💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2022-04-14_fediOnada captured on 2024-05-10 at 11:09:05. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Decreixeu i multipliqueu-vos!

A la Fedi hi està havent una altra onada, però enlloc d'un "Tsunami Influencer", es percep un agradable onatge per, imagino, causes diverses que conflueixen. Aquí les meves observacions.

Esgotament general i maduresa digital

Les mal anomenades "xarxes socials" són espais controlats per empreses i els seus algoritmes. El disseny d'aquestes tecnologies té per intenció segrestar l'atenció de les persones i crispar l'ambient. I és clar, arriba a un punt que la gent s'esgota i, algunes, no saben ben bé perquè.

Algunes persones saben què es cou entre bambolines i, d'altres, només veuen que no tenen temps de res i no arriben mai on volen arribar, o que tanta notificació i sobrecàrrega visual les satura emocionalment. Quant més connectades, doncs en realitat pitjor, perquè certes tecnologies no estan fetes per organitzar-se o compartir sinó per enganxar-te i recollir dades, munyint-te com a una vaca.

I és clar, cada cop hi ha més literatura tecno-catastrofista que desemmarcara la toxicitat de mitjans asocials privatius, més gent entèn el model capitalista depredador publicitari i més ganes hi ha d'escapar-ne. Podríem dir que estem en un estadi molt primigeni de l'era de la maduresa digital.

Decreixement i ecologia

Fa dies que hi ha moviments decreixentistes i, ara, també n'hi ha de col·lapsistes. Cada cop més gent veu que el sistema capitalista és una màquina d'engolir conceptes i reinventar-se. Però és insostenible per extractivista. Doncs bé, les mines ara són a Internet.

El moviment ecologista també ha revifat molt arrel de la Greta i les seves mobilitzacions. I cada cop més jovenalla se sent decepcionada amb les expectatives respecte al seu futur. Afortunadament, però, no tothom abaixa el cap i es deixa fer. Prou difícil és ser adolescent com perquè, a sobre, els de la generació d'abans et deixin tal panorama.

I és clar, a la Fedi també hi ha representació del moviment ecologista i col·lapsista. Com a exemple, els nodes "climatejustice.social" (Mastodon) i "collapse.cat" (Lemmy).

En Musk comprant Twitter

Arrel de la notícia del magnat Elon Musk comprant un 9% de Twitter, hi ha gent que ha migrat a la Fedi.

Fa cosa d'una setmana que hi ha diverses persones que comenten que veuen força gent presentant-se. Personalment, he vist diverses presentacions d'artistes nouvingudes al node mastodon.art, per exemple. També comentaris d'un compte xilè preguntant si només hi havia moviment a Xile o la cosa anava més enllà. Doncs sí, va més enllà :)

També va més enllà en Musk, que ara vol comprar tot Twitter i treu-re'l de la borsa. En fi, ja s'ho farà. Ignorar aquests personatges ens permet tenir més temps per crear aquest nou món que portem a les nostres eines.

Node alemany i tendències privatives

"Social.bund.de" és un node de l'administració alemanya que dóna servei a diversos departaments com premsa, protecció de dades o cooperació.

Fa poc que ha obert la paradeta i suposo que alguna cosa té a veure que ja hagi vist diverses entrades en alemany de gent que saluda i es presenta. A més, des d'un compte de todon.nl es comenta que al Pajarracu està de moda l'etiqueta #Mastodon en el sector alemany.

Però, és clar, compara'm tu el palmarès alemany amb el català... Que tenim un conseller que es flipa amb la "Nasa catalana" i es gasta el diner públic tirant coets i contaminant la digitalització de les criatures amb gafamades.

S'omplen la boca de sobirania i es venen la població al millor postor multinacional que passa. Jo no sé si és cinisme pur, ignorància total o els maletins de can GAFAM. O tot alhora, vés a saber.

Efecte xarxa i cost del canvi

Fa anys i panys que la gent intenta difondre l'ecosistema de mitjans federats però tant l'efecte xarxa (network effect) com el cost del canvi (switching cost) en dificulten l'adopció.

Però potser hem de tornar a ser optimistes pensant que ja vénen temps millors (tot i que sigui perquè, en realitat, són temps pitjors).

Internet va ser concebuda per ser descentralitzada. I ja ho diuen que no es poden posar valles al camp. A més nodes, més resiliència. I més saps, menys t'enganyen. A més trastades de les grans tecnològiques, més gent conscient i, per tant, més efecte xarxa.

En fi, decreixeu i multipliqueu-vos! ;)