💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2015-10-11_moocbot_2 captured on 2024-09-29 at 00:23:47. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

#MoocBot 2: somiar amb robots

A més del curs de la Universitat del País Vasc “Pensamiento computacional en la escuela”, estic fent el curs del Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación de Profesorado del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (INTEF) titulat : “Cómo introducir la programación y la robótica en todas las materias”, àlies MoocBot.

1: /blog/2015-10-06_primer_robot/index.html%22

2: /blog/2015-09-29_moocbot_intro/index.html

Processos automatitzats

Aquesta setmana se’ns convida a reflexionar sobre els processos automatitzats en les figures robòtiques. Què fan els robots? Què volem d’ells? I a l’aula, què hi pinten? Així com altres eines tecnològiques, per a mi, la robòtica és una eina més. La gràcia és que és molt versàtil… A més de programar coses, amb la robòtica també es treballen emocions, per exemple. En quatre dies, no em sorprendria que els hospitals i les residències n’estiguessin plens…

Trobo que el curs, en general, és força inspiracional. De fet, tot i proporcionar molts recursos, no és un curs convencional amb lliçons. El veig més aviat com un curs de descoberta: tant de les capacitats individuals com per fer xarxa amb altres docents o professionals interessats en el tema.

En aquesta unitat, se’ns presenten tres referències:

1. Changing Batteries[3]

Curt d’animació per començar a reflexionar sobre els robots i les seves funcions. Molt xulo, per cert.

3: https://vimeo.com/58515111

2. ROBOT a show by Blanca Li (43s)[4]

Un espectacle de dansa amb robots que també és molt original.

4: https://vimeo.com/73267626

3. Otro Modo de Verlo[5]

El projecte de Pepe Giráldez al Col·legi Base sobre la pel·lícula EVA (Kike Maíllo, 2011). Allà es reflexiona sobre si té sentit i és ètic construir robots amb sentiments i quina finalitat i implicacions tindria.

5: http://euroboticsweekeducation.blogspot.com/2014/05/otro-modo-de-verlo.html

A mi sempre m'ha agradat molt el tema dels robots :)

Robots de cine y tv

Repte

El repte d’aquesta setmana, com la resta, és de diferent grau. Jo no tinc cap placa tipus Arduino així que més aviat em decantaré per fer un projecte amb Scratch. Han proposat fer-ne un on un personatge ensenya una ciutat a l’altre. I està molt bé per començar, trobo. Com tothom ja deu estar fins al cap de munt de la Sagrada Família i el Park Güell, crec que passaré el contingut de l’app de “Cooperatives de Sants” a Scratch i així el presento altrament.

Cooperatives de Sants a Scratch

Recursos

Aplicació disponible per a iPad i Android destinada a infants d’entre 5 i 7 anys. Amb Scratch Jr. els més petits poden introduir-se a la programació tot dissenyant les seves pròpies històries i jocs interactius.

6: http://www.scratchjr.org

Projecte de software lliure del Grup Lifelong Kindergarten del Massachusetts Institute of Technology (MIT) disponible on i offline i més complet que Scratch Jr. Actualment la versió és la 2.0 i només té entorn web. Funciona amb Flash… però és una plataforma magnífica: gran comunitat, gran editor gràfic i moltíssima documentació.

7: http://scratch.mit.edu

Hi ha robotets com la BeeBot que poden programar ordres senzilles per anar començant. Aquí alguns projectes d’Scratch amb BeeBots.

Afegir que Scratch és una eina de programació que disposa d’extensions per a connectar les ordres programades d’un projecte a un hardware extern, un robot, per exemple. (Veure Scratch For Arduino, desenvolupat al Citilab per l’equip d’Edutec).