💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 04 › 04_soffice1 › index.gmi captured on 2024-05-12 at 15:30:54. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2024-02-05)
-=-=-=-=-=-=-
Μιχάλης Καμπριάνης Απρ 1998
Στο τεύχος Μαρτίου (Magaz #3)[1] είχαμε το πρώτο μέρος της παρουσίασης του StarOffice 4.0 για Linux, η οποία αφορούσε στα modules γραφείου που έρχονται με αυτό το πρόγραμμα. Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με τα modules για Internet. Σε αυτό το τέυχος, έχουμε επιτέλους και το περιβόητο link για τα ελληνικά που δουλεύουν με το StarOffice[2].
1: http://www.linux.gr/magaz/03
Modules για Internet
Ένας WEB Browser δεν θεωρείται σήμερα απαραίτητο κομμάτι ενός μικτού προγράμματος. Αντιθέτως, μάλλον δινεται σαν "έξτρα", και τελικά λίγοι το χρησιμοποιούμε. Με αυτό ως δεδομένο, μάλλον δεν περιμένει κανένας τίποτα ιδιαίτερο. Και όμως, η StarDivision για άλλη μία φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα. Ο Web Browser που έχει είναι τουλάχιστον ικανοποιητικός. Δείχνει πάρα πολύ καλά την πρώτη σελίδα του Magaz :-) αλλά δεν πάει στις επόμενες. Δεν δουλεύει το Javascript. Αυτό είναι λάθος δικό μας όμως και όχι του StarOffice, αφού σχεδιάστηκε η πρώτη σελίδα με βάση το Netscape (δημοφιλέστερος browser για Linux). Σύντομα θα αλλάξει πάλι η πρώτη σελίδα, με σκοπό να είναι λίγο - πολύ browser-independent.
Κατά τα άλλα, μπορεί να σώσει σελίδες από το Internet "μιμούμενος" Netscape 3 ή 4, Internet Explorer 3.01, Standard HTML 3.2, ή, τέλος, σε μία μορφή που να την διαβάζει (πολύ άνετα) το StarWrite. Έχει επιλογή για Caching, accepting cookies, ορισμούς για διάφορα file types. Έχει επιλογή για ορισμό των μεγεθών των γραμμάτων, αλλά όχι της οικογένειας. Αυτο σημαίνει ότι αν στη σελίδα δεν αναφέρεται γραμματοσειρά, όπως την αναφέρει ο χρήστης στο σύστημά του, δεν μπορεί να δει ελληνικά (αυτό μας πειράζει, έτσι;). Σε διάφορες δοκιμές που έκανα, είδα ότι αν ονομάσω τις γραμματοσειρές μου Arial, Times New Roman και Courier, δεν είχα πρόβλημα να δω ελληνικά, τουλάχιστον στις σελίδες του Magaz (όπου και δοκιμάστηκε η γραμματοσειρά Arial). Το πρόβλημα βέβαια υπάρχει αν έχω άλλα ονόματα, για παράδειγμα GR-Arial, GRHelv, GR-Times ή άλλα τέτοια που προτιμάω να χρησιμοποιώ, ή αν η σελίδα δεν αναφέρει γραμματοσειρά, οπότε πρέπει να ελεγχθεί, τι θεωρεί το StarOffice ως default γραμματοσειρά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του WEB Browser, είναι ότι κολλάει. Έχει μία εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών για να γράψω αυτό το άρθρο είδα ότι κολλάει σχεδόν πάντα στα local documents, ενώ και όταν "σερφάρεις", αν αποφασίσεις να μην ακολουθήσεις ένα link, αλλά να γράψεις την διεύθυνση που θέλεις να δεις, πρέπει να κάνεις ολόκληρη διαδικασία (File-open) με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Μάλλον είναι ένα κομμάτι, το οποίο χρειάζεται βελτίωση.
Εν αντιθέσει με τον WEB Browser, ο HTML editor θεωρείται λίγο - πολύ στάνταρ κομμάτι του "πολυπρογράμματος". Συνεπώς και οι απαιτήσεις μας είναι διαφορετικές. Σαν HTML editor, έχει δυνατότητα να σχεδιάσει frames, είναι βέβαια WYSIWYG editor, με όλα τα καλούδια που περιμένει κάποιος. Με χρώματα, backgrounds, links, frames, anchors, αλλά και άλλα που δεν περιμένει κανείς (controls όπως check box, combo κλπ). Ελάττωμα: ένα και μεγάλο, δεν δουλεύει με τα ελληνικά. Ακόμα χειρότερα: δουλεύει με τα ελληνικά, κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου, αλλά όταν έρθει η ώρα να το σώσεις, βλέπεις ότι την έχεις πατήσει... Οτιδήποτε ελληνικό, βγαίνει ως ερωτηματικό (κάτι από FrontPage 97 μου θυμίζει). Για αγγλικές σελίδες, συνιστάται ανεπιφύλακτα. Για ελληνικές όμως, vi και πάλι vi....
Ένας mail client, απλός και κατανοητός. Threaded, με φίλτρα, με attachments, με αυτόματο update, τι άλλο θέλει κανείς από έναν mail client? Σταθερότητα. Όταν έχασα καμιά 20αριά e-mails επειδή στα καλά καθούμενα αποφάσισε να πεθάνει, είδα ότι θα προτιμούσα να έχανα κάτι από την "ασφάλεια" που μου παρέχει και να είχα τα αρχεία με τα mails σε plain-text files. Συμβουλή μου είναι, αν τον χρησιμοποιήσετε (και γιατι όχι άλλωστε, είναι πολύ καλός και όμορφος), ΜΗΝ σβήνετε τα mail από τον server...
Γι' αυτό τώρα τι να πω; Ένας Windows Explorer χωρίς καμία αλλαγή μέσα στο Linuxάκι μας; Και όμως. Οι άνθρωποι της Stardivision σκέφτηκαν ότι θα το εκτιμήσουμε ιδιαίτερα (!!) και μας βάλανε έναν Windows Explorer μέσα στο πακέτο τους, με την προκάλυψη του ftp client. Τέλος πάντων, ας μην γίνομαι κακός. Αρκετά βολικός και πολύ λίγο παραμετροποιήσιμος. Περίμενα ότι αν πείραζα τα associations των αρχείων, θα μπορούσα να ανοίξω ενα .zip αρχείο (με το KZIP) αντί να το κατεβάσω, όταν του κάνω διπλό κλικ, αλλά αυτό πέρα βρέχει. Εν ολίγοις, είναι καλός σαν client, αλλά λίγο μεγαλύτερη παραμετροποίηση θα την ήθελα (όπως παράδειγμα την επιλογή να μην βλέπω τα αρχεία και τα directories με εκείνα τα τεράστια εικονίδια, αλλά μόνο σαν κείμενο).
Ε, καλά, τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά ο mail client, με τις κατάλληλες μετατροπές για να διαβάζει News. Με φίλτρα, threads, επιλογή να αποθηκεύονται locally ή όχι τα news. Βασικά δεν έχω τίποτα άλλο να παρατηρήσω, εκτός βέβαια από το ότι δύσκολα θα τον έλεγα offline newsreader, αν και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Δύσκολα τα πράγματα όταν φτάνεις στο στάδιο των συμπερασμάτων. Η αλήθεια είναι ότι το Linux πάσχει από πακέτα όπως WordProcessor, Spreadsheet, Presentation, WYSIWYG HTML editor, threaded news client, threaded mail client, που να είναι ταυτόχρονα ελκυστικά προς το νέο χρήστη, και λειτουργικά. Το StarOffice καταφέρνει να δώσει όλα αυτά πολύ όμορφα και ελκυστικά. Μπράβο στους ανθρώπους της StarDivision που κάνανε τόσο καλή δουλειά. Σίγουρα σε κάθε εγκατάσταση Linux που θα κάνω, από τα δέκα πρώτα πρόγραμματα που θα μπαίνουν, ένα θα είναι το StarOffice. Από την άλλη μεριά όμως, προτιμώ να χρησιμοποιώ το XFmail από το Mail της StarOffice, προτιμώ το Netscape από τον Browser της StarOffice, δεν χρειάζομαι Equation Editor, δεν χρειάζομαι news reader κλπ. κλπ.
Εδώ έπεσα θέμα της Microsoftικής νοοτροπίας. Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να εγκαταστήσω ΜΟΝΟ τα προγράμματα που θέλω να χρησιμοποιήσω, αλλά ειμαι υποχρεωμένος να τα εγκαταστήσω όλα.... Επίσης, ένα άλλο που με δυσαρέστησε (τελικά μήπως είμαι παράξενος;) είναι ότι όλες οι ρυθμίσεις που γίνονται στο πρόγραμμα, γίνονται μέσω μενού. Τι το κακό έχει αυτό; θα μου πείτε. Ε, λοιπόν, ένα πράγμα που μου αρέσει πάρα πολύ από το Linux, είναι ότι μπορώ να το κόβω και να το ράβω στα μέτρα μου. Μπορεί να θέλω πενήντα μέρες να βρω άκρη με αυτά τα ακατανόητα για μένα .κάτιrc αρχεία, αλλά το θέλω, το συνήθισα, και δεν θέλω να το αποχωριστώ. Δεν θα γκρίνιαζα βέβαια, αν μπορούσα να κάνω ΟΤΙ ΘΕΛΩ μέσω μενού. Το κακό είναι ότι μπορώ να κάνω ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Η STARDIVISION μέσω μενού. Συγνώμμη, αλλά αυτό δεν μου αρέσει. Δεν θα παραβλέψω την τρομερή κατά τη γνώμη μου συνεισφορά της StarDivision στη διάδοση του Linux. Οτιδήποτε φέρνει το Linux κοντά στον τελικό χρήστη, το θεωρώ καλό. Θα προτιμούσα όμως να μην είχε τόσο Winows ικη νοοτροπία, πράγμα το οποίο απορρέει από την κοινή ανάπτυξη του προγράμματος για πολλές πλατφόρμες. Θα το χρησιμοποιήσω; Παρά τη γκρίνια μου, ναι!!! Και μόνο ο υπέροχος κειμενογράφος που έχει, θα άξιζε και να το αγοράσω ακόμα...