💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2015-12-09_uocscratch_5 captured on 2023-03-20 at 18:30:52. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

-=-=-=-=-=-=-

Inici

Blog

Projectes

Glossari

Contacte

UOCscratch 5. InteracciĂł i mĂłn fĂ­sic

Aquesta és la cinquena i última setmana d’aquest curs d’introducció a la programació amb Scratch impartit per la UOC. Aquesta darrera setmana tocarem el tema sensors per tal de fer projectes enfocats a la interacció amb l’usuari o altres objectes. Es posen exemples de proyectes d’Scratch que permeten fer ús de la càmera, del micròfon i d’extensions que permeten programar robots, per exemple.

En aquesta darrera sessió, se’ns parla de la relació d’Scratch amb el món físic. A través de certs blocs de la categoria “sensors”, es pot activar la càmera de l’ordinador, detectar oscil·lacions del volum del micròfon i, fins i tot, el moviment dels objectes de la pantalla.

Es presenten diversos projectes interactius: dos per a treballar la interacció amb l’usuari fent ús dels blocs de sensors d’Scratch relacionats (volum del micròfon); i dos més que mostren hardware programable que permet fer música, donar instruccions a robots, etc.

Consulta els continguts del curs

Interacció amb el micròfon

InteracciĂł amb el maquinari

No es parla d’Arduino però amb Arduino també es pot trastejar amb el món físic. El software, però, per trastejar Arduino des d’Scratch serà S4A, Scratch for Arduino. Tampoc es parla de les Raspberry Pi, que també és una placa que permet mil coses. A mi m’han comentat que és millor (per versàtil) que Arduino però jo encara no hi entenc prou…

Projecte personal, videojoc (opciĂł 1)

Per acabar el curs hem de finalitzar d’entregar el projecte personal que vam definir la tercera setmana del curs. El meu Baby Foodie 2 està finalitzat! Però hi he fet alguns canvis:

baby foodie 2

Tal com comentava al post de la descripció del projecte, per tal d’estalviar-me una mica de feina, he agafat en préstec algunes imatges. Els crèdits de tots els elements del joc, música inclosa, són a les notes i crèdits del projecte a Scratch. Meus són: el pa, el raïm, el mató, el pernil, la hidratació i el cartell. La majoria de coses les faig a l’editor d’Scratch, que és la canya.

El que no puc trastejar, com les tipografies que donen problemes en vector, ho canvio amb Inkscape. Recomano moooolt que els ítems del joc siguin vectorials…sinó es veu molt pixel·lat i fa lleig...De fet el Baby es veu bastant pixel·lat, trobo, però és que és molt mono i no el vull canviar…

Em vaig trencar molt l’olla per tal d’establir les racions i la caiguda dels aliments. Al crear un joc ens adonem de com de necessàries són les mates i els “tempos” humans ;) Hi ha un “pitote” de variables que funciona bé però no sé si s’entén…Ho he intentat explicar als comentaris del projecte…Ho anava a explicar aquí també però no vull fer badallar el personal…Si algú m’ho demana, detallo com s’estipulen les racions i com cauen/apareixen els aliments en funció de les variables Nivell i Temps.

Ha estat molt divertit avaluar els projectes dels companys. De fet, de tres que n’havia de corregir, un no havia estat finalitzat per qüestions de temps i els altres dos eren laberints amb gats, rates i formatges. Molt divertits, per cert. Pel fòrum del curs també he descobert un projecte relacionat amb la història de les esposes d’Enric VIII que m’ha deixat bocabadada! :)

Dr Scratch i comiat

Ahh! Per cert, he passat el projecte del Baby Foodie 2 pel Dr. Scratch i estic mooolt contenta!! Un 19/21. M’agradaria millorar-lo per depurar el codi però no me’n surto massa encara…I l’eina està en fase beta i encara falta millorar-hi cosetes…L’altre dia, sense anar més lluny, vam detectar que hi havia mandanguetes per resoldre als clons…Però m’encanta que l’equip de Dr. Scratch m’hagi convidat a formar part d’un comité per a millorar l’eina. Kaizen Power!

Molt contenta d’haver fet el curs. L’única “espinita” que tinc és que em vaig despistar en l’avaluació dels projectes personals i se’m va passar la data. Quina llàstima que es tanquin les dates… Jo les deixaria fins a l’última setmana, almenys…Així potser hi ha més gent que presenta projectes i avalua. Ha donat la sensació de trobar-nos 4 corregint-nos entre nosaltres…De fet, al primer Arkanoid (si no recordo malament) em vaig corregir a mi mateixa… I curiosament, em vaig puntuar pitjor del que em van puntuar els meus peers.

Això sí, gràcies UOC per facilitar que tothom pugui interactuar i compartir els seus projectes.