💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2015-10-28_computacional_escuela_5 captured on 2023-04-26 at 13:40:38. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2023-03-20)
-=-=-=-=-=-=-
Aquest darrer mòdul, com l’anterior, ens portarà a explorar sistemes des del pensament computacional. Aquest exercici ens permetrar modelar i representar sistemes complexes com la vida d’una papallona o d’un banc de peixos.
El projecte que desenvolupem en aquest mòdul consisteix en emular el comportament d’una papallona dins un hivernacle: farem que voli, s’alimenti, es reprodueixi i es comuniqui.
Modelar i simular sistemes ens permetrà analitzar millor qualsevol situació o problema. Modelar significa representar una realitat a través d’un model. Simular és la reproducció d’aquest sistema modelat. Amb aquestes dues eines entendrem millor sistemes continus, que varien el seu estat en funció del valor o evolució del temps: com el votar d’una pilota, la velocitat d’un cotxe o la temperatura d’una habitació.
També s’introduirà el concepte de sistemes discrets, que varien el seu estat en funció d’un esdeveniment: si una plaça de pà rquing o un ascensor està lliure o ocupat, quantes persones hi ha a la cua del bus, si la calefacció està encesa o apagada, etc.
Per treballar això amb Scratch, primer definirem el problema amb els blocs, objectes i algoritmes tot jugant amb les peces i donant-els-hi sentit. Podrem fer registres numèrics i grà fics com les trajectòries de la papallona o la comptabilització del temps de vida i nombre de individus.
Per simular aquest sistema natural, s’inicia amb 2 mascles (en blau) i 1 femella (en vermell). Cada vegada que la femella topi amb un mascle, es generarà un clon en funció de la proporció 90% femelles 10% mascles. Es comptabilitza el nombre de mascles, femelles i individus en total.
A més, per assegurar la continuitat de l’espècie, hi ha menjar (les rodones granatoses). Si qualsevol papallona les toca, posa el comptador a 0 i allarga la vida.
En teoria s’hauria d’acabar el projecte quan hi haguéssin 300 clons, que és el mà xim que es pot aconseguir a Scratch a dia d’avui. Però com ralentitza molt la cosa, ho he posat a 10. Qui ho vulgui canviar haurà d’anar al projecte i mirar dins la programació de l’escenari. Allà veurà que el valor és 10 i el podrà canviar.
Ah! I s’ha de prémer la tecla espai per començar. Ho anava a canviar perquè comencéssin amb la bandera verda d’inici però, si ho faig, haig de tornar reescriure tots els comentaris… I passo… Es prem espai i llestos ;)
Veure el projecte al web d’Scratch
Tachán! Fi del curs