💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 31 › 03_icewm › index.gmi captured on 2024-09-29 at 00:41:10. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-02-05)

-=-=-=-=-=-=-

Μια παρουσίαση του IceWM

Nick Apostolakis(mailto:nickapos@agriroot.aua.gr)
Ιουν 2001

IceWm, a lightweight windowmanager

1. Γενικά

2. Compilation και αρχικές ρυθμίσεις του IceWM

[1. Γενικά]

[1.1 DISCLAIMER]

Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν η εφαρμογή των παρακάτω προκαλέσει οποιουδήποτε είδους ζημία στο μηχάνημα σας ή στα δεδομένα σας.

[1.2 Τι είναι ο IceWM]

Ο IceWM είναι ένας Window Manager σχεδιασμένος έτσι ώστε να είναι μικρός, γρήγορος και να έχει οικεία εμφάνιση. Αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με το Motif το OS/2, τα Windows 95 αν και αφού υποστηρίζει themes η εμφάνιση του μπορεί να αλλάζει. Όπως τα παραπάνω συστήματα ο IceWM έχει taskbar και το αντίστοιχο του Start menu των Windows 95 όπως φαίνεται και στο Screenshot.

Ο IceWM δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πάρα πολύ παραμετροποιήσιμος όπως ο fvwm. Τα αρχεία μέσα απο τα οποία γίνεται η παραμετροποίηση του IceWM είναι αρχεία κειμένου με παρα πολύ απλή σύνταξη το οποία μπορούμε να τα αλλάξουμε εντελώς χειροκίνητα με τον αγαπημένο μας editor ή να χρησιμοποιήσουμε ένα απο τα γραφικά εργαλεία όπως είναι το iceMC.

[1.3 Χαρακτηριστικά του IceWM]

Ο IceWM αν και δεν είναι τόσο παραμετροποιήσιμος όσο ο fvwm παραμετροποιείται σε σχετικά μεγάλο βαθμό με μεγάλη ευκολία. Επίσης αν και δεν έχει χαρακτηριστικά των μεγάλων window managment systems (KDE, Gnome) όπως ήχους ανα event, μεγάλο integration μεταξύ των εφαρμογών του κτλ, δεν έχει και τα σοβαρά τους μειονεκτήματα όπως μεγάλες απαιτήσεις σε μνήμη και χώρο, δυσκολία στο compilation απο source λόγω πολλών προαπαιτούμενων βιβλιοθηκών κα.

Η υποστήριξη που έχει για themes, multiple workspaces, έλεγχο των πάντων (σχεδόν) απο το ποντίκι αλλά και απο το πληκτρολόγιο με τους κατάλληλους συνδυασμούς πλήκτρων και η σταθερότητα του τον κάνουν ιδανική λύση για συστήματα με λίγους ή πολλούς πόρους και για όποιους τους ενδιαφέρει περισσότερο η παραγωγικότητα, απο τον αν το πέρασμα απο την μια στην άλλη εφαρμογή συνοδέυεται και απο τον κατάλληλο ήχο ή αν ο terminal emulator που χρησιμοποιούν είναι διάφανος. Βέβαια εδώ πρέπει να προσθέσω ότι ο IceWM ανήκει στους GNOME compliant window managers οπότε αν κάποιος έχει και GNOME μπορεί να έχει ένα συνδυασμό των χαρακτηριστικών των δύο συστημάτων.

[2. Compilation και αρχικές ρυθμίσεις του IceWM]

[2.1 Compilation]

Για να κάνουμε compile τον IceWM χρειαζόμαστε κάποιες βιβλιοθήκες γραφικών οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για την συγγραφή του. Αυτές οι βιβλιοθήκες είναι η gtk/glib και libXpm ή ImLib. Ο IceWM είναι γραμμένος σε C++ οπότε θα χρειαστούμε τον g++ και το make της GNU. Η διαδικασία του compilation είναι η ίδια με όσα προγράμματα χρησιμοποιούν το automake πακέτο της GNU δηλαδή τρέχουμε πρώτα το configure script το οποίο προσπαθεί να ανιχνεύσει τι σύστημα έχουμε και να φτιάξει τα Makefiles. Αφού δημιουργηθούν τα Makefiles τρέχουμε make και make install για να δημιουργηθεί και να εγκατασταθεί ο IceWM στο σύστημα μας (το τελευταίο πρέπει να το τρέξουμε σαν root).

[2.2 Starting IceWM]

Η επίσημη τεκμηρίωση υποστηρίζει ότι για να ξεκινήσουμε τον IceWM θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αρχείο .Xclients και εκεί μέσα να τοποθετήσουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να ξεκινάει ο IceWM. Επίσης δίνει και ένα δείγμα του αρχείου αυτού το οποίο παραθέτω παρακάτω:























Έδω το αρχείο αυτό θέτει κάποιες μεταβλητές περιβάλλοντος και ξεκινάει κάποια προγράμματα αφού ξεκινήσει ο IceWM ή ξεκινάει ένα xterm εάν κάτι δεν πάει καλά. Αφού όλα πάνε καλά μπορούμε να ξεκινήσουμε τον IceWM και να αρχίσουμε να τον ρυθμίζουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Αρχική Σελίδα