💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2015-11-06_uocscratch_1 captured on 2024-02-05 at 10:03:44. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

UOCscratch 1. IntroducciĂł a Scratch

Aquest és el tercer curs d’Scratch que faig en poc més d’un mes i es titula “Programación para todos con Scratch”. Des de finals de setembre i durant tot el mes d’octubre, he estat fet dos cursos simultàniament: #MoocBot de l’INTEF i el curs *Pensamiento computacional en la escuela* de la Universitat del País Basc. Scratch està a l’ordre del dia :) I jo que me n’alegro molt!

Aquest nou curs, que va arrencar el dilluns 2 de novembre, ha estat organitzat pel Grup Inventa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Els curs té 5 mòduls:

1. IntroducciĂł a Scratch[1]

2. Blocs bĂ sics[2]

3. Blocs avançats[3]

Videojoc amb Scratch[4]

4. Alternatives a Scratch[5]

5. InteracciĂł i mĂłn fĂ­sic[6]

1: /blog/2015-11-06_uocscratch_1/index.html

2: /blog/2015-11-13_uocscratch_2/index.html

3: /blog/2015-11-20_uocscratch_3/index.html

4: /blog/2015-11-22_uocscratch_videojoc/index.html

5: /blog/2015-11-27_uocscratch_4/index.html

6: /blog/2015-12-09_uocscratch_5/index.html

La primera setmana ens aproparem a conceptes com el pensament computacional o el construccionisme i se’ns presentaran eines amigables que faciliten la posada en pràctica de la programació.

IntroducciĂł a Scratch

Scratch és un entorn d’aprenentatge molt amigable que té per objectiu introduir a la programació. Si bé va ser inicialment creat per a infants de 6 a 16 anys, pot ser usat per qualsevol personeta que vulgui aprendre a programar tot creant jocs o animacions.

Per conèixer millor Scratch, proposen un parell de vídeos: ¿Qué es Scratch? i la Presentació del curs. L’eina, que avui compta amb 11 milions de projectes compartits per uns 6 milions d’usuaris arreu del món, va ser ideada al 2007 per investigadors encapçalats per Mitchel Resnik al Grup Lifelong Kindergarden del Massachusetts Institut of Technology (MIT).

L’actual versió és la 2.0, disponible des del desembre de 2014. Destaca d’Scratch:

Alguns dels principals objectius d’Scratch (o d’eines similars) són:

El pensament computacional al currĂ­culum

En aquest apartat descobrirem les iniciatives extraescolars que estan ajudant a difondre l’ús del pensament computacional en els infants. Tirant d’hemeroteca, se’ns comparteixen aquests articles:

Iniciatives d’aquí i d’allà:

La intenció d’aquestes iniciatives és que s’integri el pensament computacional al currículum educatiu. Alguns paísos, com Estonia o Anglaterra, ja han fet aquest pas. Aquí una captura del vídeo del curs on s’exposa, per paísos -i a nivell mundial-, la vinculació de la programació al currículum escolar.

A nivell europeu, també s’hi treballa. Es necessiten programadors i hi ha feines especialitzades, com aquesta, que tenen molta demanda. Hi ha un 8% de llocs de treball que ni tan sols queden coberts, alguns per la manca d’especialització… Com es veu a la següent imatge, però, hi ha molts paísos europeus que ja l’han incorporada i molts que l’incorporaran aviat.

A Espanya, Navarra és la comunitat autònoma més avançada en el tema: s’ensenya programació des d’aquest any escolar 2014/1015 als alumnes de 4rt i 5è de primària. A la comunitat de Madrid s’anuncia una assignatura de programació per als estudiants de secundària. A Catalunya s’ha creat una assignatura a 4rt de secundària en la que els alumnes creen apps amb App Inventor (una mena d’Scratch -funciona amb blocs- però per programar aplicacions mòbils).

Scratch i el pensament computacional

Scratch és una molt bona eina per introduir-se al món de la programació. Es basa en blocs gràfics de programació que representen ordres i rutines. Aquests blocs s’enllacen entre ells com peces de trencaclosques. El llenguatge que utilitza és molt gramaticalitzat.

Les ordres són coses com: “Quan es premi la bandera verda” (aquesta sempre és l’ordre que dóna el “Play” al projecte i és de color marró i porta un caputxó perquè indica un esdeveniment) “mou-te 10 passes” (aquesta seria una ordre de color blau fosc, relacionada amb la mobilitat del “Personatge”).

Scratch està en molts idiomes, català inclòs, ara bé, jo fa dies que vaig amb la versió anglesa perquè no em canvia a català…Aix…no sé si sóc jo o Scratch. Concluim, però , que l’eina es presenta com un entorn amigable que aconsegueix introduir a la programació sense tocar ni una sola línia de codi.

Antecedents de Scratch

Al 2007 neixia Scratch al laboratori Media Lab del MIT. Els antecedents més immediats els trobem a Logo i a Squeak, eines tecnològiques per aprendre a programar que es basen en els principis construccionistes de Piaget (i al vídeo han dit un altre nom que no he entès…) . Aquestes teories van ser acollides per Seymour Papert, que dins el MIT, creava, al 1967, el llenguatge Logo, on els infants podien aprendre a programar amb una tortugueta.

Col·laborador de Papert, Alan Kay (pare del llenguatge orientat a objectes) creava al 1996 Squeak. E-toys és un dels seus entorns més coneguts. Aquí el logo d’Squeak i Scratch també és un gat :)

Alternatives a Scratch

També es destaquen alguns eines destinades al món animat:

IntroducciĂł a l'entorn de programaciĂł de Scratch

Les creacions a Scratch es diuen projectes. Els pots compartir o no, com tu vulguis. Ara bé, si no els comparteixes no estan visibles. Els elements de la pàgina d’usuari són:

Els blocs de programació són de colors per facilitar-ne la busca. Alguns són operadors (els verds), alguns enceten esdeveniments (els marrons), alguns són sensors (els blau clar), etc. Les peces encaixen entre elles com un trencaclosques però perquè funcioni un projecte, la seqüència de la sintaxi gramatical dels blocs ha de tenir sentit.

Scratch accepta extensions com Scratch for Arduino o Lego We Do que fan que amb els blocs d’Scratch es puguin programar robots o plaques electròniques. Aquí deixo el vídeo relacionat amb la introducció a l’entorn d’Scratch:

Activitat no avaluable

A més del temari, tenim deures :) Una activitat no avaluable que consisteix en trastejar les 12 Scratch Cards i anar-se familiaritzant amb l’entorn i el funcionament d’Scratch. Em feia mandreta fer-les una per una i he creat un projecte on hi són totes. He intentat fer-lo senzill però sí que és un pas més a les simples ordres cada carta. Aviam si m’explico…

El projecte, diguem, està construït des de la variable “Fons”, que porta la batuta. Cada Scratch Card del projecte està representada per un “Sprite” o “Personatge”. Dins la programació de cadascun, a més dels blocs de la carta original, trobarem altres blocs, com el que fa referència a al fons. Si hi ha tal fons X, el personatge farà el que tingui programat i si nó, s’amagarà. Amb això, farem que només es mostri aquell personatge i el seu codi si el fons correspon al de la carta.

Scratch Cards (en catalĂ )

Activitat avaluable

L’activitat avaluable que consisteix en crear un petit programa combinant Scratch Cards. Amb condicions, però…

Joc PirĂ mide de Maslow