💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2017-02-02_turtlestitch_floreta captured on 2023-04-26 at 13:34:30. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2023-03-20)

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

Floreta brodada amb TurtleStitch

He anat a la Fàbrica del Sol i he descobert que els meus dissenys importats d’Snap! no acaben de rutllar. I ara entenc per què em deia l’Andrea allò de “wild” (salvatge), hehe. Tot i ser una adaptació de Snap! no és Snap!, és Turtle Stitch i, per cosir o brodar, hem de tenir en compte altres detalls: les puntades de l’agulla.

Quan he arribat a la Fàbrica del Sol, hi havia una noia provant la brodadora: ella havia dissenyat amb software gràfic, tipus Inkscape o Gimp. I després, ho havia passat a la màquina, que preferia els mapes de bits. La cosa és que la màquina és privativa i el seu software també… Sempre estem igual amb aquests temes… I et trobes fent malabarismes amb programes, formats, convertidors i totes les estratègies que se t’ocorren perquè la tecnologia privativa és el que té, que al mateix temps genera obsolescència programada, s’enemista amb la intel·ligència col·lectiva…

Fail collection

El format que entén aquella màquina és .dst i aquest format està en versió experimental a TurtleStitch. La cosa és que primer he volgut brodar el Gat Tititch però estava desconfigurat. És curiós que, si entres al programa, es veu bé; però la imatge que es genera per defecte (del programa a la galeria) està desconfigurada: els ulls, bigotis i lletres queden molt més avall del que haurien d’estar…

Ja m’ha comentat l’Andrea, que és la personeta que s’ha inventat TurtleStitch, que s’ho mirarien: el software està en desenvolupament, és a dir, viu; i això són molt bones notícies! L’ecosistema Snap! és una meravella! L’última info que tinc (merci Bernat) és que s’està desenvolupant una altra adaptació de Snap! que es diu Netsblox i que serveix per crear projectes de programació col·laboratius.

Jo li he comentat a en Brian que el provo si em treu la gThing i em posa un Open Street Map ben lliure i ètic. I m’ha dit que s’ho remiraria, que ara no em sabia dir per què no van fer servir OSM però que ell també preferia les tecnologies lliures ;)

El segon fail de la brodadora ha estat la lletra A (a-shape). Les puntades eren tant llargues i la lletra tant petita que la màquina feia com que estava cansada… i ha fet una mena de nyap, els filots desgavellats que es veuen al costat dret de la flor. Per cert, he adquirit una SD i puc tornar a fer fotos i vídeos (i editar-los, que no sé què m’agrada més).

Així que no m’he pogut estar ni d’emportar-me la càmera a la Fàbrica del Sol ni de trastejar el PiTiVi per editar aquest vídeo.

<video width="800" controls>
  <source src="/video/2017-turtlestitch_floreta.mp4" type="video/mp4">
  Your browser does not support HTML video.
  <a href="/video/2017-turtlestitch_floreta.mp4">VĂ­deo brodant amb TurtleStitch</a>
</video>

El problema de la A és que, enlloc de fer una puntada per cada vèrtex, s’ha d’anar fent puntades de vèrtex a vèrtex, tal com molt bé fa la Flower Design d’Anonymous (que ja no existeix al repositori), que és el que es broda al vídeo. D’altra banda, destacar que no se sap molt bé perquè però la màquina està desconfigurada en algunes coses: els colors no corresponen i els eixos potser tenen alguna cosa mal posada perquè no permet brodar en tota la seva amplada: que té com tres o quatre tambors de mida diferent, però no acaba d’anar bé. I el disseny de brodat ple (To Fill A Petal de l’Artemis, que també ha desaparegut) no hi cabia… I s’havia de modificar a TurtleStitch i tornar a provar l’arxiu i ja no donava temps.

RFM

M’ha fet gràcia el “RFM momentum” (RFM = Read the Fucking Manual), és a dir, quan l’Adrià ha obert un calaix i ha tret el manual de la brodadora. I s’ha posat a trastejar fins que començat a redreçar-la. El que més il·lusió m’ha fet és que es posés a arreglar la màquina: fins ara no la feia servir gairebé ningú i, avui, hi hem anat dues personetes! I repetirem, perquè no només és trastejar TurtleStitch: es veu que pots dissenyar amb Inkscape (vector) i, passar de .svg a .dst! (del vector a la màquina). I també ho vull provar!

Mil mercis per la maquineta i, sobretot, per la voluntat de voler arreglar-la. Si aconseguim polir hardware (la màquina) i software (els meus dissenys), seria divertit fer un taller intergeneracional: avis/àvies i néts/netes.

Per fer-ho, necessitaríem un “feature” del software que segur que ja deu rondar pel cap de l’Andrea: convertir el disseny en un arxiu en quadrícula o com sigui que es necessiti per poder se cosit també a mà. Els infants/joves podrien dissenyar amb TurtleStitch o Inkscape i brodar-se els dissenys a la màquina mentre alguns dissenys podrien ser també cosits pels avis i àvies a mà. Visca el Creative Computing!