💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 02 › 07_fromwtol › index.gmi captured on 2024-08-18 at 17:38:27. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-02-05)

-=-=-=-=-=-=-

Από τον κόσμο των Windows στον κόσμο του Linux

Γιάννης Εξηνταρίδης
Φεβ 1998

Εχοντας την τύχη, την χαρά και την ευτυχία να αποκτήσω ένα δεύτερο σκληρό δίσκο στο PC μου και έχοντας πλέον βαρεθεί να βλέπω τα animated icons των Windows που το μόνο καλό που προσφέρουν είναι σπατάλη των resources του συστήματος αποφάσισα να εγκαταστήσω το Linux.

Πρώτα από όλα να αναφέρω ότι ασχολούμαι με DOS + WIN αρκετά χρόνια, και ως τώρα η επαφή μου με UNIX ήταν μάλλον αμυδρή. (Το να ξέρει κάποιος τις βασικές και απλές εντολές δεν νομίζω ότι θεωρείται εμπειρία ). Από την άλλη οι αλλαγές δεν με τρομάζουν ( μάλιστα μου αρέσουν ). Ετσι και έγινε λοιπόν. Τα Win "μετακομίσανε¨ στο νέο σκληρό (3.2 GB) και το Linux θα πήγαινε στον παλιό (1 GB). Αγόρασα λοιπόν το Red Hat 5.0 και προχώρησα στην εγκατάσταση.

Πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι το Red Hat απαιτεί ένα ελεύθερο partition στον δίσκο. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ένας φυσικός δίσκος ή όχι, ούτε αν θα είναι active ή όχι. Η εγκατάσταση ξεκινά από την boot δισκέτα που περιέχεται στον πακέτο. Αμέσως μετά από 1 ή 2 πλαίσια διαλόγου το Red Hat σου δίνει την δυνατότητα να διαλέξεις ποιο πρόγραμμα θα διαμορφώσει το partition. Χωρίς δεύτερη σκέψη προτείνω σε όλους όσους σκέφτονται να κάνουν τα ίδια, το Disk Druid . Ειναι ένα καταπληκτικό interactive προγραμματάκι το οποίο δεν σε αφήνει να κάνεις μοιραία λάθη και σε ενημερώνει ανά πάσα στιγμή για το τι συμβαίνει.

Ακολουθεί η επιλογή των πακέτων και προγραμμάτων. Εδώ υπάρχει ένα ευχάριστος προβληματισμός για το τι να εγκαταστήσεις και τι όχι. Σίγουρα η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό. Αφού γίνει η επιλογή, το επόμενο πλαίσιο διαλόγου σε πληροφορεί για την πρόοδο της εγκατάστσης ( και μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια ). οπως ήδη καταλαβαίνεται το Red Hat έχει ένα πολύ καλύ installation μηχανισμό. οπως αργότερα πληροφορήθηκα κάτι τέτοια δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια σε παλιότερες εκδόσεις, ούτε στο Slackware.

Στο τέλος ρωτήθηκα αν θα εγκαθιστούσα τον LILO. Προτίμησα να μην τον βάλω επειδή είχα ακούσει ότι είναι λίγο παράξενος και μπορεί να είχα προβλήματα. Φυσικά όταν έγινε reboot το σύστημα δεν μπήκε στο Linux. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησα το Loadlin ( που περιέχεται στο CD του Red Hat ) και περιλαμβάνει ένα πολύ καλό documentation για την χρήση του η οποία είναι απλή. νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη λύση για κάποιον που θέλει να έχει και τα δύο λειτουργικά στον υπολογιστή του. Η χρήση του Loadlin ενθαρρύνεται πάρα πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Χρησιμοποιώντας το παραπάνω τελικά μπήκα στο Linux και βρέθηκα σε κάτι που μερικοί ίσως το έχουν ξεχάσει πως υπάρχει. Η λιτή αλλά πανίσχυρη command line. Χρησιμοποιώντας τις απλές εντολές του UNIX που ήξερα, κατάφερα να βγάλω άκρη και να φορτώσω τα X Windows. Η ρύθμιση τους για την ομαλή συνεργασία τους με την κάρτα γραφικών και την οθόνη θα τελειώσει επιτυχημένα με έναν μόνο όρο: Η κάρτα γραφικών να είναι επώνυμη ( γνωστή ) και όχι τελευταίας τεχνολογίας. με την δικιά μου ( Diamond Stealth ) δεν υπήρξε πρόβλημα αφού υποστηρίζεται απόλυτα από το λειτουργικό.

Το παραθυρικό περιβάλλον του Red Hat είναι καταπληκτικό, αρκετά φιλικό και ισχυρό. Υπάρχει άμεση πρόσβαση σε ένα σωρό από utilities, applications, games και screensavers ( ναι υπάρχουν και αυτά !!! ). Κάτι στο οποίο χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη μνεία είναι ο ΕξοΧοΣ μηχανισμός Red Hat Package Management (RPM). Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα installation utility το οποίο έχει τρομερές δυνατότητες. Το πρόγραμμα κάνει verification στις ήδη υπάρχουσες εγκατεστημένες εφαρμογές, install και φυσικά uninstall, queries , και εξετάζει τα dependencies μεταξύ των διαφόρων modules και libraries των εφαρμογών. Ειδικά το τελευταίο με άφησε άναυδο. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί τέτοιο αξιόπιστο και σταθερό installation πρόγραμμα. Προσωπικά βοηθήθηκα πολύ και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολλούς ακόμα. Καλός και ο Midnight Commander. ( Τι θα θυμήσει σε πολλούς !! ). Δυστυχώς το Linux δεν υποστηρίζει την κάρτα ήχου μου, ( τι είπαμε προηγουμένως, περί επωνυμίας ) και αργότερα διαπίστωσα ότι βρίσκεται όντως στην λίστα των unsupported με μελλοντική υποστήριξη.

Χρειάζεται βέβαια να συμπληρώσω ότι πολύτιμη βοήθεια σε περαιτέρω ενέργειες μου στάθηκα τα πολυάριθμα και άκρως κατατοπιστικά README's και FAQ's που υπάρχουν διάσπαρτα στο CD του Red Hat. Είναι σίγουρο ότι όποιος θέλει να εγκαταστήσει το Red Hat θα πρέπει να ρίξει τουλάχιστον μια ματιά. Αρκετά καλό είναι και το Installation Guide που περιέχεται στην συσκεασία του Red Hat.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι η Red Hat έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στον τομέα της λειτουργικότητας αλλά και φιλικότητας προς τον χρήστη. Η εγκατάσταση δεν παρουσιάζει πρόβλημα και δεν χρειάζεται "παράξενες" ρυθμίσεις και τεχνάσματα. Τώρα κλείνω περίπου ένα μήνα χρήσης του Linux και αφού έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τον τρόπο λειτουργίας του μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Συμβουλή μου: οποιος θέλει να προχωρήσει στο Red Hat ας το κάνει και δεν θα χάσει.

Αρχική Σελίδα