💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 02 › 01_editorial › index.gmi captured on 2024-09-29 at 00:03:30. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-02-05)

-=-=-=-=-=-=-

Editorial

Μιχάλης Καμπριάνης
Φεβ 1998

Τι έγινε ρε παιδιά; Aλλη δουλειά δεν είχατε, το Magaz* επισκεπτόσασταν; Αλήθεια, 800 άτομα; Καλά, το δέχομαι, οι 25 επισκέψεις είναι δικές μου, οπότε φαντάζομαι ότι γύρω στις 50 - 100 είναι από τους συντελεστές του περιοδικού. Αλλά αυτό δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.*

Επειδή ίσως να μην ξέρετε τι σημαίνει αυτό, θα σας πω τα εξής: στο Linux counter[1], είναι καταχωρημένοι περίπου 250 Έλληνες χρήστες του Linux. Αλήθεια, εσείς από το Ηράκλειο, συντονιστείτε. Έχει τουλάχιστον 5 ή 6 κατηγορίες, με το Ηράκλειο Κρήτης να γράφεται με κάθε δυνατό συνδυασμό αγγλικών χαρακτήρων! Στην λίστα linux-greek-users είναι 150 άτομα. Αν υποθέσουμε ότι τα 100 άτομα είναι κοινά, μας κάνουν σύνολο 300 άτομα. Μάλλον μικρό νούμερο σε σχέση με τα 800. Τελικά είμαστε περισσότεροι Έλληνες χρήστες Linux απ' ότι φανταζόμασταν. Oι υπόλοιποι, δεν περνάτε μια βόλτα από το Linux counter[2], να γραφτείτε; Έτσι, για να ξέρουμε τελικά τι μας γίνεται.

1: http://leangen.uninett.no:29659

2: http://leangen.uninett.no:29659

Επίσης καλό θα ήταν να γραφτείτε και στη λίστα. Στείλτε ένα mail στο majordomo@argeas.argos.hol.gr[3] γράφοντας απλώς στο κείμενο του μηνύματος subscribe linux-greek-users.

3: mailto:majordomo@argeas.argos.hol.gr

Τον Παναγιώτη Βρυώνη τον πήρανε φαντάρο (όχι, δεν είναι σχήμα λόγου, αλήθεια είναι). Βασικά οχι φαντάρο, ναύτη απ' ότι ξέρω. Του ευχόμαστε καλή θητεία, και εκ μέρους σας :-) Ο Παναγιώτης υποσχέθηκε να "στείλει αγωνιστικούς χαιρετισμούς, μόλις βρει σύνδεση". Τον βλέπω να ξεκινάει στήλη "Ανταπόκριση από το μέτωπο: Πως πείστηκε ο Ελληνικός στρατός να χρησιμοποιήσει Linux για τα μηχανήματά του" (Παναγιώτη πιστεύω -και περιμένω- ότι μπορείς να το κάνεις. Εμείς πάντως είμαστε μαζί σου). Μια που ο Παναγιώτης δεν θα μπορεί να βοηθήσει για μερικά τεύχη, να σας πληροφορήσω ότι "ορφάνεψε" η στήλη RealWorld. Ζητείται... πατέρας. (Ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, υψηλός μισθός και ιδιαιτέρα γραμματέας, δεν παρέχονται...)

Επίσης, να επαναλάβω για άλλη μία φορά, ότι το Magaz δεν είναι κλειστό περιοδικό. Aρθρα (και κάθε είδους βοήθεια γενικά) δεν είναι απλώς καλοδεχούμενα. Είναι μία προϋπόθεση για να έχει το περιοδικό μία συνέχεια και ένα υψηλό επίπεδο. Σκεφτείτε το σαν να γράφετε μία έκθεση με "ελεύθερο θέμα". Εξάλλου, κάποτε διάβασα σε ένα βιβλίο του Καζαντζάκη, ότι ένας άντρας πρέπει να κάνει τρία πράγματα στη ζωή του: Να γεννήσει παιδί, να φυτέψει ένα δέντρο και να γράψει ένα βιβλίο. Ε, φαντάζομαι ότι τα άρθρα σε ένα τέτοιο περιοδικό θα μπορούσαν να θεωρηθούν βιβλίο. Και για να μην κατηγορηθώ για φαλλοκράτης, πιστεύω ότι και μία γυναίκα πρέπει να κάνει αυτά τα τρία (ο Καζαντζάκης πάλι, δεν το πίστευε απ' ότι φαίνεται...)

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τα γράμματα που πήραμε. Το οποίο μου θυμίζει να σας προτείνω να κοιτάξετε τη νέα στήλη, αυτή της αλληλογραφίας.

Σε αυτό το τεύχος, εκτός από τη νέα στήλη της αλληλογραφίας, έχουμε και μερικές από τις παλιές.

Το Editorial, το οποίο και διαβάζετε.

Η πάντα καλή στήλη του Παναγιώτη Βρυώνη, "Μερικοί το παίρνουν σοβαρά", έχει μία πολύ κατατοπιστική συνέντευξη με τον Reinhold Schoeb από την Daimler-Benz (πιο γνωστή ίσως ως Mercedes).

Η ανάλυση αυτού του τεύχους, ασχολείται με το τι έχει να αντιμετωπίσει το Linux.

Τα μαστορέματα έχουν να κάνουν με το γνωστό σε όλους πρόγραμμα Samba.

Ελπίζουμε να μας συγχωρέσετε για το "φτωχό" αυτού του τεύχους. Κάτι οι εξετάσεις των Πανεπιστημίων, κάτι ο στρατός, κάτι η έλλειψη (ακόμα) οργάνωσης, και όπως πάντα η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, συνέβαλαν σε αυτό. Δεν θεωρώ ότι το τεύχος αυτό υπολείπεται του πρώτου. Απλά "φαίνεται" λιγότερο.

Για τα επόμενα τεύχη, θέλουμε να προσθέσουμε μια - δυο στήλες ακόμη. Θα τα καταφέρουμε αν μας βοηθήσετε. Έχουμε ήδη ορισμένους υπ' όψη μας οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση να βοηθήσουν, καθώς έχουμε και θέματα να προσφέρουμε σε "εθελοντές αρθρογράφους". Δείτε και τη στήλη Νέα - Ανακοινώσεις αυτού του τεύχους να καταλάβετε για τι βοήθεια μιλάμε. Για να τελειώνω αυτό τον κουραστικό μονόλογο, νας σας πω ότι ο,τιδήποτε έχει να κάνει με Linux (και ειδικά Linux και Ελλάδα), έχει χώρο στο περιοδικό. Η δική σας στήλη σας περιμένει.

Aντε και το φάγαμε το Linux Journal!!!

Αρχική Σελίδα