💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 03 › 01_editorial › index.gmi captured on 2024-06-16 at 12:29:16. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Μιχάλης Καμπριάνης Μαρ 1998
Φτάσαμε αισίως και στο τρίτο τεύχος...
Δεν ξέρω για σας, ή για τους άλλους συνεργάτες του περιοδικού, αλλά αυτό για μένα αποτελεί μία δικαίωση. Όσο περνάει ο καιρός, βγαίνουν καινούρια τεύχη του Magaz, και η προσέλευση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (αυτό κατόπιν υπολογισμών και όχι με βάση υπαρκτά στοιχεία), αποδεικνύεται, τουλάχιστον σε εμένα, ότι το Magaz "γεννήθηκε" τη στιγμή που κάτι τέτοιο έλειπε από τον ελληνικό χώρο. Ελπίζω βέβαια το Magaz να συνεχίσει να προσφέρει αυτά που ζητά ο Ελληνας χρήστης Linux από ένα μηνιαίο newsletter. Είναι θετικό ότι βρίσκουμε συνεργάτες, πρόθυμους εθελοντές, οι οποίοι έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Magaz, η οποία όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι και εύκολο πράγμα. Σιγά σιγά θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε κάποτε στο σημείο, να μην προλαβαίνουμε να ετοιμάζουμε άρθρα για το τεύχος, λόγω πληθώρας άρθρων και όχι λόγω χρόνου (όπως συμβαίνει τώρα :-). Και πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι και πολύ μακρινή, αν αναλογιστεί κανείς το πόσοι Έλληνες χρήστες Linux υπάρχουν.
Όπως προφανώς θα παρατηρήσατε, ένα τεχνικό πρόβλημα μας κράτησε χωρίς μετρητή για τις πρώτες 20 μέρες κυκλοφορίας του τέυχους. Να ζητήσουμε συγνώμη για αυτό, αλλά σε ένα νέο περιοδικό, όταν συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο, είναι δύσκολο να διορθώνεται άμεσα. Σταδιακά και αυτό θα αλλάξει. Τα προβλήματα θα λύνονται ευκολότερα, και, το κυριώτερο, γρηγορότερα.
Ελλείψει μετρητή, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν η προσέλευση του πρώτου τεύχους ήταν ένα γεγονός περιστασιακό ή όχι. Η αλήθεια είναι, ότι θέλω να πιστεύω ότι τα νούμερα τα οποία εμφανίστηκαν μετά την επαναλειτουργία του μετρητή δείχνουν ότι και αυτό το τεύχος το διάβασαν πολλοί άνθρωποι. Πιο σίγουρα στοιχεία όμως, και όχι εκτιμήσεις, θα ξέρουμε με βάση το τεύχος που διαβάζετε. Τα ίδια στοιχεία τα βλέπετε και εσείς μόλις μπείτε στην κεντρική σελίδα, αλλά θα προσπαθήσουμε από εδώ και στο εξής να κρατάμε στατιστικά στοιχεία, τα οποία κάποτε θα παρουσιάσουμε και μέσα από το περιοδικό.
Ένα άλλο θέμα το οποίο θα ήθελα να αναφέρω εδώ, είναι το θέμα της ευθύνης. Κάθε αρθρογράφος φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτά που γράφει και υποστηρίζει. Όλα τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις ή εμπειρίες ή πληροφορίες. Και τα αναφέρω αυτά θέλοντας να ζητήσω συγνώμη για ένα λάθος που έκανα στο τεύχος 2, στο άρθρο "Ανάλυση - Το στοίχημα των managers" το οποίο παρουσιάστηκε τις τρεις πρώτες μέρες να αναφέρει ότι το Pathfinder χρησιμοποιούσε Linux. Ευτυχώς ο Φώτης Γεωργάτος μου επισήμανε ότι Linux χρησιμοποιούσε ένα άλλο πρόγραμμα (υδροπονικό) της NASA και όχι το Pathfinder, οπότε και το σχετικό σημείο διεγράφη από το άρθρο αμέσως, τουλάχιστον μέχρι να ξαναθυμηθώ που το είχα δει (και αν πράγματι αυτό που είδα μιλούσε για το Pathfinder). Δεν έχει νόημα να απολογηθώ γιατί δεν το έκανα επίτηδες :-) ελπίζω όμως ότι όσοι το διάβασαν τις τρεις πρώτες μέρες είχαν καλύτερη πληροφόρηση από μένα οπότε και θα αγνόησαν την συγκεκριμένη λάθος πληροφορία.
Για αυτό το τεύχος, έχουμε νέα στήλη, τη στήλη του "γιατρού", φιλικά παραχωρημένη από φίλους και συνLinuxάδες, της ΕΕΕΑ. Ο Παναγιώτης Βρυώνης δεν απολύθηκε ακόμα, έχει μάλιστα μόλις φτάσει την άδεια ορκωμοσίας (κουράγιο Παναγιώτη), αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γράψει ένα άρθρο για το KDE το οποίο αισίως βρίσκεται στην τρίτη beta έκδοση. Η beta-3 του KDE βγήκε το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι είμαστε μέσα στην επικαιρότητα. Μέσα στην επικαιρότητα βρισκόμαστε και σε άλλα θέματα. Συγκεκριμένα το παρόν τεύχος φιλοξενεί και το πρώτο μέρος μίας παρουσίασης του StarOffice, του πολύ καλού αυτού WYSIWYG Office προγράμματος από την StarDivision που βγήκε στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με τα απαραίτητα tips για τα Ελληνικά. Δεν λείπει βέβαια και η στήλη της αλληλογραφίας.
Είναι λογικό για κανένα εξάμηνο ακόμα να πειραματιζόμαστε με τις στήλες, μέχρι να βρούμε τελικά τι είναι αυτό που θα ενδιέφερε τους χρήστες να διαβάζουν και πως ακριβώς θα το υλοποιήσουμε, οπότε θα χρειαστούμε την υπομονή σας και σε αυτό. Ήδη έχουμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες μελετώνται, αλλά θα μας ενδιέφερε πολύ να έχουμε feedback από εσάς. Οι ιδέες είναι δωρεάν, και, τουλάχιστον σε αυτό το περιοδικό, λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.
Να σας ενημερώσουμε και ότι το περιοδικό "Ο Κόσμος του Ίντερνετ" στο τεύχος 31 (Φεβρουάριος 1998) έχει την αναγγελία ίδρυσης του Magaz, μαζί με ένα screenshot από το δεύτερο τεύχος.
Να σας ευχηθώ καλή ανάγνωση, ελπίζοντας ότι και αυτό το τεύχος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.