💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 21 › 04_gidoboskoi › index.gmi captured on 2024-09-29 at 00:36:08. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Μιχάλης Καμπριάνης(mailto:kabrianis@hellug.gr) Ιαν 2000
Προσφάτως, μία φίλη χαρακτήρισε κάποιους γιδοβοσκούς του Web (απόλυτα δικαιολογημένα κατά την άποψή μου), γεγονός που μου έδωσε το έναυσμα να γράψω για τους γιδοβοσκούς του Ιντερνέτ γενικότερα (ο τόνος δεν είναι τυχαίος)
Ποια η σχέση του άρθρου με το Linux; Επιφανειακά καμία. Κατά βάθος επίσης καμμία. Μόνο ότι οι χρήστες Linux "αποκλείονται" από το Internet, όχι χάρη σε αυτόν που φοβόμασταν (Microsoft) αλλά χάρη σε 10-20 άσχετους που κατεβήκαν από τα βουνά όπου έβοσκαν τα γίδια τους, και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την νέα μόδα, το Ιντερνέτ... Διαβάστε παρακάτω και ίσως συμφωνήσετε μαζί μου.
1. Που βρίσκονται οι γιδοβοσκοί
2. Μα τους θάβεις όλους.....
3. Που μπαίνει το Linux στην ιστορία;
4. Γιατί;
5. Τι μπορεί να γίνει;
6. Disclaimer
Όλη η ιστορία, ξεκίνησε από την μεγάλη εταιρεία IdealNet[1] η οποία προσέλαβε έναν "web-developer" να φτιάξει το site της. Ο άνθρωπος ξέρει ότι αυτά που φτιάχνει φαίνονται μόνο από συγκεκριμένους browsers (πρώτο λάθος). Για να εξασφαλίσει λοιπόν ότι κάποιος με άλλο browser δεν θα τα δει να τα "κακοχαρακτηρίσει" έχει βάλει ένα script το οποίο ελέγχει τι browser έχει ο "πελάτης" και τον ειδοποιεί καταλλήλως. Το script αυτό είναι τόσο "sophisticated" που αν πας να δεις τη σελίδα με browser Netscape 4.05+ (που υποτίθεται ότι θα μπορούσες να την δεις) κάτω από Linux, σου εμφανίζεται το υπέροχο μήνυμα ότι πρέπει να αναβαθμίσεις το browser σου. Δηλαδή ΔΕΝ μπορείς να δεις τη σελίδα από Linux, ό,τι και να κάνεις.
Σίγουρα αυτό είναι άβολο, αλλά το site δικό τους είναι, ότι θέλουν το κάνουν. Αραγε, άλλες εταιρείες όπως η 3E Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως[2] που πληρώνουν την idealnet για να τους διαφημίσει κατ' αυτόν τον τρόπο στο Internet, έχουν ενημερωθεί για αυτό; Το αστείο βέβαια είναι ότι η πραγματική σελίδα της 3E[3] φαίνεται κανονικά από τον browser που αποκλείεται να την δει.
3: http://www.3e.gr/english/index.htm
Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να ισχυριστούμε το ίδιο για την αντίστοιχη ελληνική σελίδα[4] η οποία είναι δηλωμένη να έχει character set windows-1253. Έχω ακόμα την απορία αν άλλα λειτουργικά συστήματα (εκτός από τα windows δηλαδή, όπως BeOS και MacOS) μπορούν να καταλάβουν αυτό το proprietary encoding των Windows.
4: http://www.3e.gr/greek/index.htm
Μια που αναφέραμε βέβαια το encoding, δεν θα μπορούσε να λείπει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, το site που πληρώνουμε από την τσέπη μας για να δημιουργεί standards και μετά να τα καταπατά. Μιλάμε βέβαια για τον ΕΛΟΤ[5] του οποίου μία τουλάχιστον ελληνική σελίδα[6] που κοίταξα, έχει δηλωμένο encoding το windows-1253 αντί του σωστού κατά τον ίδιο τον ΕΛΟΤ ISO-8859-7. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η σελίδα είναι γραμμένη σε ΕΛΟΤ928. Κανένας δεν πήγε να δει την σελίδα με ΕΛΟΤ928 fonts να δει ότι δεν διαβάζεται; Αραγε, η κυβέρνηση της Ελλάδας, και ο ISO (του οποίου ο "αντιπρόσωπος" στην Ελλάδα είναι ο ΕΛΟΤ) έχουν ενημερωθεί για αυτό;
6: http://www.elot.gr/profile/83189.html
Η εταιρεία Cronus Airlines[7] πρωτοτυπεί, αφήνοντας όλους τους άλλους πίσω. Με το υπέροχο flash plugin που έχει για να μας δείχνει τα δρομολόγια, στα ελληνικά, μας τα παρουσιάζει με charset windows-1252. Αυτά έχω την απορία αν τα βλέπουν έστω τα Windows.... μια που αυτά σίγουρα δεν είναι ελληνικά ούτε για την Microsoft.
Υπάρχουν βέβαια sites τα οποία δεν έχουν έναν web-designer αλλά πολλούς. Και δεν δίνουν τις σελίδες τους "έξω" για να τις φτιάξουν. Ένα τέτοιο site είναι το πρώτο ελληνικό portal που φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στο ελληνικό Internet. Μιλάμε βέβαια για το IN του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη[8] του οποίου η πρώτη σελίδα είναι απόλυτα σωστά δηλωμένη ως προς τα ελληνικά (iso-8859-7) οι "παραμέσα" όμως, που μάλλον φτιάχνονται από κάποιο template, έχουν και αυτές, στην πλειοψηφία τους, την "εξυπνάδα" που προαναφέραμε (charset=windows-1253).
Αυτό βέβαια είναι πταίσμα, μπροστά στο άλλο, μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει το εν λόγω site. Μιλάω βέβαια για την απόκριση "HTTP 1.1 Server too busy" που εμφανίζεται συχνότατα κατά τις ώρες συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.... Κάτι το οποίο θα ήταν ίσως φυσιολογικό ΑΝ δεν υπήρχαν τέσσερις ολόκληροι servers για να απαντάνε σε αυτά τα requests. Αν φαντάζεστε δε ότι τέσσερις servers δεν επαρκούν για την τρομακτική κίνηση του site, να σας πληροφορήσω ότι τέσσερις servers έχει και το Hotmail[9], το οποίο αν και δεν έχω δει στατιστικά στοιχεία, αδυνατώ να πιστέψω ότι έχει λιγότερα hits από το In.
θα μπορούσε κάποιος να πει, βλέποντας να μην αφήνω κανένα σχεδόν site ασχολίαστο. Και όμως, υπάρχουν και σωστοί designers. Παραδείγματα θέλετε; Παραδείγματα θα έχετε:
Στο site του[10] ο πρωθυπουργός της χώρας, χρησιμοποιεί ελληνικό encoding (iso-8859-7) για να διαβάζεται, όπως πρέπει εξάλλου, από όλους τους Έλληνες. Δυστυχώς τα υπουργεία μας στα οποία μπορούμε να οδηγηθούμε από το προαναφερθέν site δεν έχουν την ίδια "ευαισθησία" χρησιμοποιώντας το windows-1253 στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
10: http://www.primeminister.gr
Οι μεγαλύτεροι ISPs της χώρας ( OteNet[11], FORTHnet[12], HOL[13], HellasNet[14] κλπ) είτε χρησιμοποιούν το σωστό encoding (iso-8859-7) ή αφήνουν τον browser μας να αποφασίσει τι encoding θα χρησιμοποιήσει (καθόλου δήλωση για encoding), πράγμα που τουλάχιστον είναι καλύτερο από το windows-1253. Μιλάω βέβαια για τις αρχικές σελίδες τους, γιατί δεν μπορώ να ξέρω τις σελίδες που έχουν σχεδιάσει για τρίτους (μπορεί να τους έχω αναφέρει παραπάνω όμως)...
... όπως είναι οι "δικές μας" του συλλόγου[15] και του http://www.linux.gr[16], όπως είναι η σελίδα για τους Macintosh users της Ελλάδας[17], και είμαι σίγουρος και πολλές άλλες.
Αλήθεια, γιατί σας πρήζω τόση ώρα για θέματα γνωστά και ίσως πολυσυζητημένα, και τι σχέση έχουν με το Linux; Η απάντηση είναι απλή. Η καθιέρωση των επιμέρους standards από την Microsoft για character encoding δεν είναι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για όλες τις γλώσσες. Μήπως αυτό είναι ένας τρόπος "αποκλεισμού" των άλλων λειτουργικών συστημάτων από το Web? Θεωρίες συνωμοσίας θα πείτε, και συμφωνώ μαζί σας. Μάλλον δεν έχουν σχέση με το Linux όλα αυτά. Δεν πειράζει όμως, έχουν σχέση με το Internet.....
Γιατί άραγε συμβαίνουν όλα αυτά; Ας αναλύσουμε τις πιθανές περιπτώσεις:
Από τα ανωτέρω, διαλέχτε όσα πιστεύετε ότι ισχύουν, και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Πρακτικά τίποτα. Μόνο να γκρινιάζουμε μπορούμε, και με αυτό πάλι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί....
Αλλά, εγώ, θα προσπαθήσω να προτείνω λύσεις. Όχι ότι θα τις εφαρμόσει κανείς, αλλά έτσι, για το γαμώτο....
Οι προαναφερθείσες απόψεις είναι καθαρά δικές μου και δεν εκπροσωπώ κανέναν. Θα μπορούσα να αναφέρω πολύ περισσότερα τεχνικά προβλήματα εκτός του πασιφανέστατου του in.gr αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε βαθύτερη γνώση του δικτύου και του σχεδιασμού της κάθε εταιρείας, πράγμα το οποίο δεν έχω κάνει, άρα θα ήταν άδικο. Δεν έχω καμία προσωπική έχθρα ή φιλία με κανέναν από τους προαναφερθέντες εμμέσως τεχνικούς (εκτός από 2, δεν ξέρω κανέναν άλλον ούτε κατ' όνομα). Αν προσεβλήθησαν, καλά θα κάνουν να προβληματιστούν πριν με χαρακτηρίσουν τρελλό και ερειστικό. Τέλος, ΔΕΝ ψάχνω για δουλειά.