💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 16 › 01_editorial › index.gmi captured on 2024-08-25 at 00:31:24. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Michalis Kabrianis(mailto:kabrianis@hellug.gr) Αυγ 1999
Μία μικρή ιστορική αναδρομή του περιοδικού, γιατί αυτό το τεύχος άργησε, και γιατί επανήλθε το εditorial....
Στις 21 Νοεμβρίου 1997, στη λίστα συζητήσεων για τις ελληνικές μεταφράσεις (Howto) και λίγο μετά την ανακοίνωση του http://www.linux.gr[1] ως νέο μόνιμο "σπίτι" των μεταφρασμένων Howtos, από τον τότε συντηρητή και συντονιστή των μεταφράσεων Φώτη Γεωργάτο[2], κάποιος Παναγιώτης Βρυώνης[3] (που είχε αρχίσει το localization του KDE) έκανε σχόλια για την εμφάνιση του site και έγραφε το εξής:
Yparxoun arketoi endiaferomenoi gia thn synta3h enos ellhnikou linux on-line magazine ? 8a mporouse na stegastei sto www.linux.gr ?
Ξεκίνησε μία διαδικασία/κουβέντα στην λίστα Howto η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συνάντηση, στις 27 Δεκεμβρίου 1997, στη "γνωστή - άγνωστη" καφετέρια των Εξαρχείων, των προαναφερθέντων, εμένα και του Γιώργου Κουλογιάννη[4], ενός από τους πρώτους Linuxάδες στην Ελλάδα, και "ιδιοκτήτη" του domain linux.gr.
Η συνέχεια;
Subject: Magaz: ellhniko periodiko gia to Linux From: Georgatos Photis (gef@ceid.upatras.gr) Date: Wed 31 Dec 1997 - 20:57:49 EET Hello All! Opws hdh diabasate kai sto subject, to neo on-line ellhniko periodiko gia to Linux einai gegonos. H 1h toy ekdosh brisketai sto http://www.linux.gr/magaz Exei poikila themata pou diamorfwnontai, alla anamenetai na statheropoihthei to Sabbatokyriako... Peraste na mas peite thn gnwmh sas, na mpeite sto pneyma toy kai ean thelete na syneisferete kiolas sto epomeno teyxos toy. Kalh prwtoxronia Mixalhs Kabrianis Gewrgatos Photis Panagiwths Vrywnis
Το πρώτο τεύχος[5], είχε 6 άρθρα και το Editorial-αναγγελία γέννησης. Τα άρθρα υπέγραφαν οι Φώτης Γεωργάτος[6], Κεραμίδας Γιώργος[7], Βρυώνης Παναγιώτης[8] και Καμπριάνης Μιχάλης[9]. Σημείωσε δε ανέλπιστη επιτυχία, αφού η πρώτη σελίδα του είχε 800 hits(!!!), γεγονός το οποίο σχολιάσαμε στο δεύτερο τεύχος[10], το οποίο βγήκε (όπως αναμενόταν) ένα μήνα αργότερα.
Μέσα στο 1998 το περιοδικό έβγαλε 10 τεύχη. Λεπτομέρειες περί αυτού, στο Editorial του πρώτου τεύχους του 1999 (11)[11].
Αυτή τη στιγμή, περνάμε μία φάση ανασυγκρότησης. Αν σας ξενίζει, να σας πληροφορήσω ότι την ίδια φάση είχαμε περάσει και πέρυσι το καλοκαίρι. Η διαφορά όμως είναι αισθητή. Πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν 5 άτομα, και λόγω εξετάσεων (Φώτης, Γιώργος) στρατού (Παναγιώτης) φόρτου εργασίας (εγώ και ο Ευριπίδης) το περιοδικό πέρασε μία περίοδο χειμέριας νάρκης "εκτός εποχής" (γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι χειμέρια νάρκη Ιούλιο μήνα;). Φέτος το καλοκαίρι, λόγω κούρασης, έλλειψης ιδεών, αδειών, φόρτου εργασίας, απουσίας από την Ελλάδα, άλλων υποχρεώσεων, όλα σχεδόν τα στελέχη του Magaz (που τώρα πια δεν είναι τα ίδια 5) υποχρεωθήκαμε να το αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα. Το περιοδικό έχει γράψει ιστορία, και θα συνεχίζει να γράφει. Όπως στο παρελθόν μας "έσωσαν" από πολύ δύσκολη θέση οι φίλοι (θα τους διαβάσετε όλους πάλι στο Editorial του πρώτου τεύχους του 1999) έτσι και τώρα ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσετε εσείς να ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο. Αν σας φαίνεται παράξενος ο όρος κούραση, να σας πούμε ότι 3 από τους σταθερούς αρθρογράφους του Magaz συμμετείχαν από το Σεπτέμβριο (και λίγο νωρίτερα) μέχρι το Φεβρουάριο στη διαδικασία ίδρυσης και δυναμικού ξεκινήματος του Hellug. Από τότε, άλλοι (οι περισσότεροι) αλλάξαμε δουλειά, άλλοι άρχισαν να αρθρογραφούν σε έντυπα περιοδικά, βοηθώντας έτσι περισσότερο το Linux, άλλοι παντρεύτηκαν/αρραβωνιάστηκαν. Επιστρέψαμε όμως, και θα συνεχίσουμε το Magaz πλουσιώτερο, δυνατότερο, ομορφότερο και πλέον ωριμότερο, για εσάς, και μαζί με εσάς. Γιατί οι 3500 επισκέψεις το μήνα (τώρα τόσες έχουν φτάσει) μας γέμισαν υποχρεώσεις, μας άγχωσαν και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πίσω. Ξυπνήσαμε τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται Ελληνική Linux κοινότητα με αποτέλεσμα την ίδρυση του Hellug (όχι, δεν το οικοιοπούματε, απλά "δεχόμαστε" ότι βάλαμε το λιθαράκι μας για το ξεκίνημα) και μέσω και των λιστών του αφανούς ήρωα Γιάννη Ιωάννου, που μας βοήθησαν να δεχόμαστε τα σχόλιά σας, να μας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουμε, συνεισφέραμε στο να αναγνωρίζεται αυτή τη στιγμή το Linux ΚΑΙ στην Ελλάδα ως σοβαρή και καλύτερη εναλλακτική πρόταση για "άλλα" λειτουργικά. Τι περιμένουμε από εσάς; Πολύ απλά, τον λίγο χρόνο σας. Έχουμε να σας προτείνουμε άρθρα για να συνεισφέρετε, και βέβαια, ότι μπορείτε να φανταστείτε και δεν βρίσκεται στις προτάσεις, είναι ευπρόσδεκτο. Παρακαλώ μόνο, ΠΡΙΝ τη συγγραφή, επικοινωνήστε μαζί μας[12] για να "κατοχυρώσετε" το θέμα ούτως ώστε να μην γράφουν δύο άνθρωποι το ίδιο πράγμα.
5: http://magaz.hellug.gr/01/index.html
10: http://magaz.hellug.gr/02/index.html
11: http://magaz.hellug.gr/11/
Θέματα: Κατηγορία Howto Callback στο Linux Στήσιμο scanner στο linux και προγράμματα για scanning Προγραμματισμός σε QT, GTK, GNOME Infrared communication SGML και LINUXDOC tutorial Κατηγορία αναλύσεις Linux και POSIX Το Linux σαν router CVS. Τι είναι τι κάνει, πως το κάνει Κατηγορία παρουσιάσεις Παρουσίαση του Koffice Παρουσίαση του Mozilla Παρουσιάσεις νέων Distributions Παρουσιάσεις Window managers (Fvwm, Window maker, GvWM κλπ) Κατηγορία updates παλαιότερων άρθρων Update για Samba v2 και kernel 2.2 (τεύχος 2/1998) Update StarOffice για v5.1 (teyxos 3,4/1998) Update για KDE v. 1.1.1 ή και 2.0 (τεύχος 3/1998) Update για IP Masq σε kernel 2.2 και ipchains (τεύχος 5/1998)
Αυτό το τεύχος έχει τις εξής αλλαγές:
13: http://magaz.hellug.gr/06/05_xisp2.html
Άλλα άρθρα που θα βρείτε σε αυτό το τεύχος είναι οδηγίες εγκατάστασης του τροποποιημένου August, και, για άλλη μία φορά, οδηγίες εγκατάστασης ελληνικών στο Linux, από τον DJ Art[15], ένα άρθρο για τον προγραμματισμό σε Gtk από τον Γιώργο Κεραμίδα[16], την ανανεωμένη με 372 πλέον διακριτά μέλη, λίστα των Ελλήνων χρηστών linux, και φυσικά το τεράστιο πλέον Mailbox. Καλή ανάγνωση, και καλές διακοπές, για όσους θα φύγουν από δω και πέρα.
Υ.Γ. Το τεύχος αυτό δεν έχει περάσει από ορθογραφικές διορθώσεις. Συγχωρήστε με αλλά φταίω εγώ που δεν τα έστειλα στον διορθωτή. Ελπίζω να μην έχουμε πολλά λάθη.