💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 01 › 05_realworld › index.gmi captured on 2024-08-18 at 17:38:18. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Παναγιώτης Βρυώνης Ιαν 1997
Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν το Linux. Αυτό τον μήνα παρουσιάζουμε την CISCO Systems.
Η CISCO Systems είναι μία εταιρεία κολλοσός στον χώρο της δικτύωσης για το Internet. Πουλάει τα προϊόντα της (High-end Routers, WAN switches, LAN switches, Hubs κ.λ.) σε 90 χώρες μέσω ενός δικτύου απ'ευθείας πωλήσεων, αντιπροσώπων, μεταπωλητών και systems integrators. Εκτός από τα κεντρικά γραφεία της στο San Joze της Καλιφόρνιας, έχει 200 ακόμη γραφεία πωλήσεων και υποστήριξης σε 54 χώρες. Ο ημερήσιος τζίρος της είναι πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια και το οικονομικό έτος 1997 ανήλθε συνολικά στα 6,44 δισ. δολάρια!!! (βλ. http://www.cisco.com[1])
Πριν από δύο χρόνια είχαν ένα τεράστιο πρόβλημα με την διαχείρηση των εκτυπωτών τους (1600 εκτυπωτές που χρησιμοποιούνται από 10.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!). Ήταν αδύνατο να ξέρουν κάθε στιγμή την κατάσταση ενός εκτυπωτή στο δύκτιο, αφού εκατοντάδες χρήστες σε δεκάδες συστήματα μπορούσαν να στέλουν εκτυπώσεις σε αυτόν.
Ο υπεύθυνος διαχειριστής συστήματος για τους εκτυπωτές, σχεδίασε ένα σύστημα στο οποίο όλες οι εκτυπώσεις για ένα συγκεκριμένο εκτυπωτή θα περνούσαν από ένα μηχάνημα που θα λειτουργούσε ως spooler. Οι spoolers αυτοί θα έπρεπε όμως να μπορούν να επικοινωνούν με κάθε λογής "πελάτες" (Windows, NT, Unix, Novell κ.λ.). Έπρεπε να είναι αρκετά φθηνοί ώστε να μπορούν να αγοραστούν εκατοντάδες από αυτούς. Τέλος, έπρεπε να μπορεί κανείς να βασιστεί σε αυτούς, από τεχνικής απόψεως.
Σήμερα, όλοι αυτοί οι 10.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο μπορούν να εκτυπώνουν σε οποιονδήποτε από τους 1600 εκτυπωτές. Και όλες αυτές οι εκτυπώσεις περνάνε μέσα από μηχανήματα που τρέχουν Linux.
Η ιστορία αυτή αναφέρεται στο Linux Journal (Dec 1997/Issue 44, σελ.35) .
Ακόμη, στο http://www.m-tech.ab.ca/linux-biz/cisco.html[2] αναφέρεται ότι η CISCO χρησιμοποιεί Linux μηχανήματα σαν Network file servers, για συγγραφή κειμένων (με ApplixWare), για σύνδεση με το Internet (Netscape Navigator, e-mail) καθώς και για software development...