💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 01 › 01_editorial › index.gmi captured on 2024-02-05 at 09:52:13. Gemini links have been rewritten to link to archived content
View Raw
More Information
-=-=-=-=-=-=-
Editorial
Μιχάλης Καμπριάνης
Ιαν 1998
Καλώς ορίσατε στο Magaz, το πρώτο (νομίζουμε) ελληνικό on-line* Linux περιοδικό.*
Αυτό δεν είναι ένα γράμμα του εκδότη, γιατί αυτό το περιοδικό δεν έχει εκδότη :-) Είναι μία αναφορά, μία πρόκληση - πρόσκληση. Ας τα πιάσουμε όμως με τη σειρά:
- Αρκετοί στο παρελθόν έκαναν πολλές προσπάθειες για χρήση ελληνικών στην κονσόλα και στα X-Windows. Ξέρω ότι είναι πάνω από 5 τα άτομα που ασχολήθηκαν με αυτό, και γι' αυτό δεν θα αναφέρω ονόματα, από το φόβο μην ξεχάσω ή/και υποβιβάσω κανέναν.
- Στις αρχές του 1997, δημιουργήθηκε η linux-greek-users στο argeas.argos.hol.gr[1]. από τον Ι. Ιωάννου[2]. Μία mailing list με σκοπό να μαζέψει τους Έλληνες χρήστες του Linux σε μία κοινότητα. Μία κοινότητα που ο ένας θα βοηθούσε τον άλλο και όλοι μαζί θα προσπαθούσαν να λύσουν κοινά (ή όχι και τόσο κοινά) προβλήματα. Με τη βοήθεια των παλαιοτέρων και αυτών που είχαν περισσότερες γνώσεις, πολλοί από μας καταφέραμε να δούμε ότι το Linux δεν είναι απάνθρωπο, και ο χρήστης του Linux δεν είναι απομονωμένος.
- Το καλοκαίρι του 1997 ξεκίνησε η μετάφραση του Linux-FAQ και πολλών HOWTOs στα ελληνικά, με συντονιστή το Φώτη Γεωργάτο[3].
- Κάπου στις αρχές του χειμώνα ξεκίνησε, από τον Παναγιώτη Βρυώνη[4] η ελληνικοποίηση του KDE, ενός γραφικού περιβάλλοντος για Linux. Παρουσίασή του θα υπάρχει σε ένα από τα υπόλοιπα τεύχη.
- Το Δεκέμβριο του 1997, δημιουργήθηκε το Linux.gr[5] ένα website το οποίο θα παρουσίαζε τα Linux-related resources στην Ελλάδα. Ευκολότερη πρόσβαση στον αρχάριο. Ευκολότερο να βρεις τη σελίδα, παρά τη mailing list.
- Τώρα, ήρθε ο καιρός για ένα περιοδικό. Ένα newsletter με νέα, ειδήσεις, αναλύσεις, συμβουλές, χιούμορ και ότι άλλο χωράει στην ιδέα ενός περιοδικού "παρέας". Το περιοδικό που διαβάζετε τώρα, δεν έχει αρθρογράφους, δεν έχει εκδότες, δεν έχει έσοδα και έξοδα, δεν έχει σκοπιμότητες. Είναι μία κατάθεση ψυχής, μία πίεση του ελεύθερου χρόνου, όποιου ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην ιδέα του Linux.
1: http://argeas.argos.hol.gr
2: mailto:roryt@hol.gr
3: mailto:gef@ceid.upatras.gr
4: mailto:vrypan@hol.gr
5: http://www.linux.gr
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στη λίστα, και σταθεροποιήθηκε σε ένα cafe στην Αθήνα. Μέσα από το περιοδικό θα παρουσιαστούν εν καιρώ όλες οι προσπάθειες για "Ελληνικό Linux". Όλες αυτές οι αξιόλογες προσπάθειες, οι οποίες αποδόσανε, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, όλες όμως βάλανε το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη του Linux. Σας προκαλούμε - προσκαλούμε, όλους, να βοηθήσετε όσο μπορείτε, στην ανάπτυξη του περιοδικού, καθώς και σε όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη και διάδοση του Linux. Συχνά πυκνά θα βλέπετε μέσα στις "σελίδες" του περιοδικού, προσκλήσεις βοήθειας σε διάφορα on-going projects. Μην τις αγνοήσετε. Όλα ξεκίνησαν από χόμπυ και φιλότιμο. Αν χαθούν αυτά θα χαθεί και η ουσία. Θα μας ξαναδιαβάσετε, και ελπίζουμε να σας διαβάσουμε και εμείς, σε ένα από τα επόμενα τεύχη.
Δεχόμαστε παρατηρήσεις, άρθρα, σχέδια, ιδέες, κριτική (αλλά μόνο καλόπιστη) και ότι άλλο έρθει στο μυαλό σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Magaz[6].
6: mailto:magaz@linux.gr
Αρχική Σελίδα