💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 15 › 02_5otee › index.gmi captured on 2024-08-18 at 17:39:51. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-02-05)

-=-=-=-=-=-=-

Linux σε σχολεία

Βούλα Σανιδά(mailto:voulariba@hellug.gr)
Απρ 1999

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έγινε τον Απρίλιο του 1999 από μερικούς linuxάδες να εγκαταστήσουν Linux σε δημόσιο σχολείο με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές αυτό το λειτουργικό, το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο κατάλληλο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

1. Εισαγωγή

2. Το 5ο ΤΕΕ

3. Συμπεράσματα

4. Υπότιτλοι

[1. Εισαγωγή]

Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) Πληροφορικής, καλύπτουν μέσω των μαθημάτων τους και τομείς όπως :

Οπως είναι φυσικό, δεδομένου πως τα κονδύλια για τέτοιου τύπου εξοπλισμό είναι ελάχιστα έως και ανύπαρκτα, τα σχολεία υπολειτουργούν και ακόμα και αυτό θεωρείται επιτυχία των διδασκόντων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Μερικά μαθήματα γίνονται μόνο θεωρητικά ή και καθόλου.

Για να μπορέσει το σχολείο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των μαθημάτων θα πρέπει να επιλέξει γενικά μεταξύ δύο στρατηγικών:

Κλέβουμε μερικά Windows licenses, NT licenses, ζητάμε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, Δήμο κλπ 300.000 το κεφάλι για αναβάθμιση των PCs ώστε να τρέχουν Win95 και NT και Visual C++ και Word, Excel, Ppoint και proxy και firewall και Exchange Server και FrontPage και ξεχνάμε έννοιες όπως το telnet, processes. Πετάμε επίσης παλιά PCs 8086,286, με μια δισκέτα ή δύο που αποτελεί σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενός σχολείου, μια που δεν μπορούμε πια να τον εκμεταλλευτούμε. Ζητιανεύουμε από εταιρείες να μας *κάνουν μια τιμή*, να μας δώσουν τίποτα παλιά τους μηχανήματα, κουτσουρεύουμε και τα μαθήματα, λέμε σε κανένα μαθητή αν έχει τίποτα κλεψιμαίικα προγραμματάκια ...

Εξετάζουμε την λύση Linux. Εκμεταλλευόμαστε ότι μηχάνημα υπάρχει, καλύπτουμε όλα τα παραπάνω μαθήματα σε όποιο επίπεδο θέλουμε, βάζουμε επιλεκτικά γραφικά σε όσα αντέχουν, υποστηρίζουμε Internet για όσα και όποια παιδιά θέλουμε μέσω απλής dial up συνδρομής. Δεν παρακαλούμε, δεν κλέβουμε. Τα ίδια τα παιδιά έχουν μια ευκαιρία να πειραματιστούν, να μάθουν κάτι ουσιαστικότερο. Η διαχείριση των Η/Υ είναι απλούστερη, μια που δεν αναγκάζονται οι καθηγητές να στήνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ όλα τα PCs που κάποιος μαθητής έσβησε ηθελημένα ή μη. Τα παιδιά που σκοπός είναι να αποφοιτήσουν σαν power users των Η/Υ, γνωρίζουν τις εναλλακτικές λύσεις, τις διάφορες πλατφόρμες αποκτώντας σφαιρικότερη αντίληψη του χώρου της Πληροφορικής και παύουν να θεωρούν πως Πληροφορική είναι η αποκλειστική ενασχόληση με τον συνδετήρα του Word.

Φυσικά, μια τέτοια λύση, όσο ιδανική και να φαίνεται δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη, μια που προϋποθέτει προσωπική ενασχόληση των καθηγητών, αλλαγή πολλών μαθημάτων (προς το ουσιαστικότερο), *ταλαιπωρία* τουλάχιστον στην αρχή, για τους μαθητές, χρόνος για installations, configurations κλπ. Συνεπώς η προσπάθεια αρχικά θα πρέπει να επικεντρώνεται στην γνωριμία με το Linux, την απενοχοποίησή του (από καθηγητές και μαθητές), στην χρήση του σε τομείς που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να καλυφθούν καθόλου (λόγω αδυναμίας λοιπών λύσεων, εξοπλισμού) και που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση άλλου τύπου και, αν αυτό είναι δυνατό, στην παρότρυνση των μαθητών να πειραματιστούν σπίτι τους μεταξύ των ατελείωτων ωρών που χάνουν με Lara, Quake (εγκατάσταση Quake Server στο σχολείο έρχεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο)

[2. Το 5ο ΤΕΕ]

Εδώ τα πράγματα ήταν σχετικά έτοιμα μια που το έδαφος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Το σχολείο Linuxοκρατείται από άποψη καθηγητών (δύο μέλη HELLUG, ένας τρίτος Linux user και ιδιαίτερα Linux friendly) που είχαν φροντίσει να κάνουν την (γνωστή σε όλους) ιδιαίτερα επίμονη, ψυχοκαταναγκαστική, πλύση εγκεφάλου περί Linux στους μαθητές.

Ετσι, μερικά από τα παιδιά του 5ου ΤΕΛ Χαλανδρίου αποφάσισαν "εθελοντικά" να κουβαλήσουν Σαββατιάτικα τα PCs τους μέσα στην βροχή, στο σχολείο, στον χώρο του εργαστηρίου Πληροφορικής. Σκοπός ήταν η γνωριμία με το Linux. Το εργαστήριο προσέφερε την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (πάγκους, ρεύμα, οθόνες, καφές, πληκτρολόγια, θέρμανση(???) κλπ).

Από πλευράς μας υπήρχαν 5 Linuxαδες για να βοηθήσουμε στο στήσιμο των Η/Υ επιστρατεύοντας γνώσεις, όρεξη και τα Linux CDs μας.

Σημείωση: Στο σχολείο έχει ήδη εγκατασταθεί στον κεντρικό server, ένα ακόμα Linux για την υποστήριξη του μαθήματος Internet (σύνδεση και παροχή WWW σελίδων μέσω του proxy), Δικτύων (telnet, ftp κλπ), Unix (σε περίπτωση που επεκταθεί και σε αυτό το εργαστήριο, μια που το εργαστηριακό μάθημα καλύπτεται σε άλλο εργαστήριο με -προς το παρόν- SCO).

[3. Συμπεράσματα]

[4. Υπότιτλοι]

Οπως σε όλες τις μεγάλες παραγωγές, ακολουθεί trailer με τα ονόματα των συμμετεχόντων, φωτογραφίες από τα παρασκήνια, και όλες αυτές οι μικρές συλλεκτικές πληροφορίες.

[4.1 Το εργαστήριο του σχολείου :]

[IMG]

[4.2 Linuxαδες (Μέλη HELLUG και καθηγητές του σχολείου) :]

--------------------------------------------------------------------------------

\

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

Βούλα Σανιδά[1] [Παπακώστας [Παπαϊωάννου Καμπριάνης [Παναγιώτης Ευριπίδης](/15/img/evris.jpg) Δημήτρης[2] Μιχάλης](/15/img/kabrianis.jpg) Βρυώνης](/15/img/panos.jpg)

1: /15/img/voula.jpg

2: /15/img/papaioannou.jpg

--------------------------------------------------------------------------------

[4.3 Κάποιοι τολμηροί νεοφώτιστοι του 5ου ΤΕΕ:]

--------------------------------------------------------------------------------

\

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[Τσιούνης (και καθηγητής Kάρλα Γεωργία[3] Mαμά Κάρλας[4] Σταυρουλάκης [Παυλούδης του)](/15/img/tsiounis.jpg) Γιώργος[5] Γιώργος](/15/img/pavloudis.jpg)

3: /15/img/karla.jpg

4: /15/img/mama.jpg

5: /15/img/stavroulakis.jpg

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[Σείχ Ουιντάτ [Μαρτίνος [Αρβανιτίδης Προσοχή τι γράφει η [Μερικοί](/15/img/some1.jpg) Χριστίνα[6] Αλέξανδρος](/15/img/martinos.jpg) Φώτης](/15/img/arvanitidis.jpg) καρέκλα](/15/img/prothimos.jpg)

6: /15/img/xristina.jpg

--------------------------------------------------------------------------------

Αρχική Σελίδα