💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 07 › 02_lz4 › index.gmi captured on 2024-06-16 at 12:27:56. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2024-02-05)

-=-=-=-=-=-=-

Linux Zone

Παναγιώτης Βρυώνης
Σεπ 1998

Το Linux Zone είναι μία στήλη που σκοπό της έχει να παρουσιάζει μερικές από τις εμπειρίες μου στον χώρο του Linux.

Δυστυχώς, λόγω χρόνου, το LinuxZone αυτού του μήνα θα είναι λίγο μικρό. Ας ελπίσουμε κάτι καλύτερο για το επόμενο.

Πρώτα πρώτα, σχετικά με τα XFGreekFNTS και XFGreekKBD. Χρειάστηκαν λίγη ακόμη δουλειά και τώρα πια μπορείτε να τα βρείτε και τα δύο στο http://members.xoom.com/Vrypan[1] Από τα e-mails που μου έχετε στείλει, έχω καταλάβει ότι τουλάχιστον σε RedHat 5.1 δουλεύουν χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Λέω "ιδιαίτερο" γιατί όταν ξεκινάτε προγράμματα στα X-Windows μπορεί να δείτε μηνύματα όπως "unknown character set". Νομίζω ότι ο λόγος είναι μία ασυμβατότητα μεταξύ glibc και X-Windows, αφού στην μέν πρώτη τα ελληνικά ορίζονται με gr_GR ενώ στα δεύτερα με el_GR. Παρά τα μηνύματα πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Αν κάποιος ξέρει την λύση στο παραπάνω πρόβλημα, ας μου στείλει ένα e-mail...

1: http://members.xoom.com/Vrypan

Μετά από τρείς μήνες που δεν είχα μπεί στα Windows95 ούτε μία φορά, αποφάσισα να χαρίσω στο Linux και το partition των Windows95. Το φορμάρισα λοιπόν σαν ext2 partition (με

mkfs -t ext2 /dev/hda1

), αντέγραψα τα περιεχόμενα του /usr/local σε αυτό και το έκανα mount στο /usr/local.

Ένας από τους λόγους που ήθελα επιπλέον χώρο για το linux ήταν για να κατεβάσω ολόκληρο το CVS tree του GNOME (GNU Network Object Model Environment). Το GNOME[2] είναι ένα desktop environment (σκεφτήτε το κάτι σαν KDE). Αν και ακόμη βρίσκεται πολύ πίσω από το KDE (το οποίο από την version 1 είναι πια σταθερότατο, λειτουργικότατο και ολοκληρωμένο) όλα δείχνουν όμως ότι δεν θα αργήσει να το φτάσει. Με δυνατότητες όπως η υποστήριξη του CORBA και εντυπωσιακό look, πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη πόλο έλξης για χρήστες και προγραμματιστές. Το σίγουρο είναι ότι KDE και GNOME θα κάνουν όλο και πιο ενδιαφέρον το linux.

2: http://www.gnome.org

Μετά από αρκετές δυσκολίες (οι οποίες τελικά προέρχονταν από το γεγονός ότι δεν κατέβαζα όλα τα modules την ίδια μέρα και δεν ήταν συγχρονισμένα) κατάφερα να το κάνω compile αλλά δυστυχώς όχι και να το τρέξω... Όποιος δεν έχει όρεξη να ταλαιπωρηθεί λοιπόν ας περιμένει λίγο καιρό, μέχρι οι εκδόσεις να γίνουν πιο σταθερές, αλλά ας του δώσει μία ευκαιρία να αποδείξει τί αξίζει.

Τα καλά νέα αρχίζουν και αποκτούν μορφή χιονοστηβάδας. Μετά την Netscape που δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στο linux, την πλατφόρμα "μας" αποφάσισαν να υποστηρίξουν και οι Informix, Oracle και Corel!!! Όλα αυτά δείχνουν ότι αρχίζουν και μας παίρνουν σοβαρά.

Για εμένα όμως τα καλύτερα νέα που άκουσα τον τελευταί καιρό προέρχονται από το φιλικό μου περιβάλλον... Ένας φίλος που μετά από πλύση εγκεφάλου αποφάσισε να βάλει linux μου δήλωσε εντυπωσιασμένος. Το θέμα είναι πρώτον ότι ο άνθρωπος δεν είναι κανένας unix-guru, ούτε είναι φοιτητής να έχει ατελείωτες ώρες να "ταλαιπωρεί" και να ταλαιπωρείται από το μηχανημά του. Απλά του έδωσα το RedHat 5.1 και με λίγη τηλεφωνική υποστήριξη από εμένα κατάφερε να το εγκαταστήσει, να βάλει το KDE, να κάνει να δουλέψει το ZIP drive, ο εκτυπωτής κ.λ. Αυτό που είναι όμως πιο ωραίο, είναι ότι είναι εντυπωσιασμένος από μία εφαρμογή που δεν είναι web/mail/proxy/file/οτιδήποτε server, αλλά ένα πακέτο μαθηματικών, το octave.

Το Octave είναι ένα free implementation του matlab, συμβατό με αυτό σε εντυπωσιακό βαθμό αλλά όχι 100%. Αφού το εγκατέστησε, μου δήλωσε ότι είναι καταπληκτικό (αυτό από ένα χρήστη του Matlab σε Windows95...) και ότι έχει βρει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει στο Matlab! Εγώ από μέρους μου θα συνεχίσω να τον βοηθάω, αλλά του έχω πει ότι ΠΡΕΠΕΙ να γράψει ένα άρθρο για το magaz που να παρουσιάζει το Octave. Μείνετε συντονισμένοι.

Κάτι ακόμη. Από έγκυρη πηγή έμαθα ότι ένα πρόγραμμα που χρησημοποιήται από τον στρατό μεταφέρθηκε από τα ακριβα συστήματα που είχαν σε ένα Pentium 100 με 16 ΜΒ και linux με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στα μάτια τους!

Τελικά όποια πέτρα και να σηκώσεις, από κάτω θα βρεις το linux. Λέτε να γινόμαστε mainstream ;

Αρχική Σελίδα