💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2016-08-03_dibuixa_quadrat captured on 2023-04-26 at 13:37:16. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Fins ara, hem vist els blocs de la categoria de control i moviment, els d’aparença i so, els de sensors i operadors i els de variables. Amb tots ells hem creat un primer projecte d’un ratpenat volador interactiu!.
Ara, només ens queda la categoria de “Llapis”. Amb aquesta categoria podem dibuixar qualsevol cosa: començarem un nou projecte i dibuixarem un quadrat.
Aprofitant tot el que hem après sobre els blocs de control i moviment, aprendrem a dibuixar figures geomètriques i començarem per un quadrat.
Primer hem de crear un nou projecte i, després, fer que la fletxa “Objecte” dibuixi un quadrat com aquest amb els blocs del llapis.
Som-hi!
Els blocs del llapis serveixen per dibuixar. Tal i com ho farĂem si tinguĂ©ssim un paper i un llapis al davant, per començar a dibuixar hem de fer servir el bloc “baixa el llapis” i per parar de dibuixar, hem de fer servir el bloc “puja el llapis”.
Si volem esborrar el que hem dibuixat, necessitarem el bloc “neteja”. Veurem que a la paleta tenim més blocs de llapis per canviar el color, canviar la mida del traç, etc. Mostrem els bà sics però si vols trastejar els altres, endavant!
Perquè la nostra fletxa comenci a dibuixar el quadrat, hem de pensar a posar els blocs del llapis abans i després d’allò que volem dibuixar: el “baixa el llapis” anirà abans i el “puja el llapis”, després.
Comencem a dibuixar el quadrat i provem aquestes combinacions:
1. Si fem moure 100 passes la fletxa amb els blocs del llapis (tres blocs de codi a la imatge – baixa llapis – moure 100 passos – puja el llapis), veiem que dibuixa una lĂnia de 100 passos.
2. Si, a més, li afegim un gir de 90º es quedarà apuntant cap avall (quatre blocs de codi a la imatge – baixa llapis – moure 100 passos – gira 90 graus – puja el llapis).
3. Si, a sota, hi afegim encara un altre bloc de moure 100 passos, dibuixarà un angle recte de 90º i es quedarà apuntant cap a l’esquerra (cinc blocs de codi a la imatge – baixa llapis – moure 100 passos – gira 90 graus – moure 100 passos – puja el llapis).
Per completar el quadrat, haurem de d’afegir un total de quatre parelles de blocs “moure-gira” dins dels blocs del llapis. Si es mou i gira quatre vegades, aconseguirem dibuixar un quadrat. Segueix la seqüencia de la imatge per acabar de dibuixar el quadrat al teu projecte.
Quants blocs de moure i gira manquen per completar el quadrat? Afegeix-los d’un en un fins que la fletxa tanqui el quadrat.
Com hem vist, podem dibuixar un quadrat amb blocs de llapis i moviment, però si ens fixem, els nostres blocs es repeteixen quatre vegades, que corresponen a cada costat d’un quadrat. Les passes determinen la grandà ria (canvia-les per trastejar); el gir, orienta la fletxa cap a una direcció determinada. Trasteja també el valor del gir.
Normalment, les persones, podem dibuixar un quadrat sobre un paper sense pensar-hi massa. Però com la nostra fletxa no sap fer res sense que li diguem en el llenguatge Snap!, no sabrà per on començar.
Li hem d’explicar en passos i graus perquè es pugui moure coherentment per la pantalla. Pensem en la definició d’un quadrat: “Rectangle que té els quatre costats iguals”. Com hem vist, tenim un parell de blocs repetits quatre vegades, el bloc de “moure 100 passos” i el de “gira 90 graus”. Snap! té un bloc que facilita la feina!
Per dibuixar el nostre quadrat més eficientment, necessitarem els blocs de moviment i gir que ja coneixem i un nou bloc de control (groc) que es diu “repeteix vegades”.
El bloc de control “repeteix vegades” s’assembla al bucle de “per sempre” perquè s’hi pot posar blocs a dins. Trobarem dos blocs “gira graus”: un gira en el sentit de les agulles del rellotge i l’altre, en el sentit contrari de les agulles del rellotge. En realitat, tant fa quin seleccionem: tria el que t’agradi més! Simplement el quadrat girarà cap a un cantó o cap a un altre:
1. Primer, hem de localitzar aquests blocs a les seves categories i arrossegar-los des de la paleta de blocs a la zona de programació, la pestanya de “Programes”.
2. Un cop tenim aquests tres blocs a l’à rea de treball, hem de posar els blocs blaus de moviment dins del bloc de control.
3. Per aconseguir el quadrat, necessitem que el moviment i el gir es repeteixin quatre vegades.
Pensa a posar el bloc “baixa el llapis” damunt del bloc “repeteix vegades” i el bloc “puja el llapis” sota de la repetició.
Com a bones prà ctiques hem fet dues coses més:
1. Afegir la posició de l’objecte i posar-lo al centre de la pantalla (x=0 y= 0).
2. Aturar el projecte un cop hagi acabat de dibuixar el quadrat amb el bloc de control “atura tot”.
Podem jugar amb els passos i canviar-ne el valor: si fem només 10 passos, ens quedarà un quadrat molt petit. Si en fem 500, sortirà de la pantalla de visualització. Prova diversos valors.
També pots trastejar els valors dels graus. Si el total sempre ha de ser 360 graus (90×4), quants graus necessitem per dibuixar un triangle?