💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 19 › 02_infosystem › index.gmi captured on 2024-02-05 at 09:42:00. Gemini links have been rewritten to link to archived content
-=-=-=-=-=-=-
Παναγιώτης Βρυώνης Οκτ 1999
Η φετινή Infosystem είχε μία ασυνήθιστη παρουσία. Τι θέλουν οι τύποι με τους πιγκουίνους στο κεφάλι σε μία έκθεση πληροφορικής; Ένα από τα μέλη του hellug περιγράφει την εμπειρία.
Η Infosystem που γίνεται στην Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις πληροφορικής στην Ελλάδα. Εκθέτες από όλη την χώρα παρουσιάζουν τα προϊόντα και τα επιτεύγματά τους. Η Infosystem99 ήταν η πρώτη έκθεση πληροφορικής στην Ελλάδα στην οποία παρουσιάστηκε επίσημα το Linux ως προϊόν και ώς εναλλακτική λύση. Κατά κύριο λόγο (αλλά όχι και μοναδικό όπως θα δούμε παρακάτω) αυτό οφείλονταν στην παρουσία του Hellug (Hellenic Linux Users Group) σε αυτή.
Η παρουσία του HELLUG στην φετινή Infosystem σίγουρα τράβηξε το μάτι χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από την έκθεση. Όσοι στάθηκαν στο περίπτερό μας, σίγουρα κατάλαβαν ότι κάτι διαφορετικό γίνόταν σε αυτό τον χώρο. Στην πραγματικότητα, τα πάντα ήταν διαφορετικά σε σχέση με τους υπόλοιπους εκθέτες!
Για να μπορέσει να έχει αυτή την αξιοπρόσεκτη παρουσία, το HELLUG χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και σε επίπεδο συλλόγου αλλά και σε επίπεδο προσωπικό για τα μέλη του. Τα προβλήματα ήταν κυρίως οικονομικά: τα μέλη χρειάστηκε να δώσουν μία έκτακτη εισφορά για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνταν για την ενοικίαση του περιπτέρου στον χώρο της έκθεσης, αλλά και να πληρώσουν το καθένα από την τσέπη του τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Θεσσαλονίκη. Χάρη στο μεράκι και την όρεξη του διακρίνει τους λινουξάδες, τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν και τελικά γύρω στα 15 μέλη του συλλόγου κατάφεραν να βρίσκονται όλες ή μερικές μέρες στον χώρο του περιπτέρου και να βοηθούν.
Σημαντική ήταν και η αρωγή που είχε ο σύλλογος από αρκετές εταιρείες. Η διαφημιστική Modus Vivendi προσφέρθηκε να μας σχεδιάσει και να εκτυπώσει τις τεράστιες αφίσες που κάλυψαν τους τοίχους καθώς και τα 13.000 ενημερωτικά φυλλάδια που είχαμε για διάθεση στους επισκέπτες του περιπτέρου. Τα Μακεδονικά Περιφερειακά δάνεισαν για όλες τις ημέρες της έκθεσης 2 μηχανήματα στα οποία τρέχαμε linux. Οι εταιρείες Caldera, RedHat και Mandrake έστειλαν CDs και μπλουζάκια. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι σημαντική ήταν και η βοήθεια που είχαμε από τους δύο έλληνες αντιπροσώπους της SuSE, τις εταιρείες ΥΕΠ (www.suse.gr) και Step (www.step.gr) που μας έδωσαν αμέτρητα CDs...
Πέρα από τις εταιρείες που βοήθησαν όμως, το κύριο βάρος το σήκωσαν τα μέλη του συλλόγου. Μερικοί έφεραν τα laptop τους, άλλος μία κάρτα για video grabbing μαζί με μία μικρή καμερούλα, άλλος ολόκληρο PC!!!
Ξέρω ότι πολλοί επαγγελματίες που διαβάζουν τα παραπάνω θα χαμογελάνε ήδη. Ας μην βαστείτε όμως να κρίνετε. Είναι γεγονός ότι η οργάνωση του HELLUG δείχνει έναν ερασιτεχνισμό (και γιατί όχι στο κάτω, κάτω, αφού είναι το χόμπι μας...). Το αποτέλεσμα όμως ήταν εντυπωσιακό: ένα πολύ όμορφο περίπτερο, με τη φρεσκάδα και την ζωντάνια που χαρακτηρίζει κάθετί που γίνεται εθελοντικά, γεμάτο επισκέπτες ακόμη και σε ώρες που τα άλλα, οργανωμένα περίπτερα ήταν άδεια!
Οι επισκέπτες που πέρασαν από το περίπτερο 15 stand 12 (αυτός ήταν ο χώρος μας) παρατήρησαν ότι οι υπολογιστές που βρίσκονταν εκεί δεν ήταν απλώς διακοσμητικοί. Σχεδόν πάντα, κάποιος έκανε κάτι σε αυτούς. Την μία γινόταν recompile του πηρήνα για να αναγνωρίσει τον video grabber, την άλλη στηνόταν το firewall, την τρίτη κάποιος προσπαθούσε να αναπαράγει το πρόβλημα που είχε ένας λινουξάς επισκέπτης στο γραφείο του για να δωθεί η σωστή λύση. Πολλοί που δεν είχαν παλαιότερη εμπειρία με το linux θέλησαν να δουν πως συμπεριφέρεται στην πράξη και υπήρχαν και μερικοί που βρήκαν την ευκαιρία να μας δείξουν πως χρησιμοποιούν το linux στην δουλειά τους. Από το Σάββατο, οι φωτογραφίες που είχε τραβήξει κάποιος με μία ψηφιακή κάμερα είχαν μεταφερθεί στα μηχανήματα που είχαμε στην έκθεση και στην συνέχεια μπήκαν στον server του συλλόγου, στην διεύθυνση http://www.hellug.gr/infosystem[1] (προσθέθηκαν και άλλες αργότερα). Υπήρχε και η σκέψη να στηθεί ένας Real Server για να μεταδίδουμε στο internet την εικόνα από την κάμερα που βρισκόταν συνδεδεμένη σε ένα από τα μηχανήματά μας, αλλά την τελευταία στιγμή εγκαταλήφθηκε (αν και ο server είχε ήδη στηθεί) γιατί μάλλον θα καταναλώναμε όλο το bandwidth της έκθεσης.
1: http://www.hellug.gr/infosystem
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ήταν ότι στο περίπτερο του HELLUG ο κόσμος σταματούσε για να συζητήσει. Έγιναν ατελείωτες συζητήσεις, άλλες με καθαρά τεχνικό ενδιαφέρον (σχετικά με web servers, δίκτυα κ.λ.) και άλλες με θεωρητικό (ποιό είναι το μέλλον του linux, που πάει η αγορά πληροφορικής και ό,τι άλλο μπορέιτε να φανταστείτε). Νομίζω ότι αυτό ήταν και ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του περιπτέρου μας. Ότι δηλαδή οι άνθρωποι που βρισκόντουσαν μαζεμένοι σε αυτό ήταν άνθρωποι με τεχνογνωσία, πρόθυμοι να την μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Δεν υπήρχε το άγχος της "σωστής" παρουσίας ή της πώλησης, αλλά η όρεξη για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων. Σιγά σιγά χάθηκε και ο διαχωρισμός μεταξύ "εκθετών" και "επισκεπτών": λινουξάδες που δεν ήταν μέλη του hellug παρασυρμένοι από το γενικό κλίμα, έδιναν συμβουλές και βοήθεια σε επισκέπτες!
Η εμπειρία από το προηγούμενο happening που είχε οργανώσει ο σύλλογος έλεγε ότι ενώ είχαμε ένα πολύ σημαντικό αριθμό CDs με linux για να μοιράσουμε στον κόσμο, αν δεν τα δίναμε με μέτρο γρήγορα θα εξαντλούνταν. Έτσι, δεν διαφημίσαμε ότι θα δίναμε τζάμπα CDs και προσπαθούσαμε να δώσουμε μόνο στους επισκέπτες που έδειχναν πραγματικό ενδιαφέρον και να μην τα σκορπίζουμε ανεξέλενκτα. Αυτό μπορεί να κακοφάνηκε σε μερικούς, ο μόνος λόγος όμως ήταν ότι δεν θέλαμε να καταλήξουν τα περιορισμένα κομάτια που είχαμε (και που σε μερικές περιπτώσεις είχαν γραφτεί με προσωπικά έξοδα μελών) στα σκουπίδια, μαζί με τα διαφημιστικά φυλλάδια που μάζευαν οι επισκέπτες από κάθε περίπτερο. Τελικά, όση φειδώ και αν δείξαμε, την Κυριακή το βράδυ (τελευταία μέρα της έκθεσης) δεν είχαμε άλλα CDs να δώσουμε. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι μοιράστηκαν με αυτό τον τρόπο γύρω στα 800 CDs (πλήρως λειτουργικά).
Από τα πράγματα που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας ήταν σίγουρα το bb, το VMWare και τα γραφικά του enlightenment. Το bb είναι ένα demo που δείχνει τις δυνατότητες της βιβλιοθήκης aalib (ASCII Art Libraty) που επιτρέπει να σχεδιάζουμε γραφικά σε text mode χρησιμοποιώντας μόνο χαρακτήρες (ούτε κάν γραφικούς χαρακτήρες όπως έκαναν κάποτε οι προγραμματιστές στα παιχνίδια για DOS). Η aalib δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει βέβαια την υπέροχη κάρτα γραφικών σας με μία οθόνη κειμένου 80x24, αλλά είναι σίγουρα εντυπωσιακό να βλέπει κανείς φράκταλς, φωτογραφίες, dithering, antialising και error diffusion να γίνονται μόνο με γράμματα και αριθμούς διαφορετικής φωτινότητας. Το bb ήταν από τα πράγματα που έκαναν πολλούς να αναλογιστούν τί μπορέι να κάνει ένας ταλαντούχος προγραμματιστής όταν έχει όρεξη, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του hardware. Από την άλλη, το VMWare τραβούσε εύκολα τα βλέματα, αφού δεν είναι και τόσο συνηθισμένο να βλέπει κανείς ένα μέσης κατηγορίας μηχάνημα να τρέχει το KDE, σε ένα παράθυρο να τρέχει Windows NT και σε ένα άλλο να κάνει εγκατάσταση Windows 98!!!
Κάτι που μας ενθουσίασε ως σύλλογο ήταν ότι μερικοί από τους επισκέπτες του περιπτέρου ήρθαν να μας δουν για να λύσουν ειδικά προβλήματα για τα οποία η αγορά δεν μπορούσε να τους δώσει λύση. Χαρακτηριστικά, ένας από τους επισκέπτες μας είπε ότι ένας φίλος του τον συμβούλευσε "αν δεν βρεις άκρη [με το πρόβλημά σου] πήγαινε στους λινουξάδες, αυτοί κάτι θα κάνουν"!!! Αυτό δείχνει κατά την γνώμη μου, ότι σιγά σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του ελεύθερου λογισμικού και ότι αυτό εδραιώνεται ως μια σημαντική εναλλακτική λύση στην συνείδηση των ανθρώπων της πληροφορικής. (Πληροφοριακά, το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε να κάνει με την υποστήριξη πολυτονικών γραμματοσειρών και πληκτρολογίου και η λύση δεν είναι μακριά.)
Η παρουσία μας στην έκθεση δεν είχε σαν στόχο μόνο την επικοινωνία με το "ευρύ κοινό", αλλά και με τους υπόλοιπους εκθέτες. Καταρχήν, έγινε φανερό στους ανθρώπους που στελέχωναν τα γύρω περίπτερα ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό για το linux. Απόδειξη για αυτό ήταν τα (καλοπροαίρετα) σχόλια της μορφής "πώς πάτε, χωράτε στο περίπτερο ή θα εκραγεί;" για τον κόσμο που συνωστιζόταν γύρω από τα μηχανήματα με linux. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι οι δύο τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την πληροφορική που είχαν περίπτερα στην Infosystem99, το PCTV της ΕΤ3 και το five on-line του Alter 5 φιλοξένησαν συνεντεύξεις μελών του HELLUG και παρουσίασαν το περίπτερό μας.
Αρκετές μικρές και μεγάλες εταιρείες (μερικές είναι και στο χρηματιστήριο) μας πλησίασαν και μας είπαν ότι ενδιαφέρονται να πουλήσουν μηχανήματα με linux, και ρώτησαν ή ζήτησαν βοήθεια για τον τρόπο που θα μπορούσαν να παρέχουν υποστήριξη στους λινουξάδες πελάτες τους. Το ενδιαφέρον ήταν γνωστό (ή έστω πολλοί από εμάς το αναμέναμε να εκδηλωθεί αργά ή γρήγορα), αλλά η ζήτηση σε επαγγελματικό επιπεδο για ανθρώπους που να γνωρίζουν καλά το linux ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Υπήρξαν ακόμη και εταιρείες που αναπτύσουν λογισμικό που ενδιαφέρθηκαν για το linux ως πλατφόρμα και συζήτησαν εκτενώς μαζί μας. Ενδιαφέρον ήταν ακόμη, ότι ένα πρόχειρο "σκανάρισμα" στο δίκτυο της έκθεσης αποκάλυψε ότι εκτός από τα μηχανήματα με linux στο περίπτερο του HELLUG και στα Μακεδ��νικά Περιφερειακά υπήρχε και ένα στο περίπτερο της Canon!!! (Και μιας και μιλάμε για σκανάρισμα, είναι απίστευτο το πόσο απροστάτευτα από άποψη δικτυακής ασφάλειας ήταν τα μηχανήματα στα περισσότερα περίπτερα...)
Βέβαια, δεν επισκέφθηκαν μόνο οι άλλοι το περίπτερο του HELLUG, αλλά και οι λινουξάδες τα γειτονικά περίπτερα. Γενικά, τα μέλη του HELLUG που γύριζαν ήταν μάλλον ενας μικρός μπελάς για τους υπόλοιπους εκθέτες, αφού οι ερωτήσεις τους ήταν κατά κανόνα "δύσκολες"... Ε, και όπου υπήρχε πρόκληση, οι ενθουσιώδεις λινουξάδες δεν την άφηναν. Όπως για παράδειγμα ένα PC (με Windows στην αρχή) που είχε την προκλητική ταμπέλα "ΣΒΗΣΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ - ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ" που μετά από μερικές ώρες είχε φορμαριστεί και στην θέση των Windows κάποιοι είχαν εγκαταστήσει Debian Linux! (Την επόμενη μέρα ο εκθέτης είχε εγκαταστήσει πάλι Windows, αλλά η ταμπέλα είχε εξαφανιστεί...). Όλα αυτά όμως έγιναν με καλή διάθεση και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει ο "πήχης" όσον αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και πληροφοριών προς το κοινό.
Οι εντυπώσεις που αποκόμησαν τα μέλη του συλλόγου από την παρουσία τους στην Infosystem99 νομίζω ότι είναι στο σύνολό τους θετικές: βρεθήκαμε για μία ακόμη φορά όλοι (έστω αρκετοί) μαζί, γνωρίσαμε ανθρώπους που ασχολούνται με το linux αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν επικοινωνήσει μαζί μας και προσφέραμε σε πάρα πολλούς άλλους την ευκαιρία να γνωρίσουν το linux και την φιλοσοφία του. Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να δείξουμε στις εταιρείες πληροφορικής ότι το linux είναι ένας χώρος που έχει ενδιαφέρον από άποψη αγοράς αλλά και ως πλατφορμα ανάπτυξης λογισμικού. Και τέλος, περάσαμε καλά στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη!