💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 02 › 08_mailbox › index.gmi captured on 2024-08-18 at 17:38:28. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
<magaz@linux.gr> Φεβ 1998
Με μεγάλη χαρά βλέπουμε οτι το MAGAZ έχει απήχηση. Από αυτή την στήλη θα παρουσιάζουμε και θα απαντούμε στα μυνήματα που δεχόμαστε.
1. File systems.
Πρώτα απ'όλα, το Linux είναι ίσως το πιο ευέλικτο λειτουργικό σύστημα, όσο αφορά την επικοινωνία και την χρήση πόρων από άλλα λειτουργικά.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα του FAT (φαντάζομαι ότι εννοείς MS-DOS FAT). Εάν ο πυρήνας σου (kernel) υποστηρίζει FAT, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα κενό directory κάπου στον δίσκο σου, (π.χ. /mnt/floppy ) και μετά να δώσεις
# mount -tmsdos /dev/fd0 /mnt/floppy
(υποθέτοντας ότι το floppy disk drive είναι το device /dev/fd0). Από το σημείο αυτό και μετά τα περιεχόμενα της δισκέτας θα είναι στο συγκεκριμένο directory. Μπορείς να γραψεις και να διαβάσεις σαν να ήταν κανονικά στον δίσκο σου. Ρίξε μία ματιά στα man pages του mount (man mount) για περισσότερες πληροφορίες. Σημείωσε εδώ ότι αν αντί για το /dev/fd0 βάλεις ένα partition του σκληρού σου δίσκου (π.χ. /dev/hda1 για το πρώτο partition του πρώτου σκληρού IDE δίσκου του συστήματός σου) θα έχεις ανάλογα αποτελέσματα.
Αν χρησιμοποιείς Windows95 που έχουν VFAT, για να βλέπεις κανονικά τα ονόματα των αρχείων (long filenames) δοκίμασε αντί για -tmsdos, -tvfat.
Αν ο πυρήνας σου δεν υποστηρίζει MS-DOS FAT partitions, έχεις δύο επιλογές:
Θα σου πρότεινα την πρώτη λύση αφού δεν θα χρειαστεί να μάθεις ένα ακόμη πακέτο και στην περίπτωση που θα ασχοληθείς με την κατασκευή πυρήνα για πρώτη φορά, η εμπειρία σου αυτή θα είναι χρήσιμη πολλές φορές στο μέλλον.