💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2013-09-20_carmen_frame_game captured on 2024-03-21 at 15:49:34. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Un joc cinematogrĂ fic en homenatge a Truffaut, Buñuel i altres directors que li vaig fer a un amic quan estudiava crĂtica cinematogrĂ fica al 2011-12. AquĂ crec que em vaig inventar una mecĂ nica de joc infinita: “les matrioskes electròniques” ;)
Per saber la contrasenya d’un compte de correu electrònic tens que endevinar el tĂtol d’una pel·lĂcula. Endevines, obres el correu i a dins hi ha un altre joc per resoldre i un altre compte de correu. I aixĂ, anar fent…
Vaig descobrir la peli de *La nuit amĂ©ricaine* grĂ cies a una classe a l’escola de crĂtica. A travĂ©s de l’escena inicial de la pel·lĂcula se’ns anava explicant tots els oficis del cinema. Era una mena de jo tipus "Busco a Wally”. Va ser molt divertit, vaig aprendre molt i em vaig enamorar de Truffaut. El vĂdeo guanya si saps francès: hi ha un joc audiovisual entre la lletra de la Piaf i la imatge.
El vĂdeo está en castellĂ .
La canciĂłn, Carmen’s Story, es de Edith Piaf, de 1962. Es un homenaje a la Ăłpera Carmen, de Bizet, que se estrenĂł en ParĂs en 1875 y fue un rotundo fracaso. Hoy dĂa es una de las Ăłperas más conocidas, interpretadas y versionadas del mundo.
Carmen narra la historia de un triángulo amoroso con “femme fatale” de por en medio. Piaf da un giro a la historia y, en su canción, la vivifica cinematográficamente. Dice Oscar Wilde:
Aunque pueda parecer una paradoja (y las paradojas siempre son peligrosas), no por eso es menos cierto que la vida imita al arte mucho más de lo que el arte imita a la vida.
Y es asĂ como Piaf canta sobre un rodaje de una pelĂcula que versiona la Ăłpera y de como los actores, entretejiendo sentimientos más allá de la ficciĂłn, acaban transfigurándose, en la vida real, en los protagonistas de la tragedia.