💾 Archived View for gemlog.gamifi.cat › glog › 2021-03-15_g1_miniguia_2.gmi captured on 2023-07-22 at 16:42:36. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2021-12-04)
-=-=-=-=-=-=-
Part 2 de 3.
La moneda lliure és un invent que, com qualsevol moneda alternativa uses si vols, ningú t'hi obliga. Però a diferència de les monedes alternatives conegudes (bitcoin, rec, faircoin, monedes socials, locals, etc.) és una moneda que creen les persones amb la seva simple existència, i és per això que es basa en la confiança entre les persones que l'usen.
La Ğ1 és la primera moneda lliure i, tècnicament, és la primera posada en pràctica de la Teoria Relativa de la Moneda (TRM), per Stéphane Laborde. Aquesta teoria respòn a la pregunta "Com podem fer que cada individu, indistingiblement d'on i quan hagi nascut, sigui igual a tots els altres en quant a la creació monetària?". Segons la TRM, l'economia tindria quatre llibertats que s'inspiren de les quatre lliberats del programari, per Richard Stallman.
Llibertats del programari:
Llibertats del programari - en
Llibertats de l'economia:
Imagina un món on totes les persones que hi viuen generen recursos pel simple fet d'existir i de forma igualitària, independentment de la seva força de treball o pedigrí. Un món on pots triar la moneda que vols, pots accedir a recursos, pots crear el que vulguis i posar-li el valor que creguis convenient. I a més, tens la llibertat d'intercanviar com s'acordi, amb moneda o fins i tot, sense. I si bé sembla utòpic, ja està passant.
Més info:
Vídeo: La moneda libre (sin tapujos)
Article: Descobrir la Moneda Lliure
Vídeo: Charla de @kapis sobre la Moneda Libre
La moneda lliure Ğ1 es basa en la creació [1] d'un Dividend Universal (DU) [2]. Aquesta creació és possible amb l'existència humana, és a dir, que pel simple fet d'existir, tens dret a cocrear moneda. Per fer possible la cocreació descentralitzadament, sense cap entitat central com els bancs, la Ğ1 fa ús de la criptografia i és per això que és una moneda digital o criptomoneda.
Un DU no és una renda universal. La renda es reparteix des d'una institució i el DU es cocrea per existència humana. I és per això que el més important és garantir una xarxa de confiança [3].
[2] Entendre el Dividend Universal
[3] Entendre la xarxa de confiança
A la Ğ1, la confiança té una triple vessant: matemàtica, tècnica i humana. En la part tècnica, -que es basa en una teoria matemàtica-, la Ğ1 confia en la tecnologia de cadenes de blocs i estableix certes regles en la seva codificació per gestionar les certificacions humanes. La part més humana és la de la confiança entre les persones que se certifiquen, i que accepten la llicència de la Ğ1.
Aquesta llicència són les normes de participació bàsiques i es detallen més endavant. Per introduir-la, podem dir ràpidament que es basa en que només hi ha un sol compte per persona, que coneixem a qui certifiquem i ens assegurem que hagin entès la llicència. Així com informar de comptes falsos.
Tant el sistema financer tradicional com l'emergent mercat de les criptomonedes tenen despeses energètiques importants. Al principi, tothom podia minar bitcoins des del seu ordinador, però amb l'augment de l'ús també ha augmentat la dificultat de càlcul i, amb ella, la necessitat de màquines cada cop més potents per mantenir el sistema. A dia d'avui, només poden minar Bitcoin màquines amb gran capacitat de computació.
Però a la moneda lliure Ğ1, tothom qui ho vulgui, membre cocreadora de moneda o no, pot muntar un servidor Duniter que faci de node per reforçar la xarxa de la moneda lliure Ğ1. Els nodes s'ajuden a possibilitar els càlculs i forjar les transaccions a la cadena de blocs. No competeixen, és més, si un node ha creat un bloc es retira de la forja perquè un altre node creï el següent. I com cooperen, la despesa energètica és menor que la dels altres sistemes coneguts.
Més info:
Per entendre millor la creació monetària central de la FIAT i la cocreació monetària descentralitzada de la Ğ1, és molt recomanable participar d'una partida del joc Ğeconomicus. Aquest joc té tres parts: en una primera part, es juga amb moneda FIAT i hi ha un banc central que crea i distribueix la moneda tal com ho fan els bancs avui dia, en base al deute.
En una segona part, es juga amb moneda lliure Ğ1 i el banc se substitueix per una cadena de blocs que crea la moneda en funció de les humanes que hi participen. Com al joc es van recollint dades, a la tercera part s'analitzen aquestes dades i es recullen les impressions de les participants. El joc té una durada d'unes 3-4 hores.
Més info:
Materials sobre Ğeconomicus. Versió catalana-Galuel
Ğeconomicus en francès. Versió original
Següent entrada de la miniguia