💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 08 › 06_thea › index.gmi captured on 2024-08-18 at 17:39:14. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Σπύρος Τριβυζάς Οκτ 1998
Η THEA[1] (θέα), ο πληρέστερος κατάλογος ελληνικών sites, δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια περίπου από την Powernet[2]. Στην αρχική της μορφή, ήταν ένα σετ στατικών HTML σελίδων που βρισκόντουσαν σε ένα NT (...) PC server. Φυσικά, αυτό έπρεπε ν' αλλάξει... και άλλαξε.
Το Μάιο του 1997, η THEA έγινε "δυναμική". Τα περιεχόμενά της καταχωρήθηκαν σε μια database και κατασκευάστηκε ένας μηχανισμός διαχείρισης των εισερχομένων και ήδη υπαρχόντων καταχωρήσεων, έτσι ώστε η διαχείρηση του καταλόγου να γίνεται εύκολα και γρήγορα. Και ο NT server έγινε Sun Ultra και μετά από μερικούς μήνες Silicon Graphics ORIGIN.
Ωραία όλα αυτά, μπράβο στη THEA, αλλά τι σχέση έχουν με το Linux; Το Linux επιλέχτηκε από την Powernet ως το καταλληλότερο σύστημα για την ανάπτυξη της THEA και παρόμοιων εφαρμογών. Η συμβατότητά του (ή ομοιότητα) με τα άλλα Unix συστήματα σε συνδυασμό με την ευελιξία του, κάνει το Linux ιδανικό για ανάπτυξη Internet εφαρμογών (και όχι μόνο). Αν μιλάμε για C, ένα compilation είναι όλος ο "κόπος" για τη μεταφορά μιας εφαρμογής από το Linux σε άλλο Unix σύστημα. Αν μιλάμε για Perl ή PHP3, τότε η μεταφορά είναι πιο άμεση.
Η Powernet συνεχώς αυξάνει την εμπιστοσύνη της στο Linux. Μέσα σε λίγους μήνες έφτασε να χρησιμοποιεί τέσσερα Linux Workstations & Servers, για διάφορες χρήσεις (ανάπτυξη εφαρμογών, σύνδεση του office-LAN με το Internet, δοκιμαστικούς servers κλπ.).
Δεν είναι μόνο η THEA που αναπτύχθηκε σε Linux. Σχεδόν όλα τα database projects της Powernet, με αποκορύφωμα το Zoom[3], τον "κυβερνοδηγό" διασκέδασης, αναπτύχθηκαν επίσης σε Linux.
Αντί επιλόγου, θα αναφέρω δύο διαφορές μεταξύ Windows και Linux servers, που έγιναν άμεσα αισθητές κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο: