đŸ’Ÿ Archived View for gamifi.cat â€ș blog â€ș 2016-07-24_tuto_blocs captured on 2023-05-24 at 18:26:01. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

âŹ…ïž Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Tutorial Snap! Blocs

Paleta i categories

A l’esquerra de la pantalla trobem la paleta amb les categories de blocs per colors. Clicant a cada categoria, se’ns mostren uns blocs o uns altres: a la imatge, es mostra la categoria dels blocs de «moviment».

Els blocs de la paleta serveixen per a programar objectes i escenaris. Per fer-ho, primer hem seleccionar la categoria de blocs que necessitem i, desprĂ©s, hem d‘arrossegar els blocs des de la paleta fins a l’àrea de treball, concretament, a l‘àrea de treball de la programaciĂł (scripting area).

És important que t’asseguris que estĂ s a la pestanya «Programes» de l’àrea de treball! Les pestanyes «Vestits» o «Sons» no acceptaran els blocs.

Paleta de blocs [IMG]

Per seleccionar les categories, cliquem sobre una d’elles i se’ns desplegarà la paleta. Hi ha vuit categories de blocs i, per començar a trastejar, potser millor dividir-les en blocs bàsics i avançats. Als bàsics, hi he posat les categories de control, moviment, aparença i so; als avançats, els sensors, els operadors, les variables i el llapis.

A més dels blocs que tenim predeterminats, amb Snap! podem crear els nostres propis blocs. En llenguatge de codi aquests nous blocs personalitzats serien funcions.

Com ja hem comentat anteriorment, amb els blocs de colors programarem el comportament dels objectes i escenari. Veiem rĂ pidament quĂš fan els blocs per categories!

Blocs bĂ sics

Els blocs grocs control són imprescindibles i permeten diverses accions, com que succeeixin esdeveniments quan es clica una tecla o un objecte, que s’aturi un projecte o s’esperi un objecte i, fins i tot, repetir accions, establir condicions o crear clons.

Els blocs blau fosc de moviment posicionen els objectes a l’escenari i els fan moure, girar, lliscar i, fins i tot, els poden fer rebotar al tocar una vora. L’escenari no tĂ© blocs de moviment, nomĂ©s en tenen els objectes o sprites.

Els blocs liles d’aparença canvien l’aspecte dels objectes canviant de vestit, fent un efecte, parlant o pensant, mostrant-se o amagant-se, augmentant o minvant la mida, etc.

Els blocs fĂșcsia de so permeten afegir mĂșsica, notes i efecte de so als nostres projectes. Podem crear les notes amb Snap! perĂČ tambĂ© podem afegir els nostres propis sons.

Blocs avançats

Hi ha blocs blau clar de sensors que sĂłn punxeguts i nomĂ©s encaixen a les ranures punxegudes. Els blocs de sensors permeten interaccions com detectar objectes, colors i tecles premudes, fer preguntes i comprovar respostes i, fins i tot, establir connexiĂł amb una adreça d’Internet.

Els blocs verd clar d‘operadors sĂłn rodons o punxeguts i permeten cĂ lculs matemĂ tics com sumar, restar, multiplicar i dividir. A mĂ©s, poden comparar xifres, fer arrels quadrades, establir nombres a l’atzar, etc.

A la categoria de variables podrem crear variables (taronja), llistes (granate) i altres blocs (gris per defecte) que ens vulguem inventar. Les variables permeten virgueries com posar puntuaciĂł a un marcador. Els blocs de variables permeten mostrar o amagar una variable, assignar-li un valor i augmentar-lo i disminuir-lo a voluntat.

Els blocs verd fosc del llapis permeten dibuixar programant. I podem posar el llapis del color o mida que vulguem. Per dibuixar, haurem de baixar el llapis i per deixar de dibuixar, pujar-lo (tal com ho faríem si anéssim a dibuixar sobre un paper). Si volem esborrar el que hem dibuixat haurem de clicar el bloc «Neteja».