💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2014-02-23_critica_mati captured on 2024-09-29 at 00:16:27. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Avui, a Barcelona, se celebrava per primer cop una jornada de crĂtica cinematogrĂ fica: l’organitzava l’AssociaciĂł Catalana de CrĂtics i Escriptors CinematogrĂ fics (ACCEC). Es presentava una jornada en dues parts: al matĂ, de 10h30 a 13h, a “Altres veus, altres Ă mbits: Ă rees inexplorades de la crĂtica“, MĂłnica Jordan moderava quatre ponents: en Carlos Losilla amb “La importĂ ncia del passat: anĂ lisi històrica i recuperaciĂł de la memòria crĂtica“; Joan M. Minguet, president de l’AssociaciĂł Catalana de CrĂtics d’Art (ACCA); Laura Fernández que, a mĂ©s de publicar a El Cultural d’El Mundo tambĂ© escriu a Vanity Fair i, per Ăşltim, Nicolás Ruiz, de Cineuá, que ens ha parlat de la videocrĂtica.
A la tarda, de 16h30 a gairebĂ© les 20h, JosĂ© Enrique Monterde moderava “La crĂtica en guerra: problemes que condueixen a la desprofessionalització“. Intervenien Carlos F. Heredero, de Caimán, Cuadernos de cine, per parlar de “La premsa especialitzada: reptes i problemes“; Xavi Serra, de l’Ara, sobre “Ser crĂtica a la premsa generalista”; Conxita Casanovas, de RNE, de com “Sobreviure en els mitjans audiovisuals (i no morir a l’intent, ha afegit)”; Miquel MartĂ Freixas, de Blogs & Docs, per parlar de “La vida online” i, finalment, Fabián Nevado, del Sindicat de Periodistes, amb “Assessoria laboral: problemes i dubtes“.
En Minguet ha començat citant a Christian Metz que deia que qui escriu sobre cinema ha de tenir un coneixement enciclopèdic, que ha de ser com un home del Renaixement i estar familiaritzat amb el cinema però tambĂ© amb la història, l’economia, l’estètica i la semiòtica, la polĂtica i la tradiciĂł de pensament, Ă©s a dir, que qui escriu sobre cinema ha de tenir coneixements antropològics universals.
En l’endreçat discurs d’en Minguet destacaven 6 punts relacionats amb el desenvolupament de la crĂtica. El primer diferenciava entre opiniĂł i crĂtica, com ja diferenciava PlatĂł la doxa del logos. EstĂ clar: opiniĂł en tenim tots però…i d’arguments? El discurs m’ha recordat el Luis Aller quan el vaig sentir dir allò del “te lo digo yo“, l’argument mĂ©s habitual dels que, normalment, exerceixen l’opiniĂł cinematogrĂ fica però no la crĂtica. Personalment, crec que tot depèn del bagatge personal que tinguem sobre una matèria en qĂĽestiĂł i de la credibilitat de la persona que ens parla perquè el mĂłn, en realitat, es basa en el nostre propi criteri però tambĂ© (i sobretot) en la confiança que dipositem en els altres…Trobo que costa molt tenir criteri…és un camĂ llarg i dolorĂłs…i, ben segur, Ă©s mĂ©s fĂ cil seguir camins traçats que obrir-se pas a cops de matxet en una jungla plena de depredadors.
El segon punt que tractava en Minguet era que, grĂ cies a Internet la informaciĂł Ă©s molt mĂ©s accessible i buscar-la ha perdut valor d’erudiciĂł, “ja no tĂ© mèrit“, diu. I jo discrepo lleugerament…Si bĂ© estic d’acord en el fet que Internet fa menys feixuc el camĂ, no Ă©s cap panacea (almenys de moment). Si bĂ© es troben, per exemple, tesis doctorals inèdites d’incalculable valor i altres referències que fan el camĂ una mica mĂ©s ras, en moltes ocasions, els documents que necessitem els investigadors no solen ser a Internet…sĂłn encara a les biblioteques i, molts cops a les de les universitats, als arxius…a les clavegueres de la cultura. Probablement arribi el dia que tot el que s’hagi publicat al mĂłn (tauletes sumèries incloses) estarĂ disponible a Internet (o al que vingui desprĂ©s) però, no ens enganyem… si es vol fer alguna cosa amb cara i ulls, encara avui s’ha de passar per les biblioteques i els arxius…
El tercer punt parlava de l’autorreferencialitat, Ă©s a dir, basar el discurs en la comparaciĂł de seqüències, per exemple, que remetin a altres pel·lĂcules. I torna a citar a Metz parlant de com el cinema estableix ponts de diĂ leg entre les arts i els llenguatges, de la intertextualitat cultural. Totalment d’acord: el cinema Ă©s un art que, com els videojocs, tĂ© la capacitat d’englobar totes les seves arts precedents: el cinema pot ser arquitectura (MetrĂłpolis); pot ser pintura (Barry Lyndon), pot ser el que li doni la gana de ser i Ă©s bonic quan les crĂtiques, a mĂ©s referenciar a altres pel·lĂcules, aporten coneixements sobre altres arts. En el quart punt remarcava la importĂ ncia de construir un bon discurs: res a dir, totalment d’acord, com en el cinquè punt…que les arts visuals sĂłn un tribut d’una indĂşstria…El sisè punt ha tocat “el cĂ non” i, paraules tant majors, no podien causar mĂ©s que polèmica… Segons en Minguet, la mĂ xima ambiciĂł del crĂtic Ă©s tenir clar què Ă©s “el cĂ non” de la seva disciplina: qui sĂłn els artistes referencials. I afegia (i si ho he entès bĂ©) que potser a l’art visual (on… no s’inclou el cinema?) tĂ© mĂ©s clar “el cĂ non” que a la crĂtica de cine. MĂ©s tard, com us podeu imaginar, sortien els detractors de “el cĂ non”.
DesprĂ©s ha intervingut la Laura Fernández que relacionava “el cĂ non” amb la passiĂł però tambĂ© amb la distĂ ncia del gust personal. Comentava la precarietat del crĂtic: es comença fent al que un li apassiona, diu. A ella li agradava la mĂşsica, n’escoltava molta i li agradava escriure sobre mĂşsica. Però “la cultura no es valora”, afegeix. Molts cops, els crĂtics arriben a ser-ho de retruc…En una redacciĂł, si hi ha un buit, s’hi posa “al primer que passa” amb el que si ets crĂtic de mĂşsica pots acabar escrivint sobre cinema…i aixĂ va ser en el seu cas, que va passar de la mĂşsica i la literatura al crĂtica de cinema…Aposta ella, però, per l’especialitzaciĂł dels periodistes i crĂtics, que puguin formar-se adequadament i puguin arribar a viure de la seva feina.
En Nicolás Ruiz ens ha portat la videocrĂtica, un corrent que presenta alguns problemes tècnics. Com ja es feia tard, no he volgut intervenir però, a la tarda, parlant amb la Covadonga, de TrĂ nsit, li he plantejat el que jo considero “el gran problema del videocrĂtica” en contraposiciĂł a la critica cinematogrĂ fica escrita…i ha estat totalment d’acord amb mi. El gran problema que jo trobo (i no nomĂ©s jo) Ă©s que no Ă©s legal fer Ăşs de segons quines imatges. Si vols fer una crĂtica audiovisual i uses segons què estĂ s violant els drets d’autor i Ă©s igual que tu tinguis la millor de les intencions i no en vulguis fer diners: Ă©s il·legal i Ă©s una pena…perquè jo he vist videocrĂtiques de TrĂ nsit que m’han encantat i que m’han fet “desviar”, com ells potser dirien, Ă©s a dir, m’han descobert altres maneres de mirar, d’apreciar les connexions entre les obres.
En Losilla ens ha fet saltar en el temps…de la videocrĂtica hem passat a “la teoria del retrovisor” i que es relaciona amb la crĂtica de cinema en el fet que sempre hem d’estar mirant enrere. “¿QuĂ© es el cine?“, diu. I es respon a si mateix: “No lo sé“. El que si sembla saber Ă©s que el cinema Ă©s la primera de les arts que posa en moviment el temps i l’espai, fent que les pel·lĂcules siguin com un art fet de somnis, de records, de memòria. I segueix parlant de la importĂ ncia de conèixer el passat per poder parlar del present; de pensar el cinema.
I després de la pausa, ha vingut la sessió de la tarda:
crĂtica en guerra: problemes que condueixen a la desprofessionalitzaciĂł