💾 Archived View for gemlog.gamifi.cat › glog › 2021-03-15_g1_miniguia_1.gmi captured on 2023-09-28 at 15:46:29. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2021-11-30)
-=-=-=-=-=-=-
En tres parts: preliminars; introducció i funcionament; i participació, llicència, responsabilitats i altres informacions. L'objectiu d'aquest document és informar sobre la moneda lliure i facilitar la participació a la Ğ1 (jun, juna, lluna).
Continguts:
La moneda és un invent humà: una eina que fem servir els humans per intercanviar productes i serveis. I tot invent arrenca amb una idea, una abstracció. I qui governa la idea, governa l'invent.
La moneda, en realitat, és confiança: un acord entre les persones que li donen valor usant-la. I quan hi ha molta confiança, no cal ni moneda perquè es poden fer intercanvis directes. A l'antiguitat es feien servir petxines enlloc de monedes i, ara, béns intangibles, com el Bitcoin i altres criptomonedes. També existeixen monedes socials, que en paper o en digital, conviuen amb moneda FIAT.
Les monedes FIAT[1] (euro, dòlar, etc.) són monedes imposades pels estats. A ningú li demanen si vol fer servir aquestes monedes: vénen per defecte al sistema imperant. La problemàtica, en realitat, és la seva creació.
Fins als anys 70, la moneda anava vinculada amb el "patró or" i hi havia certa equivalència entre l'or que es tenia i el diner que s'emetia. Però a partir dels 70 la cosa va canviar: des de llavors, són els bancs (empreses privades) qui tenen l'autoritat per crear moneda. I la creen en base al deute, que és como una bola de neu que creix i creix, i que sempre esclafa a algú... Les crisis econòmiques són cícliques i sempre acaben empobrint les més pobres i enriquint les més riques.
Conclusió: la creació monetària de les monedes FIAT és un problema generalitzat que crea desigualtats.
Pel·lícula: El miracle de Worgl (VOSC)
Internet i les seves tecnologies digitals, ens han permès fer un salt quàntic en qüestió d'abstraccions, és a dir, que a partir de béns intangibles com els protocols o les llicències o els programaris, podem comunicar "de tu a tu" a gran escala, tant per enviar un correu electrònic com per fer transaccions monetàries.
Des del 2008, arrel de l'invent del Bitcoin (la primera moneda d'Internet o descentralitzada) s'han anat creant altres monedes digitals, normalment especulatives i que tenen el seu propi mercat bursàtil. I amb segons quins invents (el cinema, els videojocs, bitcoin...) sovint passa una mica el mateix: es comencen demonitzant per les èlits a través dels seus mitjans d'informació afins.
Però només fins que el capitalisme i les seves indústries (culturals, financeres) es prenen el temps de fagocitar la tecnologia en qüestió i fer-se-la seva. Per blanquejar la tecnologia abans demonitzada, simplement es canvia el nom: si abans deiem que Bitcoin era el dimoni, ara batejem la cosa com a "blockchain" (cadena de blocs), i ara sí que ja es pot parlar de les bondats de la descentralització econòmica, però si es fa des dels bancs, que usen aquestes tecnologies i les venen com a servei.
En general, a les escoles no s'explica com es creen els diners. Però hi ha entitats financeres que intenten colar-se a continguts escolars perquè l'alumnat aprengui a demanar un crèdit i fer inversions. Així que és normal que a poques persones se'ls hi ocorri posar el qüestió el sistema financer i la seva creació monetària. Però n'hi ha que no només posen en qüestió el sistema, a més, se n'inventen un de nou i el posen en pràctica.
Conclusió: el protocol del Bitcoin ha possibilitat fer transaccions digitals segures a través de la criptografia i, com és coneixement lliure, cadascú ha pogut adaptar la tecnologia al seu gust. Els bancs han creat serveis perquè puguis pagar amb el telèfon intel·ligent, i altres persones han creat una criptomoneda que, a diferència de Bitcoin i la resta coneguda, és més ecològica, cooperativa i humana, la moneda lliure Ğ1.