💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2022-11-29_fedi_fungi captured on 2024-02-05 at 09:43:33. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
No cal portar molt de temps a la Fedi per adonar-se que no es comunica igual que als mitjans asocials corporatius. L'absència de publicitat agressiva i d'algoritmes que t'endrecen les publicacions, juntament amb un to generalment amigable i comunitari són de les coses que més remarquen les persones nouvingudes.
D'altra banda, observo que hi ha noves incorporacions que, acostumades a la comunicació publicitària, esperen "la publicació del dia", alguna cosa que tingui ressò i del que tothom opina. I, fins i tot, algunes es decepcionen perquè esperen publicacions amb milers d'impulsos i poder fer citacions.
No sé si serà un novembre etern però està sent molt interessant aquesta darrera onada.
Algunes eines fediversals permeten les citacions però altres no tenen aquesta funcionalitat per disseny, per evitar assetjaments, perquè a mitjans privatius se n'ha fet mal ús. Igualment, a manca de funcionalitat, es pot citar altrament: fent una publicació que inclogui l'enllaç a una altra publicació. Perquè si volem fer una cosa, la farem igual. La qüestió, aquí, és la intenció.
No és el mateix citar a algú per alimentar un debat constructiu que citar per riure's d'algú a les seves esquenes. Si participés d'un node amb citacions, potser demanaria que se n'especifiqués l'ús als acords de convivència. Igualment, com realment no cal la funcionalitat tècnica perquè es pot fer manual, seria una mesura preventiva explicitar una política de citacions amb intencionalitat positiva, diguem.
Si es volen visibilitzar temes s'usen les etiquetes, però la publicació del dia com a tal, que jo sàpiga, no existeix. Cada node pot tenir les seves tendències (si en té) i cada federada és un món. A més, per disseny, a la nostra línia de temps només veiem alguns comentaris, impulsos i favorits d'una publicació en concret. Però si anem a la publicació al seu propi node trobem que n'hi ha moltes més que a tu, d'entrada, no se't mostren quan veus la publicació a la teva línia de temps. I aquest clic afegit és un dels motius pels quals hi ha gent que titlla a la Fedi d'anti-viral.
Però així també s'evita una viralitat basada en la numerologia, és a dir, que impulsem publicacions simplement perquè altres també les impulsen. Si bé es frena una viralitat compulsiva, també és cert que sí que hi ha publicacions molt compartides però que es difonen altrament, d'una forma més profunda i eficient, paradoxalment, d'una manera més silenciosa. Perquè no per cridar més la gent t'escolta més, o almenys és el que penso... Costa d'explicar amb paraules aquesta propagació fediversal i és per això que tota analogia és benvinguda.
Sempre penso en els mitjans asocials corporatius com un lloc on vas i treus el megàfon. Però amb els algoritmes per allà circulant, doncs sembla que la majoria dels mortals prediquen al desert.
Algunes persones, en aquests dies d'onada, han estat analitzant el seu impacte numerològic en un mitjà i l'altre (Tuiter i Mastodon, principalment). I vàries persones remarcaven el mateix: algunes publicacions que elles fan a les privatives no arriben a les seves seguidores i totes les publicacions que fan a les lliures sí arriben i en ordre cronològic. A més, destaquen que hi ha més interacció en forma de comentaris a les lliures que a les privatives tot i, sovint, tenir menys seguidores a les lliures que a les privatives. I trobo que és molt ric quan els comentaris vénen de nodes diversos o quan generen algun altre tipus de contingut, com el malentès que vam tenir amb en Rafa :)
De malentendido musical a canción original
Què té més valor? Què és més social? Mil persones que apreten un botó o algunes poques que conversen i, de rebot, creen nous continguts recíprocs? Jo ho tinc molt clar i per això passo de numerologies que distorsionen la realitat i malmeten la salut mental.
En relació amb això del megàfon i l'opinió pública, val la pena veure la presentació d'en Erwin Ernst Steinhammer, que al 2019 era estudiant de ciències polítiques i exposava a la primera ActivityPub Conference: "L'esfera pública digital: de plataformes tancades a la Fedivers". El primer vídeo és el de la xerrada i el segon és per respondre preguntes. Desafortunadament només és en anglès i no tenen transcripció ni subtítols.
Digital public sphere - From gated platforms to the fediverse
Q&A Digital public sphere - From gated platforms to the fediverse
Agraeixo enormement la següent publicació perquè explica molt gràficament el tipus de propagació comunicativa fediversal:
Posts on here don't go viral, they go fungal, because the Fediverse is like the mycelium of mushrooms.
Aquí les publicacions no són virals, són fúngiques, perquè la Fedivers és com el miceli dels bolets.
Impecable! Em trec el barret :)
Certament, a la Fedi les publicacions no són virals, són fúngiques. Enlloc d'un encostipat que ens anem encomanant cada cop que publiquem, cada node és com una mena de racó al bosc amb els seus boletets. I a través de la seva interrelació, de les seves arrels, es comuniquen més profunda i eficientment, encara que no es vegi a simple vista perquè van sota terra. Més que mai, visca l'underground, hehe.
A més, fa gràcia perquè la pròpia publicació és fúngica. Arriba a molts racons de la Fedi però sense que ningú hagi de treure el megàfon, diguem. Quantitativament ho podem mesurar ràpid: a la meva línia de temps, a dia d'avui, té set impulsos, cap favorit i tres comentaris. Si vaig a la publicació al propi node, trobo 525 impulsos, 952 favorits i una trentena de comentaris. O sigui, que dedueixo que he impulsat el contingut perquè trobo que és una molt bona aportació a compartir, i no pas per numerologia vírica.
Suposo que algun dia hi haurà papers científics que ho expliquin. Papers decents, diguem... Que recullen les dades amb consentiment explícit. De moment, n'hi ha alguns que interpreten el que volen i després les fedizens els hi han d'escriure cartes obertes perquè eliminin i corregeixen les malinterpretacions. Però això ja és un altre tema del que algun dia m'agradaria parlar. Igualment, aquí deixo els papers acadèmics sobre la Fedi que he anat col·leccionant:
En fi, llarga vida a la propagació fúngica fediversal :)