💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 33 › 04_mobile › index.gmi captured on 2024-08-25 at 00:37:01. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Σιδηρόπουλος Αθανάσιος Ιουν 2003
1. Εισαγωγή.
2. Εν αρχή είναι η σύνδεση.
3. Επικοινωνία κινητού - υπολογιστή.
4. Επίλογος
Όλοι ξέρουμε ότι το Linux είναι ένα καταπληκτικό λειτουργικό σύστημα που εξελίσσεται ραγδαία, καταφέρνοντας πρώτο αυτό που κανένα UNIX δεν έχει καταφέρει: να γίνει προσιτό και να καλύψει τις ανάγκες του απλού χρήστη. Σε αυτό συνέβαλαν τα γραφικά περιβάλλοντα KDE και GNOME και μια πλειάδα εφαρμογών από επεξεργαστές κειμένου, λογιστικά φύλλα, προγράμματα παρουσιάσεων και ένα σωρό άλλα που κάνουν την ζωή μας με τον υπολογιστή ευκολότερη κάθε μέρα, ειδικά γι αυτούς που δεν είναι συνηθισμένοι στην γραμμή εντολών.
Μπορούμε να γράψουμε τα κείμενά μας σε επεξεργαστές WYSIWYG, να ετοιμάσουμε τις παρουσιάσεις για την δουλειά μας να υπολογίσουμε χίλια δυο πράγματα σε ένα λογιστικό φύλο να δούμε τις φωτογραφίες μας και να ακούσουμε τα mp3 μας με την ίδια ευκολία ή ακόμα και περισσότερη κάποιες φορές από ότι άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χρησιμοποιώντας τα windows.
Όμως, καλά όλα αυτά, Αλλά...
Αν θέλω να δημιουργήσω ένα αρχείο στον υπολογιστή μου με τα sms που μου έστειλε η κοπέλα μου; Αν θέλω να δημιουργήσω ένα άλλο αρχείο με τα sms κάποιων φίλων μου; Θα κάθομαι και θα πληκτρολογώ ότι μου έχουν στείλει στον υπολογιστή μου; Και αν θέλω να απαντήσω ταυτόχρονα αυτά τα sms; Μήπως μετά πρέπει να παιδευτώ με το πληκτρολόγιο του κινητού μου για να γράψω την απάντηση; Και αν θέλω να αλλάξω όλα τα νούμερα που έχω στο κινητό μου επειδή πάλη άλλαξε ο τρόπος κλίσης; (πχ. από 093 έγινε 693). Η ακόμα χειρότερα να συγχρονίσω τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού με τα περιεχόμενα ενός αντίστοιχου που διατηρώ στον υπολογιστή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω, χωρίς να χαλάσουμε το uptime του Linux.
Ναι, το Linux έχει την δυνατότητα να κάνει και αυτά τα κόλπα και ίσως και καλύτερα από ότι τα windows. Ανάλογα βέβαια και με την "ποιότητα" της σχετικής εφαρμογής που μας παρέχετε. Αν και είναι ακόμα αρκετά νωρίς και δεν είναι αρκετά εξελιγμένα τα αντίστοιχα GUI και μη προγράμματα η ωρίμανση και σε αυτό το σημείο δεν είναι τόσο μακριά.
Άλλα αρκετά με τα εισαγωγικά. Ας πάμε στο ζουμί.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταφέρουμε για να κάνουμε όλα αυτά τα ωραία κολπάκια είναι να επιτύχουμε σύνδεση μεταξύ του προσωπικού μας υπολογιστή και του κινητού. Αυτή μπορεί να είναι ενσύρματη (RS 232, σειριακή θύρα) είτε ασύρματη (μέσω υπέρυθρων).
Να σημειώσουμε εδώ μια αρκετά σημαντική λεπτομέρεια. Η όλη διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ από την σύνδεση υπολογιστή με modem. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, σημερινά κινητά άλλωστε ενσωματώνουν modem και απαντούν σε AT εντολές. Απλώς, έχουν μερικές ακόμη AT εντολές για να διαχειριστούν τον τηλεφωνικό κατάλογο τα sms και άλλα.
Στην δική μου περίπτωση έπρεπε να ακολουθήσω τον μακρύ και δύσκολο δρόμο των υπερύθρων καθότι δεν διέθετα καλώδιο που να συνδέει το κινητό μου με τον υπολογιστή. Και ευτυχώς ο φορητός μου διέθετε υπέρυθρες (γιατί δεν διαθέτει σειριακή) γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με το ψάξιμο ενός δέκτη υπερύθρων για τον σταθερό μου υπολογιστή.
Ας δούμε πως γίνεται.
Καταρχάς, πρέπει να πούμε στο Linux ότι υπάρχει θύρα υπερύθρων ώστε να "ακούει" και εκεί, όπως κάνει με τη σειριακή. Επειδή η διανομή μου (SuSE 7.2 τότε) έχει ετοιμάσει τα απαραίτητα για να φορτωθούν τα modules που είναι απαραίτητα για να αναγνωριστεί η υπέρυθρη θύρα, το μόνο που χρειάστηκα να κάνω είναι ένα rcirda start. Μετά έπρεπε να βάλω το κινητό μου να βλέπει το "ματάκι" των υπερύθρων στο φορητό και να ενεργοποιήσω την θύρα του κινητού από το menu. Εκτελώντας από πριν το irdump σε ένα xterm έβλεπα αμέσως να εμφανίζεται το κινητό μου. Η σύνδεση είχε επιτευχθεί. Έμενε να αξιοποιηθεί πλέον από το απαραίτητο λογισμικό.
Αν δεν μου τα είχε έτοιμα όλα η διανομή μου, θα έπρεπε να έτρωγα κάποιες ώρες (?) διαβάζοντας το σχετικό how to για να βρω ποια είναι τα απαραίτητα modules (αυτά που αντιστοιχούν στο hardware που διαθέτω) του πυρήνα που έπρεπε να φορτώσω (irtty & irda τουλάχιστον στην δικιά μου περίπτωση) και να ασχοληθώ με εντολές όπως η irattach για να "συνδέσω" την θύρα με ένα οδηγό συσκευής. Όχι πολύ δύσκολα πράγματα δηλαδή.
Προγράμματα τα οποία να μπορούν να επικοινωνούν με το κινητό τηλέφωνο για να κάνουν την δουλειά που θέλουμε στο Linux γνωρίζω (έχω χρησιμοποιήσει / δοκιμάσει) δύο.
Το ένα είναι μέρος του KDE, συγκεκριμένα του πακέτου pim και ονομάζεται kandy. Δυστυχώς είναι ακόμα αρκετά ανώριμο και μόλις πρόσφατα φαίνεται να το ξαναπιάσανε για να το εξελίξουν περαιτέρω. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι πανεύκολο στην χρήση και θα χαρώ πολύ να το δω να βελτιώνεται. Αποτελείται από δύο καρτέλες. Η μία είναι η καρτέλα από όπου μπορείς να ελέγξεις τις διάφορες λειτουργίες που σου παρέχει το πρόγραμμα (μεταφορά τηλεφωνικού καταλόγου από το κινητό καθώς και συγχρονισμός με τα στοιχεία που υπάρχουν στο pim). Η δεύτερη σου δίνει πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες του κινητού μέσω των εντολών AT και σου δίνει την δυνατότητα για προγραμματισμό (εν μέρει) του προγράμματος για να ταιριάξει απόλυτα στις συγκεκριμένες ανάγκες του κινητού σου. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να διαχειριστεί τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού τηλεφώνου, μη δίνοντας καμιά σημασία στα μηνύματα sms.
Το άλλο είναι βασικά μία συλλογή από προγράμματά που μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τον τηλεφωνικό κατάλογο του τηλεφώνου καθώς και τα μηνύματα sms που υπάρχουν στην κάρτα sim. Το "πρόβλημα" του είναι ότι δεν έχει GUI. Για τους λάτρεις του είδους αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά για τον μέσο χρήστη ίσως να είναι. Ελπίζω σύντομα να αναπτυχθεί κάποιο front-end και γι αυτό.
Το πακέτο αυτό λέγεται gsmlib. Μπορεί κανείς να την βρει στην διεύθυνση www.phx.de/fs/gsmlib/index.html. Την στιγμή που γράφονταν το παρόν άρθρο η έκδοση ήταν 1.10. θα ασχοληθούμε κυρίως με αυτή την συλλογή καθότι είναι αρκετά ώριμη και λειτουργική και θα κάνουμε μια μικρή μόνο αναφορά στο kandy.
Το kandy είναι όπως είπαμε μέρος του πακέτου pim του KDE. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 0.3 και έχει αρκετό δρόμο μπροστά του. Βασική του λειτουργία είναι η διαχείριση του τηλεφωνικού καταλόγου του κινητού μας. Μπορεί να διαβάσει τα περιεχόμενα του (με πολύ δυσκολία και προσπάθεια σε πολλά κινητά) ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτού και να περάσει τα δεδομένα αυτά στο pim. Η επικονωνία με τον χρήστη επιτυγχάνεται χάρη σε δύο καρτέλες. Η κύρια καρτέλα (mobile GUI) αποτελείται από δύο καταλόγους με τα τηλέφωνα που υπάρχουν, στο KDE address book ο ένας και στο κατάλογο του κινητού τηλεφώνου ο δεύτερος. Κάτω από κάθε ένα υπάρχουν τα κουμπιά που θα πατήσει κανείς για να διαβάσει τα νούμερα από το κινητό τηλέφωνο ή το KDE address book καθώς και για να γράψει τα τηλέφωνά πίσω όπως τα βλέπει εκείνη την στιγμή. Στα δεξιά μπορεί κανείς να δει πληροφορίες για το κινητό του τηλέφωνο, όπως το μοντέλο και την έκδοσή του καθώς και το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας.
Την δεύτερη καρτέλα μπορεί κανείς να την δει επιλέγοντας show -> terminal από τα μενού. Από εδώ έχει πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε "χαμηλό" επίπεδο. Μπορεί να δώσει εντολές απευθείας στο κινητό του καθώς και να διορθώσει τις ήδη υπάρχουσες για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του κινητού του τηλέφωνο.
Το gsmlib είναι μία βιβλιοθήκη που συνοδεύεται από ένα σετ προγραμμάτων για γραμμή εντολής. Αυτά είναι:
Με αυτά τα απλά προγραμματάκια είναι δυνατόν κάποιος να διαχειριστεί με πολύ μεγάλη ευκολία τον τηλεφωνικό του κατάλογο καθώς και τα μηνύματα sms που έχει αποθηκευμένα στο κινητό του. Ας δούμε πως.
Ας ξεκινήσουμε με τον τηλεφωνικό κατάλογο. Γι αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε το gsmpb. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να διαβάσει τον κατάλογο του κινητού μας αλλά και να γράψει σε αυτόν. Για να διαβάσει τον τηλεφωνικό κατάλογο και να τον αποθηκεύσουμε σε ένα αρχείο στον δίσκο μας δίνουμε την ακόλουθη εντολή.
gsmpb -b 19200 -c -d katalogos.txt -i -p MT -s /dev/ircomm0
Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό το μακρινάρι.
-b 19200 είναι η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η επικοινωνία μεταξύ υπολογιστή και κινητού. Δεν είναι απαραίτητο να δοθεί Η προεπιλεγμένη τιμή αν δεν δοθεί είναι 38400bps.
-c Για να πραγματοποιηθεί η αντιγραφή των περιεχομένων της "πηγής" στον "προορισμό" που ορίσαμε.
-d katalogos.txt Το αρχείο προορισμού του τηλεφωνικού καταλόγου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το katalogos.txt
-i Για να υπάρχει αύξων αριθμός εγγραφής (ένδειξη θέσης) στο αρχείο που θα δημιουργήσουμε. Αν θέλουμε να γνωρίζουμε ποία ακριβώς θέση στον τηλεφωνικό κατάλογο έχει το κάθε τηλέφωνο. Αν δεν βάλουμε το -i τότε το αρχείο θα έχει την μορφή [όνομα | νούμερο]. Αν το βάλουμε θα προστεθεί και ο αύξων αριθμός εγγραφής στην αρχή του κάθε τηλεφώνου. Ο διαχωριστής τον πεδίων είναι το |.
-p MT Εδώ είναι το ενδιαφέρον μέρος. Καταρχάς όλα τα σημερινά κινητά τηλέφωνα έχουν και δικό τους εσωτερικό τηλεφωνικό κατάλογο και δεν μας αφήνουν στον περιορισμένο σε αριθμό εγγραφών κατάλογο της κάρτας sim. Τώρα εμείς μπορεί να θέλουμε είτε τον κατάλογό της κάρτας sim, είτε του κινητού τηλεφώνου, είτε και τους δύο μαζί. Για να διευκρινίσουμε τι θέλουμε, δίνουμε έναν κωδικό δύο γραμμάτων. Έτσι αν θέλουμε τον κατάλογο της κάρτας sim θα δώσουμε -p SM. Αν πάλι θέλουμε του κινητού τηλεφώνου μόνο δίνουμε -p ME. Στην περίπτωση που δώσουμε -p MT θα πάρουμε τον κατάλογο και του τηλεφώνου (πρώτα) και της κάρτας sim (αμέσως μετά και ξεκινώντας από τον επόμενο αύξοντα αριθμό εγγραφής αν έχουμε δώσει -i)
-s dev/ircomm0/ Μα φυσικά η "πηγή" του τηλεφωνικού μας καταλόγου. Η θύρα πού είναι συνδεδεμένο το κινητό μας τηλέφωνο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην πρώτη θύρα υπερύθρων.
Για να κάνουμε την αντίθετη εργασία, να γράψουμε τα περιεχόμενα ενός αρχείου με ονόματα και τηλέφωνα που πιθανόν να το έχουμε διορθώσει από τον υπολογιστή μας στο κινητό τηλέφωνο απλώς πρέπει να βάλουμε στην θέση του προορισμού την θύρα που συνδέεται το κινητό και στη θέση της πηγής το αρχείο που θέλουμε να μεταφέρουμε. Τόσο απλά.
Ας δούμε όμως μερικές άλλες παραμέτρους που είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε με το gsmpb.
-I <init string>
--init <init string>
Με αυτό μπορούμε να δώσουμε κάποιες εντολές αρχικοποίησης του κινητού μας. Το ποίες θα είναι αυτές, δεν το ξέρω. Ανάλογα τι γνωρίζετε ότι χρειάζεται το κινητό σας τηλέφωνο αλλά δεν πρόκειται να το πάρει από το πρόγραμμα υπό κανονικές συνθήκες. Μάλλον δεν θα χρειαστείτε αυτή την παράμετρο, αν δεν θέλετε να κάνετε κάτι "περίεργο".
-V
--verbose
Για να σας δείχνει τι κάνει τόση ώρα που του παίρνει για να τελειώσει την μεταφορά :-)
-v
--version
Ε, τα γνωστά. Τυπώνει την έκδοση του προγράμματος.
-X
--xonoff
Για να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος XON/XOFF κατά την "συνομιλία" μεταξύ υπολογιστή / κινητού. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την συνήθη μέθοδο χρησιμοποιήστε αυτήν. Αν όχι, καλύτερα με την hardware μέθοδο που είναι η προεπιλογή.
-y
--sychronize
Αυτή η επιλογή κάνει συγχρονισμό μεταξύ των περιεχομένων "πηγής" και "προορισμού". Έτσι, αν μια εγγραφή δεν υπάρχει στον "προορισμό" θα προστεθεί. Αν μια εγγραφή βρεθεί στην "πηγή" με όνομά που υπάρχει και στον "προορισμό", η εγγραφή στον "προορισμό" θα αλλαχθεί σύμφωνα με την εγγραφή της "πηγής". Εάν όμως βρεθούν περισσότερες εγγραφές απλά θα προστεθεί μία ακόμα. Επίσης εγγραφές που δεν υπάρχουν στην πηγή θα διαγραφούν.
-t <character set>
--charset <character set>
Εδώ υπάρχει πολύ ζουμί.
Μπορεί κανείς να επιλέξει μία από τις διαθέσιμες στο κινητό του κωδικοσελίδες. Τα δεδομένα που θα μεταφερθούν θα είναι σε αυτήν την κωδικοσελίδα. Έτσι μπορεί κανείς, με αρκετή προσπάθεια, να καταφέρει να μεταφέρει τα ονόματα του τηλεφωνικού καταλόγου με ελληνικά όπως τα έχει γραμμένα στο τηλέφωνό του. Όμως δυστυχώς η προεπιλεγμένη GSM alphabet ΔΕΝ υποστηρίζει τα ελληνικά. Άρα... πειράματα και προσπάθειες πολλές χρειάζονται, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.
Ως εδώ είδαμε έναν τρόπο για να διαχειριστούμε τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού μας τηλεφώνου. Ας δούμε τώρα με ποία προγράμματα θα μεταφέρουμε τα μηνύματα sms που έχουμε αποθηκευμένα στο κινητό μας.
Ας ξεκινήσουμε με το gsmsendsms, με το οποίο μπορεί κανείς να στείλει μηνύματα sms σε άλλα κινητά τηλέφωνα. Αυτό γίνεται με την παρακάτω εντολή:
gsmsendsms -b 19200 -d /dev/ircomm0 <αριθμός τηλεφώνου> <μήνυμα>
Θα παρατηρήσατε πιστεύω ότι το -b και -d είναι ίδια με το το προηγούμενο παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μερικές από τις κοινές, μεταξύ των προγραμμάτων του πακέτου, παραμέτρους. Δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα να μας καλύπτουν οι προεπιλεγμένες τιμές για αυτές τις παραμέτρους, το μόνο που χρειάζονταν να δώσουμε είναι ο αριθμός του κινητού στο οποίο θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα και το ίδιο, φυσικά, το μήνυμα.
Να σημειωθεί ότι η παράμετρος -d έχει σαν προεπιλογή προορισμού την θέση /dev/mobilephone οπότε ένα link με το πραγματικό device που χρησιμοποιείτε για την επικοινωνία με το κινητό τηλέφωνο είναι απαραίτητη.
Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ένα σημείο. Το χρησιμοποιούμενο αλφάβητο και σε αυτήν την περίπτωση είναι το GSM alphabet (από την μεριά του κινητού) και το latin 1 (από την μεριά του υπολογιστή). Το πρόγραμμα θεωρεί ότι το μήνυμά μας είναι γραμμένο με βάση την κωδικoσελίδα latin 1. Αν το μήνυμά μας περιέχει χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στην κωδικoσελίδα latin 1 σε αυτό θα αντικατασταθούν από τον GSM delta χαρακτήρα (GSM code 16).
Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες παράμετροι με τις οποίες θα μπορούσαμε να παίξουμε κι εδώ για να κάνουμε κάτι πιο περίπλοκο. Αυτές είναι:
-c <ταυτότητα μηνύματος>
--concatenate <ταυτότητα μηνύματος>
Με αυτήν την παράμετρο μπορούμε να στείλουμε μηνύματα που είναι πολύ μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα (160 χαρακτήρες). Το μήνυμά μας χωρίζεται σε μικρότερα με την ίδια "ταυτότητα" και αύξοντα αριθμό μηνύματος. Αν το κινητό που λαμβάνει το μήνυμα μπορεί να χειριστεί αυτού του είδους τα μηνύματα θα το εμφανίσει σαν ενιαίο μήνυμα. Ειδάλλως, θα το λάβει ως ξεχωριστά μηνύματα.
-C <διεύθυνση υπηρεσίας>
--sca <διεύθυνση υπηρεσίας>
Ο αριθμός του κέντρου αποστολής sms μέσω του οποίου θέλουμε να αποσταλούν τα sms μας.
-r
--requeststat
Ζητάει αναφορά για το μήνυμα που στείλαμε από το δίκτυο.
-t
--test
Για να δούμε πώς θα φτάσει το μήνυμα μας στον προορισμό του. Μην ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα δέχεται σαν κωδικοσελίδα του μηνύματος την latin 1 και την μετατρέπει σε GSM alphabet για να την στείλει στο κινητό τηλέφωνο. Αν δώσουμε αυτή την παράμετρο στο πρόγραμμά τότε δεν θα στείλει το μήνυμα αλλά θα το μεταφράσει πάλι σε latin 1 και θα μας δείξει το πώς θα φαινόταν. Οτιδήποτε είναι εκτός των χρησιμοποιούμενων κωδικοσελίδων μετατρέπεται σε ASCII code 172.
Αφού μάθαμε να στέλνουμε sms ώρα να μάθουμε να τα αποθηκεύουμε κιόλας στον υπολογιστή μας. Αυτό μπορεί να το κάνει το πρόγραμμα gsmsmstore. Βεβαίως μπορεί να κάνει και την αντίστροφη εργασία. Δηλαδή να αποθηκεύσουμε μηνύματα sms στην κάρτα sim του κινητού μας αν το επιθυμούμε. Αυτό γίνεται με την παρακάτω εντολή:
gsmsmstore -b 19200 -c -d arxeio.sms -s /dev/ircomm0
Ας δούμε τι κάνει καθετί:
Το -b φυσικά είναι ίδιο όπως και στα δύο προηγούμενα παραδείγματα.
-c σημαίνει αντέγραψε τα περιεχόμενα της πηγής στον προορισμό. Αν στο τέλος της εντολής δίναμε αριθμούς θα έπαιρνε μόνο τα μηνύματα που αντιστοιχούν σε αυτές τις θέσεις. Αν, για παράδειγμα, θέλουμε μόνο το 5ο και το 7ο sms από το κινητό μας τηλέφωνο, δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε ένα 5 7 στο τέλος.
-d arxeio.sms Ο προορισμός μας. Το αρχείο με τα sms που θέλουμε.
-s dev/ircomm0/ Είναι η "πηγή" μας. To device που αντιστοιχεί στη θύρα που έχουμε συνδεδεμένο το κινητό μας τηλέφωνο.
Ας δούμε τώρα μερικές ακόμα παραμέτρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
-C <διεύθυνση υπηρεσίας>
--sca <διεύθυνση υπηρεσίας>
Τα είπαμε πριν αυτά έτσι δεν είναι;
-k
--backup
Παρόμοιο με το -c με μία διαφορά. Προσθέτει μόνο ότι δεν υπάρχει ήδη στον προορισμό. Με το -c αντιγράφονται όλα τα περιεχόμενα της πηγής στον προορισμό. Κι εδώ, αν δώσουμε αριθμούς μηνυμάτων θα λάβει υπόψιν του μόνο τις ανάλογες θυρίδες μηνυμάτων.
-l
--list
Επειδή τα μηνύματα στο αρχείο είναι σε μη αναγνώσιμη μορφή, με αυτήν την παράμετρο βλέπουμε στην οθόνη μας σε αναγνώσιμη αυτήν την φορά μορφή και όχι κωδικοποιημένα.
-x
--delete
Για να διαγράψουμε τα μηνύματα που θέλουμε από τον προορισμό.
Ας δούμε και έναν άλλο τρόπο να διαχειριστούμε τα μηνύματα sms που λαμβάνουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε το gsmsmsd. Τον δαίμονα διαχείρισης sms του πακέτου. Ο πιο απλός τρόπος λειτουργίας του είναι να περιμένει να έρθει ένα sms στο κινητό μας και να το τυπώσει στην στάνταρ έξοδο. Για να το πετύχουμε αυτό δεν χρειαζόμαστε να δώσουμε καμιά απολύτως παράμετρο εκτός ίσως από την επιθυμητή ταχύτητα επικοινωνίας καθώς και την συσκευή που αντιστοιχεί στο κινητό μας αν αυτή δεν την έχουμε κάνει ήδη link στο /dev/mobilephone που είναι η προεπιλογή όπως έχουμε δει για όλα τα προγράμματα του πακέτου. Όμως, αν ας πούμε θέλουμε να λαμβάνουμε email με τα sms που μας στέλνουνε στο κινητό μας; Τότε;
gsmsmsd -d /dev/ircomm0 -b 19200 -a "mail xrisths1"
Πολλοί από εσάς θα βρείτε πολύ πιο χρήσιμες δουλειές για το gsmsmsd, όπως διαχείριση του server εξ' αποστάσεως μέσω απλών εντολών στο κινητό τηλέφωνο που έχετε μονίμως συνδεδεμένο επάνω του. Αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει. Χρήσιμη σε μία τέτοια περίπτωση θα φανεί και η δυνατότητα του gsmsmsd να στέλνει μηνύματα sms και όχι μόνο να λαμβάνει. Όχι ότι δεν θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο με τα δύο προηγούμενα προγράμματα. Απλώς εδώ γίνεται αυτοματοποιημένα από ένα μόνο πρόγραμμα.
Για να δουλέψει όμως το πρόγραμμα είναι απαραίτητο να υπάρχει τουλάχιστον μία κενή θέση αποθήκευσης sms στο κινητό.
Ας δούμε εν συντομία τώρα τι άλλες παραμέτρους μπορούμε να δώσουμε στο gsmsmsd.
-c <ταυτότητα>
--concatenate <ταυτότητα>
Όπως και στο gsmsendsms έτσι κι εδώ με την χρήση αυτού του αριθμού ταυτότητας μπορούμε να στείλουμε μεγάλου μεγέθους sms κομμένα σε πολλά μικρότερα τα οποία αν το υποστηρίζει το κινητό του παραλήπτη θα ανασυσταθούν σε ένα ενιαίο sms μεγάλου μεγέθους.
-D
--direct
Ενεργοποιεί την απευθείας δρομολόγηση των μηνυμάτων. Επειδή όμως δεν υποστηρίζεται από πολλά κινητά η προεπιλογή είναι να αποθηκεύονται πρώτα τα sms και μετά να διεκπεραιώνονται.
-f
--flush
Διαβάζει και σβήνει τα περιεχόμενα της θυρίδας αποθήκευσης που δίνο��με με την παράμετρο -store. Τα περιεχόμενα ακολουθούν κανονικά τον δρόμο που θα ακολουθούσε κάθε νεοεισερχόμενο μήνυμα. Δηλαδή τυπώνονται ή περνούνε στην εντολή που έχουμε δώσει να εκτελείται με την παράμετρο -a (--action).
-r
-requeststat
Αιτείται αναφοράς κατάστασης από το δίκτυο για το sms που αποστέλλει.
-s <κατάλογος>
--spool <κατάλογος>
Εδώ είμαστε σε μια αρκετά σημαντική παράμετρο που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μερικούς. Εδώ ορίζουμε έναν κατάλογο που ελέγχεται κάθε 5 δευτερόλεπτα και που θα τοποθετήσουμε αρχεία με τα sms που θέλουμε να στείλουμε. Η μορφή των αρχείων αυτών είναι απλή. Περιέχουν τον αριθμό που θέλουμε να στείλουμε το sms και αμέσως μετά το μήνυμα. Δηλαδή 6931234567 Sas omhlei o aftomatos thlefoniths toy ypologisth sas.
-t <Όνομα θυρίδας>
--store <όνομα θυρίδας>
Εδώ ορίζουμε που θα κοιτάει το πρόγραμμα για εισερχόμενα μηνύματα. Το σύνηθες είναι να κοιτάει στην κάρτα sim (SM).
Τέλος θα δούμε πως μπορούμε να παίξουμε με τις λειτουργίες του κινητού μας τηλεφώνου. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το gsmctl. Με το gsmctl μπορούμε τόσο να δούμε όσο και να ορίσουμε πολλές και διάφορες παραμέτρους του κινητού μας τηλεφώνου. Καλό είναι όμως πρώτον να μελετήσουμε πάρα πολύ καλά το manual του gsmctl γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο να προξενίσουμε αρκετά μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία του κινητού μας τηλεφώνου. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε καλό είναι να το αφήσουμε.
Να σημειώσουμε ότι πολλές από τις λειτουργίες που είναι δυνατόν να διαχειριστούμε με το gsmctl ενδέχεται να μην υποστηρίζονται από το κινητό μας τηλέφωνο. Σε αυτήν την περίπτωση παίρνουμε ένα ωραιότατο μήνυμα λάθους και διακόπτεται η προσπάθεια.
Η σύνταξη της σχετικής εντολής είναι (ανάλογα και με το αν θέλουμε να δούμε η να αλλάξουμε κάτι):
gsmctl -d /dev/ircomm0 -b 19200 <πληροφορία που θέλουμε> gsmctl -d /dev/ircomm0 -b 19200 -o <παράμετρος που πειράζουμε>
Με την πρώτη μορφή ρωτάμε το κινητό μας για διάφορες πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει. Αυτές είναι:
ALL Όλες οι δυνατές πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει.
BATT Κατάσταση μπαταρίας και επίπεδο φόρτισης.
BITERR Δίνει μία ένδειξη για τον ρυθμό λαθών που παρουσιάζει το σήμα.
CLIP Δείχνει αν είναι ενεργή ή όχι η αποστολή αριθμού κλίσης από το δίκτυο.
CSET Τρέχουσα και διαθέσιμες κωδικοσελίδες.
CURROP Δείχνει ποιος είναι ο τρέχον παροχέας δικτύου.
FLCAP Δίνει έναν συνδυασμό δύο γραμμάτων που δείχνει κάποιες από τις δυνατές φραγές που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Αυτές μπορεί να είναι από το κλείδωμα πληκτρολογίου (CS) και της sim (SC) μέχρι φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλίσεων.
FLSTAT Δείχνει τις ενεργοποιημένες φραγές (δες παραπάνω FLCAP).
FORW Πληροφορίες για τις προωθήσεις κλίσεων που είναι ενεργές.
OP Πληροφορίες για τους διαθέσιμους παροχείς δικτύου.
PIN Πληροφορίες για τον αριθμό PIN (αν απαιτείται η εισαγωγή του π.χ. κατά το άνοιγμα του κινητού).
PW Δείχνει της προστατευμένες με password φραγές.
SCA Δίνει το κέντρο διακίνησης sms.
SIG Μας δίνει έναν αριθμό που αντιστοιχεί με την ένταση λήψης σήματος από το κινητό με βήματα των 2 dBm.
Με την δεύτερη μορφή μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το κινητό μας τηλέφωνο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πούμε τι και πώς επιθυμούμε να επηρεάσουμε. Βέβαια, ό,τι πάμε να κάνουμε εδώ θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή γιατί δεν αποκλείεται να κλειδώσουμε την συσκευή μας καθιστώντας τη άχρηστη. Ας δούμε εν συντομία τη μπορούμε να επηρεάσουμε.
-o dial <νούμερο>
Κάνει κλίση προς το νούμερο που ορίζουμε και περιμένει να πατήσουμε το <CR> για να τερματίσουμε την σύνδεση.
-o forw <κατάσταση> <λόγος> <νούμερο> [τάξη υπηρεσίας] [χρόνος]
Εδώ μπορούμε να ορίσουμε το που θα προωθούνται οι κλίσεις που δεχόμαστε (<νούμερο>) όταν ικανοποιούνται τα κριτήρια που ορίζουμε (<λόγος>). Επίσης μπορούμε να διαγράψουμε κάποια ενεργή προώθηση κλίσεων (<κατάσταση> = erase). Επίσης μπορούμε να ορίσουμε (σε κάποιες περιπτώσεις) μετά από πόση ώρα θα γίνει η προώθηση κλίσεως.
-o pin <νούμερο>
Ρυθμίζει τον αριθμό pin της κάρτας sim.
-o setsca <νούμερο>
Ορίζει τον αριθμό του κέντρου διαχείρισης μηνυμάτων.
Μην περιμένετε όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα να δουλέψουν απρόσκοπτα σε όλα τα κινητά της αγοράς. Για παράδειγμα, δεν μπόρεσα να κάνω το gsmsmsd να δουλέψει με το motorola timeport 250 που έχω καθώς και πολλές από τις πληροφορίες που δίνει το gsmctl έδιναν ένα θαυμάσιο μήνυμα λάθους. Παρόλα αυτά όμως με λίγο πειραματισμό δεν αποκλείεται να καταφέρετε να κάνετε τα θαυμαστά πράγματα που υπόσχεται το άρθρο. Λίγος παραπάνω κόπος ίσως είναι αρκετός να σας δώσει την δυνατότητα να διαχειριστείτε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο ακόμα και στα ελληνικά καθώς και να διαχειριστείτε εξ' αποστάσεως τον υπολογιστή σας με μόνο μέσο το κινητό σας τηλέφωνο.
Όσο εξελίσσονται και ωριμάζουν σιγά-σιγά τα σχετικά προγράμματα (ίσως και με την δική σας συνεισφορά) η ευχρηστία τους θα γίνεται όλο και λιγότερη. Ελπίζω το παρόν άρθρο να ήταν αρκετά ενδιαφέρον δίνοντας σας ερεθίσματα για πολλές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές.