💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 12 › 01_setup › index.gmi captured on 2024-09-29 at 00:31:18. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-02-05)

-=-=-=-=-=-=-

Επιλογές Εγκατάστασης του Linux

Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης
Φεβ 1999

Επειδή πολλοί μας ρωτάτε συνεχώς για τις επιλογές εγκατάστασης του Linux, ακολουθεί μια περιγραφή της διαδικασίας με όσο γίνεται απλότερη γλώσσα. Φιλάκια!

1. Αρχικές προυποθέσεις

2. Modules

3. Προετοιμασία συστήματος

4. Code maturity level options

5. Loadable module support

6. General setup

7. Floppy, IDE, and other block devices

8. Networking options

[1. Αρχικές προυποθέσεις]

Δεδομένου ότι δεχόσαστε όλα τα ανωτέρω, προχορώ στο παρασύνθημα: (και εσείς προχωρήστε πατώντας στο Next)

[2. Modules]

Καλό θα είναι να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα που θα συναντήσουμε παρακάτω και θα είναι λίγο δύσκολα στην κατανόηση. Και πρώτα από όλα, ας πούμε τι είναι τα modules.

MODULES: Τα modules είναι (κατά κάποιο τρόπο) κομμάτια κώδικα, τα οποία δεν περιέχονται στον πυρήνα αυτόν καθε αυτόν. Μπορούμε όμως να τα φωρτόσουμε, όταν τα χρειαστούμε, με αποτέλεσμα να παραμένει ο πυρήνας μικρός σε μέγεθος. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το καλό τους.

Εστω πχ ότι έχουμε ένα εκτυπωτή, που μοιράζεται την παράλληλη θύρα με το ZIP DRIVE μας. Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο μαζι, η μόνη λύση είναι να τα συμπεριλάβουμε και τα δύο σαν modules και να φωρτόνομε κατα βούληση αυτό που χρειαζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε και την πίτα ολόκληρη, και το σκύλο χoρτάτο (αρκει να μην τα βάλουμε μαζι είπαμε!) Για τα modules έχουμε δύο επιλογές: ή να τα φορτόνουμε εμείς μόνοι μας, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, ή να αφήσουμε τον πυρήνα να κάνει αυτή τη δουλειά. Θα σας συνηστούσα τη δεύτερη λύση, αφού σίγουρα αυτός ξέρει περισσότερα από εσάς. `Οταν λοιπόν χρειαστεί να χρησιμοποιείσεται το ZIP, ο πυρήνας "ξεφορτώνει" το module του εκτυπωτή, και φορτώνει το module του ZIP DRIVE, και φυσικά το αντίθετο αν απαιτηθεί. Όταν επίσις (πχ για την υποστήριξη του PPP) ο πυρήνας καταλάβει ότι τρέχει ένα πρόγραμμα που χρειάζεται το PPP, αμέσως το φωρτόνει. Το καλό είναι ότι αν ένα Module παραμείνει ανενεργό για κάποιο χρονικό διάστημα, το ξεφορτώνει από τη μνήμη, ελευθερώνοντας έτσι περισσότερη.

Γενικώς, πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να βάζετε ότι μπορείτε Modular. Με αυτό τον τρόπο, κρατάμε μικρό το μέγεθος του πυρήνα, και χρειάζεται λιγότερη μνήμη. Φυσικά, η διαχείρησή της γίνεται καλύτερα, και γενικώς το σύστημα είναι ανα πάσα στιγμή κομένο και ραμένο στα μέτρα που χρειαζόμαστε. Στο δικό μου κουτί πάντως, τα περισσότερα είναι Modular. (Βασικά ό,τι ξέρω ότι θα μου χρειαστεί, και μπορεί να μπει σαν Module φυσικά, είναι Module.) Δεν το συζητάω! Μπάάάάάά!

Πιστεύω ότι μέσες - άκρες το πιάσατε το νόημα. Μπράβο σας λοιπόν, αισθάνομαι υπερήφανος, και προχωράμε στα βαθιά.

(Πάτα στο Next τώρα!)

[3. Προετοιμασία συστήματος]

Όχι δα και καμία φοβερή διαδικασία, απλά μεταφερθείτε στον κατάλογο που περιέχει τον κώδικα του πυρήνα, το /usr/src/linux/ που είναι συνήθως ένα link για ένα dir της μορφής /usr/src/linux-2.0.xx, όπου (όπως θα καταλάβατε) xx είναι η έκδοση του πυρήνα.

Αν δεν έχει τίποτα εκεί μέσα, καλά θα κάνετε να εγκαταστήσετε τον κώδικα, που σίγουρα υπάρχει μέσα στο δισκάκι της διανομής που έχετε.

cd /usr/src/linux/ λοιπόν, και όλα έτοιμα.

Γράψτε: make menuconfig

Αν δε γίνει τίποτα και έχετε κάνα παράξενο μήνυμα λάθους, εγκαταστήστε την ncurses, και ξαναπροσπαθήστε. Θα πετύχει.

Μπροστά σας, παρουσιάζεται ένα πλούσιο μενού, με διάφορες επιλογές... Και τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά. Γενικές οδηγίες για τη μετακίνηση στα Menu υπάρχουν, άρα σε αυτό δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μην ξεχνάτε, ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να πάτε στο HELP και να πάρετε πληροφορίες για το τι είναι και το τι κάνει το καθέτι. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Χρησιμοποιείτε το κατά κόρον.

[4. Code maturity level options]

Πατώντας σε αυτό, εμφανίζεται ένα άλλο menu που σας λέει: Prompt for development and/or incomplete code/drivers. Φροντίστε να το επιλέξετε. Αυτό δείχνει ότι στη διάρκεια της επιλογής των παραμέτρων του πυρήνα, θα σας ρωτήσει για διάφορα πειραματικά - ατελή υποσυστήματα του πυρήνα, τα οποία όμως δουλεύουν μια χαρα. Συμπεριλάβετέ το λοιπόν.

[5. Loadable module support]

Αυτά που λέγαμε για τα Modules. Φροντίστε και αυτό να το επιλέξετε, και προχορήστε παρακάτω, λέγοντας στο Linuxάκι σας να αναλάβει αυτό την διαχείριση των Modules.

Επιλέξτε λοιπόν Enable loadable module support

και φυσικά το Kernel daemon support (e.g. autoload of modules) για να διαχειρίζεται ο πυρήνας τα Modules

Η άλλη επιλογή που έχει, το Set version information on all symbols for modules βοηθάει στο να μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα Modules αυτά ακόμα και αν αναβαθμίσετε τον πυρήνα σε πιό νέα έκδοση. Καλό λοιπόν θα είναι να το επιλέξετε και αυτό, αφού ούτος ή άλλος δεν μεγαλώνει το μέγεθος του πυρήνα, και στο φινάλε ρε αδερφέ, δε μας ενοχλεί και καθόλου!

[6. General setup]

Εδώ, αρχίζουν τα ζόρικαααααα. Βάλτε λοιπόν τα γάντια σας, κλείστε μουσικές, αποτραβηχθήτε από οποιαδήποτε ενόχληση (ακόμα και από τη γυναίκα σας, όσοι τυχεροί έχετε) και ετοιμαστείτε για βουτιές!

[7. Floppy, IDE, and other block devices]

Γενικές επιλογές για το τι προτόκολλα επικοινωνίας θα εγκατασταθούν για την εποικοινωνία με τις συσκευές αποθήκευσης σε δίσκους, και γενικά σε μονάδες αποθήκευσης δεδομένων. Αχ!! Αν το ήξερα ότι θα ήταν τόσο πολλά, δεν θα το έκανα αυτό το άρθρο!!!

* CMD640 enhanced support: Πιθανότατα δεν το χρειζόσαστε, το κάνει το BIOS για εσάς. Αλλά αν έχετε παλαιό BIOS, ίσως να αξίζει να το ενεργοποιείσετε.

* Linear (append) mode\

* RAID-0 (striping) mode\

* RAID-1 (mirroring) mode/ Κοιτάξτε στο HELP για λεπτομέρειες στα διάφορα MODES του RAID.

* RAID-4/RAID-5 mode/

[8. Networking options]

Σε αυτό το βήμα της δημιουργίας του πυρήνα, ομολογώ ότι παρόλο που ξέρω πανω-κατω τι κάνει το καθένα, δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις (και φυσικά τα απαραίτητα μέσα για να μάθω, αλλιώς θα ήξερα) για να σας κατευθύνω. Καλύτερα λοιπόν να μην βασιστείτε μόνο στα γραφόμενά μου, αλλά και σε διάβασμα τόσο της βοήθειας που απλόχερα δίνεται σε όλο το στάδιο της προετοιμασίας του πυρήνα από το SETUP αλλά και από οτιδίποτε άλλο έχετε (Βιβλία για παράδειγμα). YOU ARE WARNED.-

Επίσης, να αναφέρουμε ότι εκτός από μερικές επιλογές που πιθανότατα θα χρειαστεί ένας απλός χρήστης, σε αυτό το MENU περιέχονται πολλές εξειδικευμένες λειτουργίες, που πιθανότατα ούτε εσείς δεν θα καταλάβετε. Μην πτοηθείτε, συνεχίστε και να θυμάστε ότι κακό δεν μπορείτε να του κάνετε!!!

`Οπως είπα και στην αρχή, οι περισσότερες από της επιλογές αυτού του MENU είναι αρκετά εξειδικευμένες, και αφορούν στη χρήση του Linux για σκοπούς SERVER, PROXY, FIREWALL, και άλλες πολύπλοκες διεργασίες, πράγματα τα οποία στο 99,9% των χρηστών είναι ουσιαστικά άγνωστα (και άχρηστα). Εδώ φαίνεται και η ικανότητα του Linux να ανταπεξέλθει σε συνθήκες σκληρής δουλειάς, και μεικτού περιβάλλοντος, και φυσικά η εγγενής δικτιακή του υποστήριξη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν χρησιμοποιούν ούτε το 10% αυτού του πολύπλοκου και συνάμα σκληροτράχηλου λειτουργικού. Αντιλαμβανόμαστε επίσης γιατί το Linux είναι τόσο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από κοινούς χρήστες ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλευσή του. ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!

Αρχική Σελίδα