💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2024-03-15_fsfe-copyright captured on 2024-08-25 at 00:16:57. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-03-21)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Què és el copyright? Un vídeo de la FSFE

He trobat un vídeo molt interessant però com només està en anglès i no té subtítols, en faré cinc cèntims en català. I en text, que és el més accessible.

What is Copyright? - LED 2022

FSFE

Hi ha una entitat que es diu Free Software Foundation Europe (FSFE) però es podria dir perfectament Free Software Foundation England perquè, en la inèrcia i desconeixement imperant, hi ha qui encara es pensa que tothom parla anglès.

Amb el codi dels programes no n'hi prou: "Public money, neutral language" (diner públic, llengua neutral).

Diversitats

El vídeo dura dotze minuts i mig, i no té ni subtítols ni transcripció. L'accessibitat web tampoc seria el seu fort: és una llàstima que es deixi fora de joc a tanta gent. Free Software Foundation Exclusive també se li podria dir...

Això sí, guanyen els punts de la visibilització de dones i ús de programari federat: el vídeo s'allotja en una instància de Peertube i el protagonitza la responsable de projecte de la FSFE, Niharika Singhal, que ens explica què és el copyright a través d'aquests apartats:

Aspectes bàsics del copyright

Segons explica la Niharika, el copyright (o drets d'autor) protegeix l'autoria d'obres literàries i altres creacions artístiques. És a dir: llibres, revistes, pelis, cançons, fotos, dibuixos, escultures, plànols, programari, etc.

Motivant la interacció, la Niharika mostra algunes imatges i s'adreça a l'audiència preguntant si aquell contingut encaixaria en la roda del copyright. Primer mostra la imatge d'una persona i pregunta si el seu nom cauria sota lleis de copyright. Per no aixafar la guitarra, posaré les solucions al final d'aquesta entrada.

A la segona imatge que es proposa veiem dos homes d'esquena sostenint un plànol en unes obres. I pregunta: un plànol té copyright? La tercera imatge és en blanc i negre, i mostra unes ballarines amb tutú sobre un escenari. Tindria drets d'autor una coreografia? La quarta imatge és un fulletó antic on surt un dibuix del bust d'en Beethoven i, sota seu, un petit text que sembla en alemany, parlant de la cinquena simfonia. Conserva els drets d'autor sobre la seva obra en Beethoven? La darrera imatge mostra línies de codi en un editor: pot tenir drets d'autor un programa informàtic?

En més detall

La Niharika ens explica que, primerament, no cal cap mèrit artístic. Només és imprescindible que sigui una creació original. També remarca la distinció entre idea i expressió. Les idees no tenen copyright, només en tenen les expressions o implementacions d'aquestes idees, les creacions en sí.

I fins quan dura el copyright? Doncs, segons explica, depèn del lloc del planeta on estiguis. A la Unió Europea són setanta anys després de la mort de l'autor. I si és una co-creació, setanta després de la mort de l'últim co-creador. A Mèxic, són cent anys després de la mort de l'autor. Però es veu que, segons la Convenció de Berna, signada per 179 països, el copyright es pot limitar a cinquanta anys després de la mort de l'autor.

Quins drets estan protegits pel copyright?

Drets econòmics

De reproducció, interpretació, difusió, traducció i adaptació.

Drets morals

D'atribució i integritat (o dret al respecte). O sigui, que es mencioni l'autor de l'obra i que no es faci un ús de l'obra que sigui perjudicial per l'autor.

Què vol dir infringir el copyright?

Infringir el copyright es tradueix en qualsevol ús o producció de material protegit pel copyright sense permís del seu propietari.

I jo afegeixo que el propietari pot ser que no sigui l'autor perquè potser ha cedit els drets exclusius de la seva obra per contracte i no en pot disposar si no ho autoritza l'entitat o persona que en té els drets. Quina brutalitat...

La Niharika també ens explica que a Europa tenim la Directiva 2001/29/EC i que, els estats que pertanyen a la Unió Europea, tenen resolucions a nivell nacional per tractar casos d'infringiment.

Drets que es poden reclamar

Aquí diré que em falta formació jurídica i que faré el que pugui per explicar el que he entès:

1. "Injuction release", que no sé pas com traduir-ho però vindria a ser quan hi ha una ordre judicial perquè algú faci alguna cosa. Entenc, per exemple, que una empresa denuncia a gent que es descarrega música i demana que parin.

2. "Restitution of infringing goods" (restitució de béns infractors?). Com no ha detallat res més, doncs ni idea del que vol dir exactament. Potser que t'indemnitzin amb calers. Ni idea.

3. "Unjust enrichment" (fer-se ric injustament?). Interpreto que algú es forra amb la teva obra mentre tu no en tens ni per pipes.

4. Danys, com pèrdua de guanys degut a l'infringiment.

5. Qui perd el cas, paga les despeses dels advocats contraris. A més dels seus, suposo...

A més, infringir el copyright et pot suposar penes de tres anys de presó o una multa. Si l'obra que s'infringeix té una escala comercial, la pena pot arribar a un màxim de cinc anys.

Copyright i copyleft

Copyright vol dir que l'autor té el dret exclusiu de permetre a altres usar la seva obra. I el Copyleft és un mètode per alliberar una obra fent que es requereixi que les seves modificacions també siguin alliberades sota la mateixa llicència. I per això se'n diu "Share Alike" (compartir igual). A mi m'agrada dir que són llicències recíproques.

Segons explica, les llicències copyleft aporten transparència a, per exemple, les persones que usen un programa informàtic. I així, sabem què fan realment. A més, enfocant la cosa al programari, comenta que llicenciar copyleft és un incentiu per a desenvolupar encara més programari lliure. L'única condició és que comparteixis les modificacions que fas. Usar aquestes llicències, a més, descongestiona els jutjats. I menciona concretament la GPL i les llicències Creative Commons.

Solucions a les preguntes

1. El nom d'una persona no està protegit per les lleis del copyright. Es podría crear una marca (trademark) però, segons les lleis actuals, no es considera que el nom d'una persona sigui una obra amb drets d'autor.

2. Un plànol arquitectònic està protegit per les lleis de copyright perquè es considera que és una creació artística.

3. Una coreografia també està protegida per les lleis de copyright perquè també es considera creació artística.

4. L'obra de Beethoven no està protegida per drets d'autor perquè fa més de 70 anys que es va morir. El que sí està protegida és qualsevol interpretació de l'obra.

5. Un programa informàtic, tal com un plànol o una coreografia, està protegit per les lleis de copyright perquè és una creació artística.

Opinió

A mi, el que més em grinyola és que, amb les pràctiques que hi ha, es digui que el copyright protegeix l'autor. Perquè sembla més aviat que els autors ens hem de protegir del copyright. Jo ho faig a la meva manera i per això autogestiono els meus drets amb llicències Creative Commons.

Em preocupen coses com que un grup hagi de pagar per tocar les seves cançons en un concert seu. Em sembla una absurditat i un despropòsit. En fi, aviam si es pot fer altrament. I això explorem per Anartist:

Sobre “Pagar a SGAE por mis propios conciertos” (forum Anartist)