💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2024-09-22_deu-anys-fedi captured on 2024-09-29 at 00:45:01. Gemini links have been rewritten to link to archived content
-=-=-=-=-=-=-
Avui fa deu anys que vaig aterrar a la Fedi.
El primer node local on vaig participar va ser Som Sants, que en aquell moment funcionava amb GNU Social, un dels pocs programaris que hi havia a l'època. Avui dia, n'hi ha molts. Tants, que Ă©s difĂcil seguir la pista de tot el que es fa. Però Som Sants va començar abans que existĂs GNU Social. Va arrencar com a instĂ ncia de StatusNet, el primer programari fediversal creat al 2008 i que va començar dient-se Laconica.
Poc abans d'arribar jo, en Hannes va crear Qvitter, una interfĂcie per GNU Social mĂ©s semblant al Tuiter de l'època. I es va popularitzar bastant a les espanyes quan un compte de Tuiter amb molts seguidors va aterrar a la Fedi. Fins i tot es feien articles als mitjans per embarcar la gent a Qvitter, quan en realitat el programari de base era GNU Social. Però poc desprĂ©s va marxar i tot va quedar en res. A cada onada sempre hi ha algĂş que es queda, però tampoc Ă©s per tirar cohets.
Després va aterrar en Gargron i va començar a desenvolupar Mastodon. I al cap d'un parell d'anys, es va començar a popularitzar amb titulars esbiaixats com "El tuiter sense nazis". I arribava gent dient: "Aquà se puede decir nazi?". Però tornaven rà pid cap a on se suposava que no ho podien dir...
Vaig provar Mastodon però no m'agradaven les tres columnes que tenia. I després es va afegir que em molestava que el creador només parlés del seu programari a les entrevistes que li feien. Mai deia que s'havia inspirat de GNU Social i dels esforços previs d'altres persones per crear el seu programari federat. I quan li vaig comentar que jo creia que tenia la responsabilitat d'aprofitar per visibilitzar tota la Fedi, em va dir, resumint i en paraules meves "és el meu juguet i el manego com em plau". A més, es van sumar altres saraus humans que van fer que prefereixi usar altres programaris. Aixà que vaig començar a usar Pleroma fins que vaig començar a usar Akkoma.
El 2018 va ser clau perquè va ser l'any que la W3C va donar per bo el protocol ActivityPub, i això va fer que moltes programadores s'animéssin a muntar-hi coses a sobre. A partir d'aquell any, programaris com Peertube o Pixelfed van fer una estirada. I poc a poc, anaven sorgint més i més programaris que feien altres funcions a més de microblogging: blogs, llibres, agenda, etc.
Al 2019 vam canviar Som Sants per Santsenques i algunes seguiem imaginant nodes per barri i poble. Vam muntar un node de Peertube quan encara no tenia streaming, vam fer proves amb Gancio quan encara anava a pedals i vam donar diverses xerrades pensant-nos que al món associacionista, cooperativista o anticapitalista hi hauria sensibilitat, però no. Aquell any també vam viure l'aventura Gab, un enginy que arrossegava més gent indesitjable de la que es volia. Hi va haver molts nodes que hi van desfederar i va acabar tant aïllat que va acabar marxant. Va ser una gran prova de foc fediversal.
Aquell any també van sonar campanes a can Tuiter i en Jack va començar a finançar Bluesky per inventar-se uns mitjans federats que ja existien. Però va preferir crear un nou protocol enlloc de contribuir al que ja hi havia.
Al 2020 vam muntar fedi.cat i barcelona.social (que ara es diu bcn.fedi.cat). I vaig proposar celebrar l'aniversari de la Fedi. Des de llavors, cada any intento fer alguna coseta: una quedada, un llibre, un trĂptic...
Aquests darrers anys sembla que es comença a evidenciar que hi ha certa problemà tica digital, especialment en termes de mitjans socials. I des de la compra de Tuiter per un magnat, doncs el circ comunicatiu s'ha tornat potser massa estrafalari i tot. A mi el que em dol és veure entitats i projectes que tenen debats estèrils sobre si quedar-se o no a Tuiter. Només calen tres simples mesures[1] per comunicar sense alimentar al monstre: les va proposar la RAP al 2016 i estan disponibles per qui les vulgui implementar.
1: https://rap.komunikilo.org/
Hi ha institucions a Alemanya o a França que des de fa uns anys que usen la Fedi: munten nodes només per comptes institucionals i aixà la moderació és més fà cil. I fins i tot, la Comissió Europea, ha acabat muntant node després d'un pilot que van fer a can EDPS.
Una de les coses potser més sorprenents dels últims anys ha estat l'arribada de programari privatiu, algun ultracapitalista. El protocol és lliure i els programaris, fins ara, també ho eren...
En fi, que ja m'estic allargant molt. Al 2023 vaig publicar un llibre per celebrar els 15 anys fediversals. Per qui tingui curiositat, aquĂ el deixo en pdf: