💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2013-08-18_moocs captured on 2024-12-17 at 09:50:46. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Les noves tecnologies estan revolucionant el món de l’educació amb els MOOC. Però què són els MOOC? Doncs cursos gratuïts on-line que són impartits per professors de renombrades universitats del món. N’hi ha per triar i remenar. La clau dels MOOC, però, és l’autodisciplina, ja que es té accés als continguts les 24 hores del dia. Simplement, t’has de registrar a la pà gina i escollir els cursos que vulguis fer. Només és qüestió d’organització (que ja és molt).
Al juliol del 2013, es va presentar la XarxaMOOC, el primer curs de llenguatge especialitzat en català en format MOOC. El coordina l’Universitat d’Alacant a través de la Xarxa Vies. Jo ja m’hi he apuntat, encara que de moment, a data d’avui, no es pot accedir al contingut dels cursos.
Sembla que això de la XarxaMOOC ja no existeix...
Com a exemples de MOOC en espanyol trobem la pĂ gina de Tutellus, que trobo que estĂ força bĂ©. Tutellus m’agrada perquè et permet prendre notes mentre estĂ s fent el curs. Un cop et registres, pots triar el curs que vols i visualitzar-ne els continguts. N’hi ha de tot: història, social media, arts creatives i culinĂ ries, etc. I m’agrada perquè mentre mires un vĂdeo, a la dreta s’obre un quadre de diĂ leg que permet prendre anotacions i guardar-les. Jo, personalment, ho trobo molt prĂ ctic.
A Tutellus també he fet un parell de seminaris. Com m’interessa el món de la gamificació, vaig buscar què hi ha sobre el tema i, de moment, és ben poca cosa. A Tutellus, es relacionen tres cursos amb la gamificació. De fet, són ttres seminaris d’una horeta. Els he fet tots tres i, tot i que trobo que estan ben plantejats, la informació pròpiament sobre gamificació és poca.
El primer dels cursos sobre gamificació que he fet a Tutellus és Gamificación y Badges como sistema de acreditación social. És una xerrada (en espanyol) on intervenen tres ponents. I està força bé per entendre el sistema de qualificació per badges que ja s’està posant de moda. Quan vas avançant en el curs, es va omplint -a dalt a la dreta de la teva fitxa- la ratlleta de curs completat fins arribar al 100%. Alguns cursos són gratuïts i alguns de pagament. Amb els de pagament, obtens un certificat d’assistència que podem relacionar amb els badges que comentava abans.
Una altra pĂ gina amb MOOCs en espanyol Ă©s MirĂadax però a mi, personalment, no m’agrada gaire perquè no tĂ© un bon buscador de cursos i tots els que busco estan tancats o no existeixen o no em semblen prou interessants. Em passa el mateix amb Udacity, on trobem cursos en anglès. Es pot triar per nivell principiant, intermig o avançat i els cursos sĂłn mĂ©s enfocats a social media, ciències, disseny, programaciĂł, mates i business. A Udemy trobem cursos gratuĂŻts o de pagament. A mĂ©s d’assistir a cursos, Udemy permet crear-ne i tenir alumnes, amb la qual cosa es pot generar ingressos, sempre i quant el curs interessi, evidentment. TambĂ© es pot crear cursos al IEBS.
MirĂadax s’ha posat les piles i al febrer, entre altres cursos, van proposar el de la Universidad Europea de Videojocs i GamificaciĂł . A Udacity no hi ha tornat a entrar massa però tambĂ© vaig veure que havien millorat en varietat, tot i que segueixen essent cursos nomĂ©s en anglès.
A Coursera hi ha cursos gratuïts en espanyol i altres idiomes però la major part dels cursos de Coursera són en anglès. El buscador de cursos és molt eficient i permet filtrar els cursos de moltes maneres. Hi ha cursos impartits per una dotzena de renombrades universitats d’arreu del món i jo m’he apuntat a tres. Dos encara no han començat: un va d’Egiptologia, és en espanyol, dura 8 setmanes i l’imparteix la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona); l’altre va de Videogames and Learning, és en anglès, dura 5 setmanes i l’imparteix la University of Wisconsin-Madison.
El que ja he començat (va començar a mig agost i l’he enganxat a mitges) Ă©s el que porta per tĂtol A Brief History of Humankind: Ă©s en anglès, dura 11 setmanes i l’imparteix la Universitat Hebrea de Jerusalem. I Ă©s molt interessant perquè et presenta la història i les històries de la història sense posicionar-se enlloc, però fent una interessantĂssima panorĂ mica de la història de la humanitat. EstĂ ben narrat, Ă©s Ă gil i interessant. Molts bones lliçons dĂłna el professor d’història israelĂ Yuval Noah Harari. La carĂ tula de les classes Ă©s molt xula, el profe tĂ© un anglès que s’entĂ©n molt bĂ© i, a mĂ©s, hi ha subtĂtols (en anglès, això sĂ).