💾 Archived View for magaz.hellug.gr › 25 › 01_editorial › index.gmi captured on 2024-02-05 at 09:37:53. Gemini links have been rewritten to link to archived content
-=-=-=-=-=-=-
Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης(mailto:papas@hellug.gr) Ιουλ 2000
Καλώς ορίσατε στο magaz, τεύχος παραλαβής (ωχ!).
Και νάμαι λοιπόν από αυτή τη θέση, μια θέση που φέρει ένα σωρό ευθύνες. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και του Μιχάλη. Εξάλλου, πως να μη νοιώθω γεμάτος ευθύνες όταν στο προηγούμενο editorial ο Μιχάλης με παρουσίασε σαν τον super αρθρογράφο και linuxa και ξέρω γω τι άλλο;
Τέλος πάντων, ας μπούμε στα θέματά μας τώρα.
Σε αυτό το τεύχος έχουμε ένα άρθρο από τον DJ Art[1] που αποτελεί μετάφαση του the html hell page ( http://www.tuxedo.org/~esr/html-hell.html[2] ) του Eric S. Raymond[3] , και το οποίο είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα έπρεπε να το διαβάσουν και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους περί html design.
2: http://www.tuxedo.org/~esr/html-hell.html
Επίσης, διαβάστε τη συνέχεια για την xbasic, ένα άρθρο του Κώστα Τσακάλογλου[4]. Αν έχετε παραλείψει να διαβάσετε στο προηγούμενο τεύχος το άρθρο για την xbasic διαβάστε το εδώ[5].
Σε αυτό το τεύχος, επίσης, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες στον ηλεκτρονικό τύπο για τα δεδομένα της Ελλάδας :) Αναφέρομαι στην συνέντευξη που ο παλιός αρχισυντάκτης του magaz Καμπριάνης Μιχάλης[6] πήρε από τον πρόεδρο του OSI (Open Source Initative), τον Eric Raymond ( http://www.tuxedo.org/~esr/[7] )
7: http://www.tuxedo.org/~esr/
Ένα άρθρο από τον παλιό (και μη εξαιρετέο) αρθρογράφο μας, τον Θρασύβουλο Κοτσιφάκη[8]), που μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι επέστρεψε στα πάτρια εδάφη (Χανιά) και φυσικά δε μας ξέχασε εμάς εδώ στο magaz :). Το άρθρο καταπιάνεται με μια σουίτα πρωτοκόλλων που όλα μαζί απαρτίζουν το γνωστό σε όλους μας TCP/IP (Transfer Control Protocol/Internet Protocol). Όπως είναι αυτονόητο, δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε linux, μια και το TCP/IP είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο και χρησιμοποιείται από όλα τα λειτουργικά. Είναι πάντως μια φοβερά καλή εισαγωγή στον κόσμο των πρωτοκόλλων, και οι αρχάριοι θα το εκτιμήσουν πολύ, αφού εξηγεί με απλά λόγια τα κυριότερα χαρακτηριστικά του TCP/IP.
Να συμπληρώσω επίσης ότι πλέον κυκλοφορεί ένα έντυπο περιοδικό στο χώρο του linux, το dilima (dilima is a linux magazine, κλασική περίπτωση κυκλικής αναφοράς). Και εκεί και εδώ, στο magaz, πολλοί από τους αρθρογράφους είναι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ανταγωνιστές (μια και κάτι τέτοιο θα με έκανε αντίπαλο με τον εαυτό μου, και δόξα το Θεό, τέτοιου είδους ανησυχίες δεν έχω), και αυτό να σημειωθεί γιατί δε γουστάρουμε να δημιουργηθούν αντιπαλότητες κ.λπ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι εμείς (ως magaz) δεν απειλούμαστε από κανένα, και φυσικά το dilima δεν απειλείται από εμάς. Όσοι είναι να διαβάσουν το magaz θα το διαβάσουν σίγουρα γιατί και τζαμπέ είναι, και ότι ώρα γουστάρεις το βρίσκεις, και διαφημίσεις δεν έχει, και δεν πιάνει και χώρο στο γραφείο. Από την άλλη, όποιος γουστάρει να πάρει το dilima θα το πάρει γιατί μπορεί να μη γουστάρει να είναι online ή μπορεί να το θέλει τυπωμένο, ή να έχει κάποιο άλλο λόγο. Άντε τώρα... (α, και αν δεν βλέπετε στην λέξη``Άντε'' το Α το τονούμενο, γυρίστε την κωδικοσελίδα σας σε iso8859-7. ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΗ DEFAULT!!!)
Η ψηφοφορία αυτού του τεύχους, αναφέρεται στη μορφή του magaz. Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε[9] για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε (όσο μπορούμε και εμείς) το περιεχόμενο του περιοδικού ώστε να ανταποκρίνεται στις ``αναγνωστικές'' σας ανάγκες :)
Τέλος, θα ήθελα να ξέρετε ότι εγώ σαν Βαγγέλης από τη θέση του αρχισυντάκτη θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε αυτό το e-zine που με τόσο κόπο καταφέραμε να στήσουμε να συνεχίσει την καλή του παρουσία, και να συνεχίζει να αποτελεί πηγή πληροφόρησης για τους χρήστες του Linux στην Ελλάδα.
Καλή ανάγνωση, και μην ξεχνάτε, μπορείτε να κατεβάσετε όλο το τεύχος πατώντας εδώ