💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2021-09-05_digitalitzacio_catalana captured on 2023-04-26 at 13:27:15. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Digitalització a la catalana

Quan es parla de "digitalització" o "transformació digital", es parla d'usar tecnologies digitals, no pas d'entedre-les ni d'apropiar-se-les.

Pseudo-Socials

Em fa mal veure entitats suposadament socials que gasten diner públic per promocionar o blanquejar tecnologies digitals no-lliures. Es creen espais exclusius on no puc participar i em sento molt fora de joc...

També em sento trista quan intento explicar la importància de les tecnologies lliures a entorns suposadament anticapitalistes i l'única cosa que rebo a canvi és indiferència o despreci. "Ets massa idealista", em diuen algunes... "Hem d'estar on està la gent", sentencien altres quan els comento d'incorporar tecnologies lliures als seus hàbits digitals per crear un nou efecte xarxa.

Jo també sóc "gent", oi? Així que si volen estar on està la gent, també haurien de ser a les lliures, on també hi ha gent... Perquè si no, el que m'estan dient és que la gent lliure no som "gent". I dir-nos això, no és la millor manera de "posar les persones al centre", a menys que sigui al centre de la discriminació i l'explotació.

Un nou efecte xarxa

Ciutadania en venda

Jo no entenc quina mena de transformació digital es cerca quan l'única cosa recurrent és fer més i més poderoses multinacionals de països que no només tenen un model d'explotació humana si nó que, a més, ni respecten la llei de protecció de dades europea.

L'administració fa anys que gasta els diners dels nostres impostos per enriquir Microsoft. Ara, també enriqueixen Google i altres GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft). I, de retruc, la Generalitat ven la seva població a les multinacionals perquè, literalment, són "un model a seguir". Diuen des de "smart catalonia", a la pàgina 11:

Els EUA també tenen destacades universitats (com Stanford i MIT), a més de grans corporacions amb una potent capacitat de recerca (com Google i DeepMind, Microsoft, Facebook, Amazon, Apple i IBM). Els EUA són un model a seguir pel que fa a la manera com una indústria tecnològica pot créixer amb força quan convergeixen l’estimulació governamental, la recerca aplicada per part de les universitats i corporacions, l’emprenedoria, el finançament privat i un pròsper mercat.

Acord del Govern pel qual s’aprova l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya (febrer 2020)

Anem bé, cirerer...