💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2016-03-19_societat_lliure_8 captured on 2023-07-10 at 13:47:04. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Si a la primera part de les llicències s’introduïen els conceptes de Copyright i Copyleft, en aquesta segona part del curs per a construir una societat digital lliure, veurem un tipus de llicència de software anomenada AGPL.
La llicència de GNU és GPL (General Public License) i és Copyleft, garantint les quatre llibertats del software. Originalment GPL va ser desenvolupat com una llicència per distribuir GNU. Avui, però, el GPL 3 permet llicenciar molts altres treballs. GPL prohibeix fer del software lliure quelcom privatiu:
Altres llicències de software lliure no són Copyleft i les anomena Weak Copyleft Licenses o pushover licenses (com Mozilla Public License, MPL), que es veu que ho permeten gairebé tot. En aquest cas:
AGPL: GNU Affero General Public License permet un efecte secundari al Copyleft perquè si les modificacions són lliures, el desenvolupador de la versió original pot agafar-les i incorporar-les a un altre programa. I això, contribueix a compartir el coneixement i eixamplar-lo amb l’ajuda de tota la comunitat.
L’AGPL obliga als que han fet els canvis a garantir que puguem tenir accés al codi. D’aquesta manera, es garanteix la continuïtat d’una nissaga lliure :)
Segons Stallman, si comparem aquest sistema de compartició del coneixement entre iguals, no hi ha color amb els sistemes SaaSS…Són fins i tot contradictoris perquè en un SaaSS no es té control del software ni dels servidors per part de l’usuari.
3.3. Non i Weak Copyleft Licenses (inacabat)