💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2013-10-30_videojocs_aprenentatge_2 captured on 2024-02-05 at 10:14:43. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Per a qui vulgui seguir el MOOC de Coursera “Video Games & Learning” (Videojocs i aprenentatge), aquà en resumeixo aquesta segona setmana del curs. En total, dura 6 setmanes, és en anglès i es recomana dedicar-hi de 4 a 6 hores setmanals.
Aquesta segona part del curs ens presenta la part tècnica dels videjocs com a experiència dissenyada. Veurem com es conceben i creen els jocs des de la perspectiva de dissenyadors de videojocs i altres experts sobre el tema. DesprĂ©s de la introducciĂł, la primera part de continguts consta de 6 vĂdeos i, a mĂ©s d’un dels professors del curs, Kurt Squire, exposen tambĂ© Brian Pelletier, Scot Osterweil, David Gagnon, Liz Lawley i Andy Phelps. A la segona part del contingut d’aquesta setmana, trobem 3 vĂdeos mĂ©s de James Paul Gee parlant sobre els 13 principis de la cultura del joc en l’aprenentatge.
Com a material addicional se’ns presenta una infografĂa titulada “Games for Impact” i un assaig de Kurt Squire sobre From Content to Context: Video Games as Designed Experiences“.
Després d’una breu introducció i valoració de la primera setmana del curs, Kurt Squire ens presenta a Brian Pelletier, dissenyador de videojocs.
Pelletier ens parla de tres conceptes que tenen a veure amb les fases de creació d’un videojoc:
1. El concepte: quin és l’objectiu?, quina és l’audiència?
L’estètica, evidentment, també és molt important: ha de ser atractiu visualment i agradar a diferents tipus de persones perquè es vol captar el mà xim de jugadors possible. Comenta Pelletier que per afegir valor al joc, s’ha d’utilitzar el poder visual per comunicar contingut i on el disseny sigui neutre, inclusiu en gènere, és a dir, que agradi tant a nois com a noies. També són factors a tenir en compte en aquesta primigènia fase del concepte el fet d’experimentar i provar jocs amb una audiència determinada i, sobretot, treballar estretament amb els experts en contingut.
2. El disseny: en què consisteix el joc? Una de les claus dels jocs és casar les mecà niques del joc amb una trama narrativa sobre una història particular. La dificultat és crear la naturalitat i el “flow” necessari per tal que s’aprenguin coneixements mitjantçant la pròpia dinà mica del joc i no necessà riament passant proves o nivells.
3. El prototip: provar-lo en fase simple.
Després de la intervenció del dissenyador, Squire ens parla de l’exemple d’un joc anomenat “Citizen Science“. Suposa que ets un nen de 12 anys que té la missió de salvar el llac Mendota, un llac de Wisconsin que, d’aquà uns anys, a causa dels sediments acumulats, acabarà desapareixent.
El joc combina molts elements que van més enllà del joc escapista, com la limnologia, és a dir, una branca de l’ecologia que estudia ecosistemes aquà tics, tot i que els conceptes que es deriven del joc també són aplicables en altres terrenys com deserts o boscos. D’altra banda, el joc també inspira la col·laboració ciutadana i la consciència ecològica.
El tercer en exposar en aquesta segona setmana va ser Scot Osterwiel, co-dissenyador del jocs “Logical Journal of the Zoombinis“. Remarca que és molt important fer un test del joc primer i observar els jugadors.
El quart expert que va exposar va ser David Gagnon. Els videojocs sĂłn ja part de la nostra cultura i la reflexen.
La cinquena ponència va ser a cà rrec d’Elisabeth Lawley que parla del control i de la personalització dels jocs. Conclou que els adults, a la vida real, tenen control sobre comprar o no una casa o prendre decisions de gran pes. Tot i que els adolescents no poden prendre aquest tipus de decisions a la vida real, sà ho poden fer en un joc com “Second Life” i, en aquest sentit, tenen més control sobre la seva vida virtual que sobre la real.
Una sisena intervenció va ser la d’Andy Phelps. Ens parla que fa pocs anys que es treballa “seriosament” en la idea dels jocs i l’aprenentatge. Que els jocs són una manera molt poderosa de interacció ja que permet la interactuació de diferents disciplines.
Als tres Ăşltims vĂdeos de la setmana, James Paul Gee ens presenta tres mĂ©s dels seus principis: el segon, Customization; el novè, Fish Tanks i el desè, Sandboxes. Customization parla de la personalitzaciĂł. Segons Gee, els bons jocs permeten personalitzar els personatges.
El segon dels vĂdeos de James Paul Gee ens parla del que anomena Fisk Tank (peixera): el seu novè principi. Quan hem de resoldre un problema hem de parlar de complexitat. Els jocs, com s’estructuren en nivells, ajuden a resoldre aquesta complexitat en la resoluciĂł de problemes difĂcils.
Un vĂdeo presenta al curs el desè principi de Gee però, al principi del vĂdeo, Gee es refereix a ell com el sisè. L’anomena Sand Box, capsa de sorra, per fer una analogia amb l’espai on els infants estan segurs, juguen, proven coses i es diverteixen; on realment poden explorar i aprendre. AixĂ veu James Paul Gee els videojocs, una oportunitat per aprendre jugant.