💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 29 › 03_hellenic-status › index.gmi captured on 2024-08-25 at 00:14:46. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Evripidis Papakostas (evris@hellug.gr) Voula Sanida (voulariba@hellug.gr) Φεβ 2000
Φαίνεται πως κάτι αρχίζει να κινείται στον Ελληνικό χώρο όσον αφορά στο Linux. Η Ελληνική Linux κοινότητα πολλαπλασιάζει τα μέλη της, νέα οργανωμένα sites και λίστες συζητήσεων εμφανίζονται, πρόοδος σημειώνεται στον χώρο της υποστήριξης και ενσωμάτωσης ελληνικών στο λειτουργικό αυτό. Παράλληλα, το Linux κεντρίζει πλέον το ενδιαφέρον των ελληνικών περιοδικών, βιβλιοπωλείων, εταιριών, ακόμα και των Κρατικών Οργανισμών που βλέπουν μια πιθανή αγορά να δημιουργείται. Τις περισσότερες φορές οι διεθνείς εξελίξεις στην Πληροφορική, τελικά υιοθετούνται και από την Ελληνική αγορά (έστω και με μια διαφορά φάσης). Από αυτή την πλευρά, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγράψουμε την μέχρι τώρα εικόνα της ελληνικής Linux σκηνής και πως αυτή επηρεάστηκε το τελευταίο διάστημα.
1. Ελληνική Linux Κοινότητα
2. Linux και Ελληνικά Σχολεία
3. H Εμπορική Πλευρά
4. Έντυπη πληροφόρηση και Linux
5. To Ελληνικό Linux με αριθμούς
Μέχρι κάποια εποχή οι Έλληνες Linuxάδες αποτελούσαν μια αμελητέα μειοψηφία ανάμεσα στο σύνολο των υπολοίπων χρηστών Η/Υ. Η πρώτη επίσημη προσπάθεια καταμέτρησης των Ελλήνων χρηστών Linux έγινε κάπου στα μέσα του 1996 και αυτοί που δηλώθηκαν δεν ξεπερνούσαν τους 50. Σήμερα σε τελευταία καταμέτρησή τους από το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για Linux, magaz (http://magaz.hellug.gr[1]) ξεπερνούν τους 450 (αύξηση 800%). Αν οι απόλυτοι αριθμοί αυτοί σας φαίνονται μικροί, σκεφτείτε πόσοι από εσάς έχετε συνδρομή internet και την χρησιμοποιήσατε μάλιστα για να δηλώσετε σε κάποιο δικτυακό τόπο ποιό λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε.
Υπήρχαν βέβαια από τότε κάποιες λιγοστές μεμονωμένες σελίδες σχετικά με το Linux, στις οποίες οι τότε γκουρού έδιναν τεχνικές συμβουλές και βοήθεια στους απεγνωσμένους (υποστήριξη ελληνικών, γραμματοσειρές).
Στα λίγα αυτά χρόνια που πέρασαν η κατάσταση έχει σαφώς καλυτερεύσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα sites: http://www.linux.gr[2] (Φθινόπωρο 1997), του επίσημου site του HELLUG http://www.hellug.gr[3], το ηλεκτρονικό περιοδικό magaz (http://magaz.hellug.gr[4]), την ΕΕΕΑ (http://www.eeea.gr[5]).
Κάπου τον Φεβρουάριο του 1997 γίνεται το σημαντικότερο ίσως βήμα για την ελληνική Linux κοινότητα. Ο Γιάννης Ιωάννου δημιουργεί την ηλεκτρονική λίστα linux-greek-users στον κόμβο argeas.argos.hol.gr. Η λίστα αυτή ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων χρήσης του Linux και γενικότερα με οποιοδήποτε θέμα που άπτεται του ενδιαφέροντος των Ελλήνων Linuxάδων. Αποτελεί δε ορόσημο στην πορεία του Linux στην Ελλάδα, καθώς έφερε σε επαφή όλους τους (μέχρι τότε μοναχικούς και αποκομμένους) Linuxάδες, αναπτέρωσε το ηθικό και τις ελπίδες τους και αποτέλεσε το μέσο για την σύσφιξη των δεσμών τους και την ανάπτυξη της ιδέας της κοινότητας (μιας ιδέας που είναι στενά συνυφασμένη με το Linux γενικότερα).
Σήμερα, η λίστα αυτή αριθμεί επισήμως περί τα 200 μέλη (300% αύξηση μελών στα δύο χρόνια λειτουργίας της) και αρκετές φορές πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων που την παρακολουθούν χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο νέος χρήστης που αντιμετωπίζει προβλήματα με το Linux (και που δεν μπορεί να λύσει μόνος του) έχει μεγάλες πιθανότητες να βρει την λύση του αν καταφύγει (με ευγενικό τρόπο) στην βοήθεια του τεράστιου think tunk της ελληνικής Linux κοινότητας.
Παράλληλα, έχει μπει σε λειτουργία η linux-howto. Διαθέτει πάνω από 60 μέλη, στην οποία συζητούνται προβλήματα τεκμηρίωσης, μεταφράσεων, εξελληνισμών προγραμμάτων και διανομών (60 εθελοντές μεταφραστές και συγγραφείς δεν είναι και λίγοι!).
Η δραστηριοποίηση των ελλήνων Linuxάδων οδήγησε και στο σχηματισμό του επίσημου συλλόγου Linuxάδων HELLUG (Hellenic Linux Users Group) που σήμερα αριθμεί περί τα 100 μέλη.
Ο σκοπός του συλλόγου είναι η ανάπτυξη εφαρμογών, η σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων χρηστών Linux, η προώθηση και η διάδοση του λειτουργικού, ο εξελληνισμός μέρους του και η συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους, οργανισμούς και εταιρίες εντός και εκτός Ελλάδας.
Ανεπίσημα τοπικά LUGs υπάρχουν επίσης στην Θεσ/κη (TheLUG), Πάτρα (PLUG), Αλεξανδρούπολη (ALLUG) και Θράκη (ThraceLUG).
Μέσω του συλλόγου, μπόρεσαν να οργανωθούν, συστηματοποιηθούν και συνεχιστούν οι ανεξάρτητες συνεισφορές των διαφόρων Linuxάδων και έτσι πλέον στον κόμβο του θα βρείτε λύση για χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τον κόσμο: ελληνικά πληκτρολόγια, γραμματοσειρές, εκτυπώσεις με ελληνικά, μεταφρασμένη τεκμηρίωση και εφαρμογές, ελληνικοποιημένες διανομές (π.χ. SuSE), διορθωτές ορθογραφίας, ερωταπαντήσεις (FAQ), οδηγίες κλπ. Πλέον περιβάλλοντα όπως το KDE, Gnome έχουν σχεδόν ολικά εξελληνιστεί.
Στις δραστηριότητες του HELLUG περιλαμβάνονται happenings (όπως αυτό στην Στουρνάρη, όπου μοιράστηκαν δωρεάν διανομές Linux και ενημερωτικό υλικό, το παρακολούθησαν περί τα 2000 άτομα), παρουσία σε εκθέσεις (περίπτερο στην INFOSYSTEM 99) κλπ.
Σημαντική εξέλιξη του χώρου αποτέλεσε και η κυκλοφορία (Ιανουάριος 1998) του ηλεκτρονικού περιοδικού για Linux, magaz (http://magaz.hellug.gr[6]) με άνω των 2500 hits μηνιαίως και με συντακτική ομάδα άνω των 10 αρθρογράφων.
Βλέπουμε πως η δουλειά που έχει γίνει και η πληροφόρηση που προσφέρεται γύρω από το Linux στον ελληνικό χώρο είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την διάδοση του. Δεν είμαστε ενήμεροι για αντίστοιχους αφιλοκερδείς συλλόγους, λίστες βοηθείας και δωρεάν ηλεκτρονικά περιοδικά και τόπους στην Ελλάδα για άλλα λειτουργικά.
Στις 22 Απριλίου 1999, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκυρήσει διαγωνισμό για την προμήθεια αρκετών χιλιάδων Η/Υ για τα Ενιαία Λύκεια με προεγκατάσταση 2 Λ.Σ. εκ των οποίων το ένα θα πρέπει να είναι "τύπου Linux". Λίγους μήνες πριν, η Αγγλία, η Γαλλία και το Μεξικό είχαν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες. Ο διαγωνισμός αυτός αναγκαστικά κινεί το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών γύρω από το λειτουργικό αυτό. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός δεν έχει κριθεί.
Τέτοιοι διαγωνισμοί προκυρήχτηκαν παράλληλα για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.
To ΥΠΕΠΘ συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα τον κόσμο, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και αναβαθμίζοντας μέσα σε λίγους μήνες και το πρόγραμμα σπουδών του, όπως φαίνεται και στο απόκομμα από το μάθημα Λειτουργικά Συστήματα για τα ΤΕΕ.
Κατηγορηματικά μπορούμε να πούμε πως αυτή τη στιγμή, το Linux κάθε άλλο παρά πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες των περισσοτέρων εταιριών. Με την ίδια βεβαιότητα πάντως μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο αριθμός των εταιριών που βλέπουν πλέον με άλλο μάτι το λειτουργικό αυτό δεν είναι αμελητέος (ειδικά σε σύγκριση με το παρελθόν).
Ολοένα και περισσότερες εταιρίες αρχίζουν να ασχολούνται συστηματικά με τον χώρο του Linux, καθώς σιγά σιγά αρχίζουν να βλέπουν να αποτελεί ένα υπολογίσιμο μέρος της πίτας της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε εταιρίες όπως η Step στον Πειραιά, τα Μακεδονικά Περιφερειακά και την ΥΕΠ (Υπηρεσίες Εφαρμοσμένης Πληροφορικής) στην Θεσ/κη που ήδη προσφέρουν Η/Υ με προεγκατεστημένο Linux.
Στον χώρο της τεχνικής υποστήριξης, οι πατροπαράδοτα μεγάλες εταιρίες, όπως η Compaq και η HP, έχουν (ή προσπαθούν) να αλλάξουν την πολιτική τους και να ακολουθήσουν τη γραμμή που υπαγορεύει η μητρική εταιρεία (τεχνική υποστήριξη σε Linux αλλά και πώληση). Από όσο είμαστε ενήμεροι, υπάρχουν σκέψεις από μεγάλες ελληνικές εταιρίες για κυκλοφορία σειρών Η/Υ με προεγκατεστημένο Linux και από τις αλυσίδες λιανικής διάθεσης που διαθέτουν.
Επίσης, όπως εδώ και καιρό συμβαίνει στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που το στηρίζουν επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα έμμεσα oφέλη από αυτήν την κίνηση. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βοηθήσει ενεργά την ελληνική Linux κοινότητα με διάφορους τρόπους.
Η Forthnet, για παράδειγμα, χορηγεί στον σύλλογο HELLUG τη γραμμή που εξυπηρετεί το www.hellug.gr, η Internet Hellas το www.linux.gr (και παλαιότερα η HOL), η ΕΕΧΙ έχει επίσης προσφερθεί να βοηθήσει αναλόγως όπου χρειαστεί.
Κάποιοι άλλοι όπως τα Μακεδονικά Περιφερειακά και η SYSWARE, έχουν δωρίσει τους απολύτως αναγκαίους servers, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εταιριών που έχουν εμπλακεί προάγοντας το Linux, χωρίς καν να άπτεται των δραστηριοτήτων τους (όπως π.χ. η Modus Vivendi που ανέλαβε την διακόσμηση και τα έξοδα του περιπτέρου στην INFOSYSTEM 99).
Μιλήσαμε με μερικούς αντιπροσώπους των χαρακτηριστικότερων κατηγοριών εταιριών που στις εμπορικές τους δραστηριότητες ήδη περιλαμβάνουν το Linux.
Ο κ. Αλέξης Κουλουμπής υπεύθυνος για την διαχείριση του δικτύου της ΕΕΧΙ μας αναφέρει:
"Η EEXI είναι μια Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της, το δίκτυο της βασίζεται εξ'ολοκλήρου πάνω σε Linux.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψιν την σταθερότητα που επιδείκνυε το εν λόγω λειτουργικό σύστημα, την εμπειρία των system administrators με αυτό, την πληθώρα εφαρμογών που υπήρχαν διαθέσιμες στο δίκτυο καθώς και το ανύπαρκτο κόστος αρχικής κτήσης του λογισμικού.
Σημαντικό ήταν για εμάς επίσης το γεγονός πως δεν ήμασταν αποκομμένοι από τους *προμηθευτές* του λογισμικού. Αυτοί καθώς γνωρίζετε δεν είναι άλλοι από την Linux κοινότητα, κοινοί άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να έρθουμε άμεσα σε επαφή και να συνεργαστούμε για να διορθώσουμε οποιαδήποτε προβλήματα.
Από την άλλη, η προσφορά του κώδικα των εφαρμογών, κάνει το customization πολύ πιο εύκολο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως από το 1993 μέχρι σήμερα, υπάρχουν Linux μηχανήματα που παραμένουν σε λειτουργία, με συνεχείς on-line αναβαθμίσεις, επιδεικνύοντας άψογη συμπεριφορά.
Η ΕΕΧΙ εξυπηρετεί άνω των 2000 μελών, προσφέροντας τους όλες τις συνήθεις διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και δυνατότητα χρήσης unix shell.
Μέσα στις δραστηριότητές μας συμπεριλαμβάνονται και Linux specific σεμινάρια σε ιδιώτες και οργανισμούς, καθώς και συνεργασίες με το HELLUG στον οποίο μερικοί από μας τυγχάνουν και ενεργά μέλη"
"Διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα του Linux και προχωράει βαθμιαία στην εφαρμογή του. Αναμένουμε όμως αντίστοιχη ανταπόκριση και από τους Home users. Οι μέχρι τώρα δραστηριότητές μας, όσον αφορά τον χώρο του Linux, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
Αντιπροσωπεύουμε την διανομή SuSE και παρέχουμε δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη εγκατάστασης για 60 ημέρες (μόνο για την τρέχουσα έκδοση).
Τα "Μακεδονικά Περιφερειακά" με την συνεργασία μας παράγουν την σειρά υπολογιστών XpePPer με λειτουργικό σύστημα Linux (SuSE).
Από την εταιρεία μας ζητείται συνήθως η προμήθεια και εγκατάσταση file και print servers καθώς επίσης FAX servers, DNS, proxy κλπ.
Αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα το εξελληνισμένο λογισμικό διαχείρισης νοσοκομειακών εργαστηρίων της γερμανικής εταιρείας IMP. Το λογισμικό αυτό τρέχει σε Linux με αρχιτεκτονική client/server.
Το Υπουργείο Παιδείας σε πρόσφατο μεγάλο διαγωνισμό για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικής ζήτησε οι προσφορές να περιλαμβάνουν εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα πλην των Windows και Linux. Η InfoQuest συμμετείχε σ' αυτόν τον διαγωνισμό συνεργαζόμενη μαζί μας στο μέρος που σχετίζεται με το Linux.
Στη συνεισφορά μας για την προώθηση του Linux μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται μια σειρά ολιγόλεπτων δυστυχώς παρουσιάσεων στην εκπομπή PCTV της ΕΤ3 καθώς και η προβολή μέσω του δικτυακού τόπου μας www.suse.gr. Επίσης προσπαθούμε να βοηθάμε την εξάπλωση του λειτουργικού αυτού, με όποιον τρόπο μπορούμε. Χαρακτηριστικά αναφέρω την αρμονική μας συνεργασία με το HELLUG, το οποίο τόσο εμείς όσο και τα Μακεδονικά Περιφερειακά έχουμε ενισχύσει κατά καιρούς, χορηγώντας διανομές Linux και Η/Υ σε εκθέσεις όπως η INFOSYSTEM και διάφορα happenings που διοργανώθηκαν."
Γ. Παπαδόπουλος
Υπηρεσίες Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Δωδεκανήσου 61, 551 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 031-424512, FAX: 031-417537
"Η Step δημιουργήθηκε στα τέλη του 1994 με αντικείμενο την πώληση και συντήρηση εξοπλισμού Η/Υ και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων LAN στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έδρα μας είναι στον Πειραιά και δραστηριοποιούμαστε σε ολόκληρη την Αττική.
Από τα μέσα του 1996 πειραματιστήκαμε με το Linux και αρκετά αργότερα ξεκινήσαμε μια συνεργασία με την SuSE, της οποίας αποτελέσαμε τον αρχικό distributor στην Ελλάδα.
Η εταιρία μας έχει πλέον μεγάλη εμπειρία στο Linux και στις εφαρμογές του στον επιχειρηματικό χώρο. Αρκετοί από τους πελάτες μας βασίζονται σε αυτό για τις καθημερινές τους ανάγκες, σε επίπεδο server βέβαια ακόμα.
Έχουμε συνεργαστεί με το HELLUG για τον εξελληνισμό της διανομής SuSE Linux, και έχουμε στηρίξει σε αρκετές περιστάσεις, με παροχή υλικού, διανομών και άλλες χορηγίες τις προσπάθειες του συλλόγου.
Η ίδια η εταιρία μας καλύπτει τις δικτυακές της ανάγκες βασισμένη σε σύστημα Linux και την τεχνογνωσία που αποκομμίζουμε από αυτό, θα προσπαθήσουμε να την περάσουμε και στην αγορά σε συστήματα που θα παρέχουμε. Μια τέτοια συνεργασία με μεγάλη εταιρία πληροφορικής είναι σε εξέλιξη.
Έχουμε συνεργαστεί με το HELLUG για τον εξελληνισμό της διανομής SuSE Linux, και έχουμε στηρίξει σε αρκετές περιστάσεις, με παροχή υλικού, διανομών και άλλες χορηγίες τις προσπάθειες του συλλόγου.
Επειδή πιστεύουμε πως η ενίσχυση της Linux κοινότητας έμμεσα ή άμεσα ωφελεί και τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες, προσπαθούμε να προσφέρουμε και στον χώρο αυτό. Στα σχέδια μας συμπεριλαμβάνεται η συγγραφή εγχειριδίου για Linux για τον άπειρο χρήστη με σκοπό να τον ενημερώσει για τις ιδιαιτερότητες των διάφορων διανομών Linux. "
Γιώργος Παπαμιχελάκης
Step Computers
Αν ξεφυλλίσετε προσεκτικά τα γνωστότερα περιοδικά του χώρου της πληροφορικής θα παρατηρήσετε πως πλέον σταθερά θα βρείτε άρθρα, αφιερώματα, ερωταπαντήσεις, νέα και προγράμματα για Linux.
Μέχρι κάποιο διάστημα, το ηλεκτρονικό περιοδικό magaz ήταν το μοναδικό βήμα για το, ομολογουμένως ολιγομελές, ελληνικό Linux κοινό.
Στον έντυπο χώρο, οι επιλογές περιορίζονταν σε εξειδικευμένες εκδόσεις του εξωτερικού (βλέπε Linux Journal).
Δειλά δειλά το 1998 αρχίζουν να εμφανίζονται μικρά άρθρα και νέα για Linux, ενώ η τάση αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από τα μέσα του 1999.
Για παράδειγμα, το RAM του Απριλίου (τεύχος 124) κάνει το πρώτο εκτεταμένο αφιέρωμα για Linux, διαθέτοντας πάνω από 40 σελίδες, καθώς και μια ολοκληρωμένη διανομή SuSE 6.0.
Παρεμφερή πολιτική ακολούθησαν και τα υπόλοιπα περιοδικά όπως το Chip, το Computer Για Όλους κλπ.
Ακόμα και μη τεχνικά περιοδικά ή εφημερίδες έχουν αφιερώσει σελίδες τους στο νέο αυτό λειτουργικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ΜΕΝ, το ΜΕΤΡΟ, το Βήμα, την Ελευθεροτυπία.
Ας μην ξεχνάμε και την κυκλοφορία του D.I.Li.Ma που αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο περιοδικό για Unix.
Το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του. Η ύλη των εντύπων θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με το ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού. Περισσότερες λοιπόν σελίδες για Linux/Unix ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: αυξημένη απήχηση του λειτουργικού στους αναγνώστες.
Καταμέτρηση Χρηστών Linux Ελλάδας (στοιχεία από το magaz.hellug.gr)
--------------------------------------------------------------------------------
\ Αριθμός Χρηστών Έτος
1996 50
1999 450
--------------------------------------------------------------------------------
Αριθμός Λιστών Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων
--------------------------------------------------------------------------------
\ Αριθμός Λιστών Έτος
1996 0
1997 2
1998 4
--------------------------------------------------------------------------------
Οι λίστες αυτές είναι οι :
linux-greek-users@hellug.gr για κάθε είδους συζήτηση και τεχνικά προβλήματα σχετικά με Linux.
linux-howto@hellug.gr για μεταφραστικά ζητήματα και συγγραφή τεκμηρίωσης για Linux.
hellug@hellug.gr για διαδικαστικά θέματα από τα μέλη του συλλόγου HELLUG
thelug (από newsgroup στο edessa.topo.auth.gr) για την επικοινωνία των μελών του Θεσσαλονικιώτικου LUG
Χρήστες της linux-greek-users (δεν προσμετρούνται οι χρήστες που τη διαβάζουν μέσω newsgroup και που είναι αρκετές φορές πολλαπλάσιοι)
--------------------------------------------------------------------------------
\ Αριθμός Χρηστών Έτος
1997 50 (3978 Messages)
Μέσα του 1999 200 (9000 Messages)
--------------------------------------------------------------------------------
Ο διεθνής counter χρηστών Linux (counter.li.org) δίνει:
--------------------------------------------------------------------------------
\ Χρήστες Χώρα
Κύπρος 70
Ελλάδα 518
--------------------------------------------------------------------------------
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη του Linux Counter για τον πραγματικό αριθμό χρηστών Linux. Με αναγωγή στα δεδομένα της Ελλάδας ο αριθμός των H/Y με Linux κυμαίνεται μεταξύ των 10360 και 200000 μηχανημάτων!
Αριθμός Linux Users Groups (LUGs)
--------------------------------------------------------------------------------
\ Αριθμός LUGs Έτος
1996 0
1997 1
1998 3
1999 5
--------------------------------------------------------------------------------
Επίσημος σύλλογος: HELLUG (http://www.hellug.gr[7])
Τοπικά LUGs:
TheLUG (http://hal.csd.auth.gr/thelug[8])
8: http://hal.csd.auth.gr/thelug
PLUG (http://students.ceid.upatras.gr/%C2%A0glavas/linux[9])
9: http://students.ceid.upatras.gr/%C2%A0glavas/linux
ALLUG (http://www.neta.gr/allug[10])
ThraceLUG (http://www.thracelug.gr[11])
Αρθρογράφοι του magaz
--------------------------------------------------------------------------------
\ Αριθμός Έτος
1998 4 (800 hits/month)
1999 10 (3500 hits/month)
--------------------------------------------------------------------------------
Άρθρα του RAM με εκτεταμένες αναφορές στο Linux
--------------------------------------------------------------------------------
\ Αριθμός Έτος
1997 0
1998 20 (περίπου)
1999 50 (περίπου)
2000 25 (περίπου - μέχρι Απρίλιο)
--------------------------------------------------------------------------------
Συνολικά Hits στον κόμβο του HELLUG σε 14 μήνες λειτουργίας: 1894265