental de l’illa. França tambĂ© pretenia organitzar la pirateria i per això en el decret de LluĂs XIII que establia el meridiĂ de El Hierro, es deia que:
Los barcos franceses no atacarán a los barcos españoles y portugueses en las aguas que estén al este del Primer Meridiano y al norte del Trópico de Cáncer.
Com els anglesos sempre van a la seva i ho fan tot diferent, quan van dominar el mar al segle XIX, van començar a produir les seves pròpies cartes nà utiques usant la seva pròpia longitud zero. Al 1884 s’internacionalitza el meridià anglès i des de llavors, és el que hi ha. L’anècdota del tema és que França va dir que adoptaria el meridià anglès si els anglesos adoptaven el sistema de mètrica decimal. França va acceptar el meridià però els anglesos encara és hora que canvïin de sistema mètric. El nou meridià , doncs, passava per l’observatori de Greenwich, construït a finals del segle XVII.
La història del meridià zero està narrada en clau còmica al curt de Andrés M. Koppel “La Raya“, de 1997. En el moment que arriba una ordre a l’illa dient que els anglesos s’emporten la ratlla (el meridià ) a Greenwich, el vigilant del far, diu que no, que si Anglaterra vol “la ratlla”, que vingui la reina en persona a prende-li. I s’atrinxera al far amb la seva escopeta. És molt divertit.
I la reflexiĂł final Ă©s: si el meridiĂ passa per Espanya, per què Espanya no tĂ© una hora menys? Doncs perquè ho va decidir en Franco. Resulta que fins al 1940, tot el territori espanyol tenia la mateixa hora que Anglaterra, Portugal o Marroc, una hora menys. Però al generalĂsimo li va picar que era mĂ©s avançat i modern tenir la mateixa hora que els seus amics alemanys i italians. AixĂ que es va llevar un 7 de març de 1940 i va fer posar al BOE (BoletĂn Oficial del Estado) que, a partir d’aquell moment, Espanya tenia una hora mĂ©s.
Orden de 7 de marzo de 1940 soÂbre adelanto de la hora legal
I ara tenim als ministres que es foten “la pixa un lio”…