💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2016-08-09_coordenades captured on 2023-06-14 at 14:18:23. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Tutorial Snap! Coordenades

480x360

Les coordenades ens permeten posicionar els objectes a l’escenari. A la primera pràctica dels blocs de moviment, veiem com el bloc de moviment “vés a x=0 y=0” posicionava la fletxa al centre de l’escenari.

Per saber unes coordenades, primer hem de saber quins són els límits d’un espai. En el nostre cas, els límits de l’univers Snap! és la pantalla de visualització, que fa 480 píxels d’ample i 360 d’alt. Els píxels i els passos són el mateix: quan li estem indicant a un objecte que es mogui 10 passos, en realitat, el que l’objecte interpreta és que s’ha de moure 10 píxels.

La coordenada x controla l’eix horitzontal i la y la vertical. Si per exemple, programem un joc clàssic de marcianitus, el nostre personatge apareixerà, normalment, a la part inferior de la pantalla i es podrà moure en l’eix x, o sigui, d’esquerra a dreta i dreta a esquerra. Al joc, els nostres enemics ens dispararan en el seu eix y i les bales “cauran del cel al terra”, veurem que es mouen “de dalt a baix”, amb el que es desplaçaran en el seu eix y.

Eix de coordenades [IMG]

Com comentàvem, l’amplada de l’escenari és de 480 píxels i l’alçada de 360 píxels. Si agafem l’eix x i ens desplacem des del centre de l’escenari (x=0) fins a l’extrem dret de l’escenari, comptarem 240 píxels o passos. Si ens desplacem des del centre de l’escenari (x=0) fins a l’extrem esquerra de l’escenari, comptarem 240 píxels o passos. En total, sumen els 480 de l’amplada de l’escenari.

El mateix succeeix amb l’eix y: si ens desplacem des del centre de l’escenari (y=0) fins a l’extrem superior de l’escenari, comptem 180 píxels o passos; si ens desplacem des del centre de l’escenari (y=0) fins a l’extrem inferior de l’escenari, comptarem 180 píxels o passos. En total, sumen els 360 de l’alçada de l’escenari.

graella coordenades i moviment [IMG]

PosiciĂł i direcciĂł

Per començar a trastejar una mica la posició i la direcció dels objectes a l’escenari, aquí un primer projecte a Snap! sobre les coordenades. Cada vegada que cliquem la bandera verda:

AquĂ­ els blocs de codi que fan posicionar, moure, direccionar i rebotar la nostra fletxa:

Mou automĂ tic fletxes [IMG]

Com veiem,

A la paleta dels blocs de moviment, al final de tot, trobem tres blocs rodons (que són com una variable) amb una casella a l’esquerra. Si cliquem les caselles, es mostren les posicions x i y i la direcció de l’objecte a l’escenari i veurem que…

Blocs posiciĂł [IMG]

…si fem moure l’objecte de la fletxa amb les fletxes de direcció, els valors aniran canviant per indicar quina és l’actual posició o direcció de l’objecte.

Blocs posiciĂł escenari [IMG]

Marcianitu X

He fet un petit projecte per il·lustrar millor el tema, espero que es visualitzi i sigui d’ajuda. Es tracta d’un projecte senzill: tenim un marcianitu i un cometa. Cada vegada que cliquem la bandera verda:

Joc marcianitu i cometa [IMG]

Els blocs de codi del projecte, potser ens ajuden a entendre millor les coordenades. En aquest projecte, hi ha dos objectes (Marcianitu i Cometa) i un escenari (al que hem afegit un vestit d’un escenari negre). En aquest projecte, tan el Marcianitu com el cometa com l’escenari només tenen un vestit.

AquĂ­ els blocs de codi del Marcianitu:

Moviment automĂ tic a la x [IMG]

Com veiem,

Cometa Y

Ara li toca al Cometa, que es mou en el seu eix y, verticalment. AquĂ­ els blocs de codi del Cometa:

Moviment automĂ tic a la y [IMG]

Com veiem,

Una de cĂ lcul

Si restem 3 a 180 fan 177, si tornem a restar 3 a 177, fan 174, si restem 3 a 174 tenim 171 i, així, anar fent fins que l’objecte detecti que ha arribat a -180. El fet de restar sumant (“suma -3 a y”) és curiós de mena :)

Si suméssim 3 enlloc de -3, l’objecte aniria cap amunt. Però com ja és a dalt de tot de la pantalla, si tira més amunt, el perdrem de vista. Descobrim, doncs, que posar nombres negatius a l’eix y fa un efecte de gravetat: simula que els objectes cauen.

Si ho volguéssim fer al revés, que els objectes s’enlairin “del terra cap al cel”, desafiant la llei de la gravetat, hauríem de situar els objectes a una y de -180 i sumar en positiu a la y.

ContinuaciĂł

Segueix a les pràctiques següents sobre enviament i recepció de missatges. Amb aquests blocs podràs fer interactuar objectes i escenari. Et proposem dues pràctiques: la primera introdueix els blocs amb un truc de màgia; la segona, explica com fer conversar personatges. Amb Snap!, a més de programar, també podem aprendre idiomes!