💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2014-04-18_ultimatum_tierra captured on 2023-07-10 at 13:56:40. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
RIMEICS: Cicle de cinema de Ciència-Ficció
Dissabte 10 d’octubre de 2009. Ultimátum a la Tierra (1951)
TĂtol original The Day the Earth Stood Still. Dirigida per Robert Wise.
El cinema de Hollywood de la dècada dels cinquanta reflecteix a la perfecció l’ambient que es respirava -a nivell internacional- durant La Guerra Freda, és a dir, les tensions que es van desencadenar entre rusos i americans després de la segona guerra mundial.
Segons els Estats Units, el sistema comunista s’havia convertit en una amenaça a les postulacions del “somni americà ” i el cinema va recollir totes aquestes pors, paranoies i inquietuts de l’inconscient col·lectiu de l’època i les va convertir en pel·lĂcules on l’amenaça comunista, bĂ sicament, es travestia en extraterrestes o monstres que amenaçaven la Terra.
Alguns exemples podrien ser The Thing from another world (El enigma de otro mundo), de 1951; The War of Worlds (La guerra de los mundos), de 1953; Invaders from Mars (Los invasores de Marte), de 1953; Them!(La humanidad en peligro), de 1954 i la magistral ambigĂĽitat de The invasion of the bodysnatchers (La invasiĂłn de los ladrones de cuerpos), de 1956.
La idea original del film de Robert Wise estĂ basada en el conte Farewell to the master (El amo ha muerto), de Harry Bates, un dels guionistes de la pel·lĂcula. The day the earth stood still Ă©s un curiĂłs missatge de pau en un context on la carrera espacial i armamentĂstico-nuclear entre els Estats Units i RĂşsia, i en definitiva, la lluita ideològica entre el capitalisme i el comunisme, promovien una atmòsfera pessimista en que l’ésser humĂ semblava anunciar la seva pròpia destrucciĂł.
Klaatu (Michael Rennie) arriba a Washington des de l’espai exterior a mode de mesies gal·là ctic i anuncia que té un missatge important a transmetre: els humans hauran d’aprendre a col·laborar amistosament i no a destruir-se els uns als altres. En cas contrari, la Terra serà destruïda. Davant la impossibilitat d’una reunió dels caps de govern de tots els països del món, Klaatu es fa passar per humà i es relaciona amb els ciutadans per tal de predicar el seu missatge de fraternitat universal. El nom humanoide que tria, Carpenter, fuster en anglès, evidencia l’intencionat paral·lelisme amb la figura de Jesucrist i al igual que aquest, Klaatu, serà traït per un Judes dels anys cinquanta, mort pels soldats (americans en aquest cas) i ressucitat pel seu robot omnipotent Gort, una mena de Gòlem plasticós “a la yanqui” que exerceix de justicier intergalà ctic.
Tot i aixĂ, aquesta analogia religiosa sui generis i l’explĂcita propaganda pacifista que es presenten al film, no van tenir conseqüències en una època on les sospites i persecucions del maccartisme estaven fent estralls a Hollywood. Cal destacar la tensiĂł i la intriga de la pel·lĂcula, aconseguida a base d’un bon Ăşs de la fotografia per Leo Tover i la mĂşsica del magistral compositor Bernard Hermann, gran col·laborador d’Alfred Hitchcock.
Tot i ser una pel·lĂcula de serie B i no haver conquerit Hollywood, The day the earth stood still de Robert Wise, va ser guardonada al 1952 amb un Globus d’Or honorĂfic a la pel·lĂcula que promovia l’enteniment internacional i va ser inclosa en el catĂ leg del Registre Nacional d’Estats Units, creat per a la conservaciĂł de la història del cinema.
Al 2008, Hollywood ens ha fet arribar una mĂ©s que deplorable adaptaciĂł ecologista d’aquesta magnĂfica pel·lĂcula, protagonitzada pel “salva-mons” Keanu Reeves, on el missatge antibèl·lic s’ha perdut entre l’star-system i els efectes especials.